CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Elhunyt Czeizel Endre

2015. augusztus 10. 11:11 - csú

czeizel_endre.PNGMa hajnalban elhunyt Czeizel Endre - tájékoztatta az orvos-genetikus lánya hétfőn az MTI-t.

A tudóst hosszú, méltósággal viselt betegség után, életének 81. évében érte a halál - közölte Czeizel Barbara. 

Czeizel Endre 1935-ben született Budapesten. Diplomáját a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerezte 1959-ben. Ekkor az Országos Közegészségügyi Intézetben a humángenetikai és teratológiai osztály munkatársa lett is lett, és az öröklött, veleszületett rendellenességek okait kutatta. 1973-ban a humángenetikai és teratológiai laboratórium főorvosa lett és a WHO együttműködési központ igazgatója.

1996 és 1998 között a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet főigazgatója volt. A főváros XIV. kerületében megalapította a Családtervezési Központot.

Czeizel Endre 1966-ban lett az orvostudomány kandidátusa, 1978-ban akadémiai doktor. Több más kitüntetés mellett 1995-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2005-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztje kitüntetést. 2000-ben az Egyesült Államokban neki ítélték oda - megosztva - a Kennedy-díjat, amelyet a Kennedy Alapítvány ötévente adományoz a testi és lelki fogyatékosságok megelőzéséért végzett kiemelkedő tevékenységek elismerésére.

Czeizel elsőként igazolta a magzatvédő vitamin szerepét a fejlődési rendellenességek megelőzésében. (MTI)

VIDEOFELVÉTELEK CZEIZEL ENDRÉRŐL, ELŐADÁSAIRÓL, ÉLETÉRŐL, KÜZDELMÉRŐL A HALÁLOS KÓRRAL ITT LÁTHATÓK

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr797695660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása