CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Elhunyt Lázár György, Magyarország egykori miniszterelnöke, 90 éves volt

2014. október 31. 02:43 - csú

Lázár György.PNGKilencvenéves korában október 2-án elhunyt Lázár György, Magyarország 1975 és 1987 között hivatalban lévő  miniszterelnöke - közölte tegnap a Nol.hu hírportál a család gyászközleményére hivatkozva. A közlés szerint  a család csendben vett búcsút tőle.

Lázár György 1924. szeptember 15-én született Isaszegen. 

Eredeti végzettsége szerint tervező technikus. 1945-ben lépett be a Magyar Kommunista Pártba, tagsága folytonos volt az MDP-ben (1948-tól) és az MSZMP-ben (1956-tól). 1948-tól az Országos Tervhivatalban (OT) dolgozott, 1953-tól főosztályvezető-helyettesként majd főosztályvezetőként, 1958–70 között az OT elnökhelyetteseként.

1970-től az MSZMP KB tagja. 1970-73-ban munkaügyi miniszter, 1973-ban az Országos Tervhivatal elnökévé és a Miniszertanács elnökhelyettesévé választották, e feladatokhoz kapcsolódóan betöltötte az Állami Tervbizottság elnöki tisztét is.

Lázárt az MSZMP XI. kongresszusa után 1975 márciusában a Politikai Bizottság tagjává, majd májusban a Minisztertanács elnökévé, a júniusi országgyűlési választáson pedig országgyűlési képviselővé is megválasztották. 1978. január 6-án helyettesével, Aczél Györggyel és Apró Antallal, az országgyűlés akkori elnökével együtt tagja volt annak a bizottságnak, amely a Parlamentben Cyrus Vance amerikai külügyminisztertől átvette a visszaszolgáltatott Szent Koronát.

1987 nyarán, amikor a legfelsőbb párt- és állami tisztségekben jelentős személycserék történtek,  Lázárt az MSZMP főtitkárhelyettesévé (Kádár János helyettesévé) választották. (Németh Károlyt, aki elődje volt e poszton, az Elnöki Tanács elnökévé választották a nyugdíjba vonuló Losonczi Pál helyére.)

1988 májusában az MSZMP országos pártértekezletén már nem választották be még az új Központi Bizottságba, azóta nyugdíjas volt. (Forrás: Wikipédia)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr596848973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása