CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Károlyi Mihály emléke

2011. november 17. 11:19 - Szerkesztő73

Csakazért is Károlyi! címmel tartottak megemlékezést szerda este az első köztársaság 1918-as kikiáltásának évfordulója alkalmából Károlyi Mihály szobra előtt, a Kossuth tér szomszédságában. A felszólaló köztársaságpártiak élesen bírálták a kormány szegényellenes, antidemokratikus politikáját. Tiltakoztak az ellen is, hogy a főváros hamarosan megszünteti a szobor díszkivilágítását.  - A köztársaság nem csak annyit jelent , hogy nincs király, hiszen a Horthy rendszerben sem volt király, hanem jelent egyfajta politikai közösséget, az egyenlők közösséget, amivel szemben a jelenlegi rendszer föllép - mondta a rendezvény kezdete előtt Tamás Gáspár Miklós filozófus

a STOP riporterének, hozzátéve: a mostani hatalom elveti az egyenlőség eszményét, az alkotmányból is kivették azt a kitételt, hogy egyenlő munkáért egyenlő bért. TGM szerint a köztársaság valódi tartalma megszűnőben van, ezért megújulásra van szükség. - A maihoz hasonló rendezvények ahhoz segítik hozzá az embereket, hogy próbálnak gondolkozni a kiúton, mert a mostani helyzet nem maradhat így - mondta beszéde előtt a STOP-nak a filozófus.

Károlyi szobra mellől ennél keményebb mondatok is elhangzottak TGM szájából. Szónoklata elején mindjárt kitért a Fővárosi Önkormányzat döntésére, miszerint - bár pénz volna rá - hamarosan megszüntetik az első magyar köztársasági elnök szobrának díszkivilágítását, mivel Budapest hatalomgyakorlóinak nem áll szándékukban ily módon tisztelegni a Károlyi emléke előtt.

- Nagy ember lehetett Károlyi Mihály, ha 83 évvel a megválasztása után ennyire gyűlölik - folytatta TGM. Pedig az első köztársasági elnök lemondott arisztokratikus kiváltságairól, saját földjét osztotta szét a parasztok között. Megbuktatása után koldusszegénységben töltötte emigrációs éveit, majd a második világháború idején a magyar antifasiszta emigráció vezéralakja lett, később szembefordult a sztálinista Rákosival.

A filozófus a gróf érdemeinek ismertetése után a most regnáló hatalom szegényellenes politikájáról, az éhbérért közmunkára fogott munkanélküliekről, az anyagilag és erkölcsileg megrövidített nyugdíjasokról és a demokratikus intézményrendszer fölszámolásáról értekezett. Beszédében nemcsak a Fidesz-kormányt kárhoztatta, hanem kijelentette: nem kér az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap gyámkodásából sem, mert nemzeti önrendelkezés nélkül nincs demokrácia egyetlen országban sem.

- Szomorú pillanat ez, de nem fog örökké tartani. A magyar nép nem fogja hagyni, hogy újra belekényszerítsék a sárba - zárta mondandóját TGM, előre vetítve a "szebb jövőt": Károlyi szobrát eltávolítják a térről, a Bartók Béla utat ismét Horthy Miklós útnak fogják nevezni.

Ehhez kapcsolódva kért tapsot a Tisza István Társaságnak a rendezvény moderátora, Kalmár Szilárd, a Munkások Újsága főszerkesztője, emlékeztetve a hallgatóságot: említett szervezet a közelmúltban kinyilvánította, hogy nem Károlyi szobrának elmozdítása árán kívánnak szobrot emelni Tiszának a fővárosban.

A következő szónok, Schiffer András LMP-frakcióvezető reményét fejezte ki, hogy a szobor díszkivilágítását tegnapi szégyenletes döntésükkel megszüntetni szándékozó fővárosi vezetők csak időlegesen tudják kioltani a fényt. - Csak diktatúrák után indokolt szobordöntögetésekkel felülírni a történelmet, ahogy az 1989/90-ben is történt - mondta a politikus. Emlékeztetett rá, hogy 20. századi történelmünkben nem akadt egyetlen olyan politikai szereplő sem, akit egyértelműen hősként tisztelhetne az utókor, ezért nemzeti megbékélést sürgetett.

Az LMP frakcióvezetője szerint Károlyival együtt azt a köztársaságot is megtagadják a jelen hatalomgyakorlói és a szélsőjobb gyűlöletkampányának irányítói, amely megteremtette Magyarországon a szociális jogállam alapjait, megtiltotta a gyermekmunkát, legalább minimális ellátásban részesítette a munkanélkülieket. - Az első köztársaságot és elnökét, Károlyi Mihályt üdvözlő Krúdyt, Adyt, Kosztolányit, Babitsot és Móriczot is megtagadják a ma szobordöntögetői - emlékeztetett Schiffer.

Alföldi Andrea, a Magyar Nők Szövetségének elnöke Károlyira, mint a magyarországi nőmozgalom progresszív küzdőtársára emlékezett, aki nem volt jobbos, nem balos: igaz ember volt.

Az MTI szerdai híre szerint délben az MSZP elnökségi tagjai és szóvivői egy-egy szál virágot helyeztek el Károlyi Mihály szobránál. A rendezvényen Szanyi Tibor azt mondta, akárhányszor "náci pribékek és közönséges virágtolvajok" eltávolítják koszorúikat és virágjaikat a szobor talapzatáról, újakat hoznak helyettük.

Az esti demonstráción is részt vettek szocialista politikusok: az esemény végén a többi megemlékezővel együtt Kunhalmi Ágnes, Szabó Vilmos és Török Zsolt is elhelyezett egy csokor virágot a szobor talapzatán.
 

Az információ forrása: Stop.HU és MTI

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr703389360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása