CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A csepeli Fidesz fogságában tartják a Hírmondó lapigazgatóját?

2016. március 14. 05:59 - csú

Ami a Csepeli Hírmondóból kimaradt, azt mi közzétesszük!

kidobol-2_4.jpgRovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Gondolja végig az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó március 10-én megjelent 5. számából:

Ismét új arculattal jelent meg a Csepeli Hírmondó. Ezzel formailag is teljessé vált a 2010-ben megszüntetett, a csepeliek többsége által közkedvelt Csepel újság című közéleti lap több évtizedes értékeinek elárulása. A 2010-ben megválasztott fideszes önkormányzati vezetés első döntései között hozott határozatot, az addig hetente megjelenő újság megszüntetéséről, kirúgta a teljes szerkesztőséget, majd 2011-ben Csepeli Hírmondó néven, kihagyva a „közéleti” jelzőt, először önkormányzati havilapot indított, majd 2012-től kéthetente megjelenő lapot csinált. A CSH létrejötte óta, a fideszes önkormányzati érdekek szócsövévé vált, egyre kevésbé jelentek meg benne más vélemények, a csepeli közélet

sokszínű eseményei. Az újság több arculatváltáson is átesett, de szerkesztői, egészen mostanáig, meghagyták a lap fejlécében Csepel kék-piros színeit. Most ezt is felszámolta a szélsőjobboldali Magyar Demokrata főmunkatársa, a nemrég „kinevezett” lapigazgató, Szentei Zöldi László. A legújabb szám fejlécén zöld háttérben fekete-fehér betűkkel jeleníti meg a lap címét, míg a többi, ún. „aktuális” témákat tartalmazó oldalon, a zöld mellett a narancs színét tette „uralkodóvá”.

A lap, hosszabb ideje foglalkoztatott munkatársai (Szentesi vezetése óta csak „közreműködők) már alig kapnak teret a mostani számban. A lapigazgató mellett a szintén „demokratás” Lass Gábor riporter, illetve a külsős Takó Szabolcs, akinek több cikke is megjelent a Magyar Demokratában, jegyzi a fontosabb cikkeket.

Szentesi úr továbbra is erőlködik a Csepelen megbukott, a Fidesz listájáról parlamentbe került Németh Szilárd népszerűsítésén. A lap 18. oldalán még mindig „csepeli” országgyűlési képviselőnek titulálja Németh Szilárdot, annak ellenére, hogy 2014-ben kerületünkben elvesztette a parlamenti választást, s a csepeliek Szabó Szabolcsot választották meg Csepel országgyűlési képviselőjének. Németh úrtól azonban most sem merte megkérdezni, mikor tartja be ígéretét, s a Csepeli Hírmondóban válaszol az őt ért korábbi „aljas politikai támadásokra”. (Lásd korábbi cikkünket:

http://csepeliek.blog.hu/2016/02/16/a_disznok_tora_kiszoritja_a_csepeliek_velemenyet_a_csepeli_hirmondobol#more8391118 )

Változatlanul nem érdekli lapigazgató urat a Csepeli emberek véleménye, hiszen most sem téma a Csepeli Hírmondóban a csepeli HÉV megszüntetésének, valamint a METRANS Kft. tervezett és gyors ütemben épülő beruházásának növekvő lakossági elutasítása. Annak ellenére, hogy szakértői körökben is egyre többen fogalmazzák meg kritikus álláspontjukat a két téma kapcsán:

http://csepeliek.blog.hu/2016/03/10/kerdojelek_a_metrans_csepelen_epulo_terminalja_es_a_helyi_kozlekedes_korul#more8455198

http://csepeliek.blog.hu/2016/02/26/kinek_jo_a_csepeli_hev_kivegzese

Felháborító Szentesi hozzáállása a Csepeli Munkásotthon Alapítvánnyal kapcsolatos témában is: két hónap óta nem közli, a saját munkatársa, Lass Gábor és a Csepeli Munkásotthon vezetése között létrejött levélváltást.

(http://csepeliek.blog.hu/2016/03/09/cenzorok_daridoja_csepelen_ket_honapja_tartanak_vissza_egy_interjut#more8449800)

Természetesen ebből a számból sem maradhatott ki a lap kötelező leckéje, a kvóta kérdése, a brüsszeli fenyegetés felemlegetése, a várható népszavazás ügye. Most Orbán Viktort hívták segítségül. (A cikk címe: Délibábok helyett erős Európát!) Az utolsó bekezdés egyik mondatára hívjuk fel a figyelmet: „Az Európai Unió nem lehet afféle Szovjetunió újratöltve.” – mondta a miniszterelnök. Akkor miért jár Putyinhoz? Putyin Oroszországa nem a Szovjetunió újratöltve?

A Csepeli Hírmondó egyes cikkeivel kapcsolatos véleményünk:

1) A cikk címe: 2016: a csepeli óvodaudvarok és játszóterek felújításának éve

A cikk a február 25-i önkormányzati képviselő-testületi ülésről tájékoztat. Pontosabban, a 26 napirendből mindössze 9-et tart erre érdemesnek, így a megtárgyalt 7 rendelettervezetből, amelyek egyébként sok ezer csepelit érintenek (közutak burkolatbontásának engedélyezése; közutak kezelésének szakmai szabályozása; személyes gondoskodást nyújtó ellátások rendjének módosítsa; 2015.évi és a 2016. évi költségvetési rendeletek módosítása; a lakások bérbeadásáról szóló rendelet újabb módosítása), is csak egyre jutott hely. Pedig lett volna néhány érdekes téma, amelyekről illett volna tájékoztatni a lakosságot. Például, hogy mi indokolja az államháztartáson kívüli működési támogatások 650 milliós növelését; a céltartalékok 277 %-os emelkedését, ezen belül a szociális bérlakások elkülönített számláján lévő összegek közel 480 milliós emelését? Arra is rákérdezhetett volna az újságíró, hogy miért növelték közel 500 millióval a Csepeli Városgazda Zrt.-nek nyújtott önkormányzati működési támogatást.

A legjellemzőbb: a cikk az ellenzéki kritikák teljes figyelmen kívül hagyásával közli a döntést: 240 millióval megemelték a Csepeli Városgazda Zrt. tőkéjét, amelyet a Dagi Csárda átalakítására, a létrehozandó luxus kivitelű étterem és vendégházra kell költeni. Persze, tudjuk, ha a Matolcsy úr az MNB elnökeként szórhatja a százmilliárdokat, a közvagyont, akkor egy csepeli önkormányzat miért nem csinálhat magának egy vacak 240 milliós vendégházat.

Ugyancsak érdekes, hogy a lakájmédia munkatársai közül például senki nem mer rákérdezni a költségvetési rendeletben elfogadott több mint, 4,5 milliárdos(!) hiány okaira. Pedig blogunk a testületi ülés előtt jelentetett meg egy írást, amely idéz a tervezett költségvetési rendeletből, és cáfolja a fideszes vezetők költségvetéssel összefüggő dicshimnuszait. (http://csepeliek.blog.hu/2016/02/22/a_nemeth-borbely_duo_novelte_es_elfedte_a_koltsegvetes_hianyat#more8409612)

2) A cikk címe: A lényeg

A baloldalért már szinte betegesen aggódó lapigazgató úr most a baloldali szavazók felé fordult. Miközben hazugságokat állít („Szabó Szabolcs pártjában bevallottan rajonganak” az idegenekért), kinyilatkoztatja, hogy a baloldali pártok „elszakadtak a mindennapoktól”, továbbá, hogy „az ideológia és az eszmék fogságába estek.” Ő már csak tudja! Csak nem a csepeli Fidesz fogságában írja a baloldalért aggódó sorait? A Fidesz elvtelen kiszolgálásában miért nem tartozik az újságírói felelősség körébe például a tisztesség, a korrekt tájékoztatás, az értékszempontok, nem pedig az érdekszempontok alapján való szelektálás? Ha azonban mégis ismeri ezeket a fogalmakat, akkor miért nem közli Szabó Szabolcsnak, Csepel országgyűlési képviselőjének véleményét? Vagy nem közölheti? Szentesi úr! Nálunk a lényeg a csepeli emberek, nem pedig a politikai pártok szolgálata. 

3) A cikk címe: Németh Szilárd parlamenti felszólalása az oktatásról

Kérdésünk: a Fidesz alelnökének, Németh Szilárdnak az oktatással kapcsolatban elmondott parlamenti beszéde mellől miért hiányzik Csepel országgyűlési képviselőjének, Szabó Szabolcsnak a véleménye? Talán azért, mert Ő legalább ért hozzá? Néhány tényadat a cikkhez, ami kimaradt a majd kétoldalas írásból:

> legújabb közvélemény kutatások szerint a lakosság 75 %-a az oktatás helyzetének megítélésében a pedagógusokkal ért egyet, s nem Németh Szilárd úrral.

> Németh úr azt állítja, hogy a tanárok 18 %-os béremelése „72 milliárd forintba kerülne”, amire nincs pénz, továbbá, hogy a kormány „már 234 milliárd forintot fordított a pedagógusok béremelésére”. És ezt komolyan mondja, miközben a 72 milliárd kétszerese megy el stadionokra. Matolcsy úr pedig az elmúlt hetekben azt kérte, hogy 250 milliárd forintnyi közpénz alapítványokba vitelének részleteit ne kelljen nyilvánosságra hoznia, s Németh úr, hű pártkatonaként, ezt is megszavazta a parlamentben. Most hogy fog a csepeliek szemébe nézni?

> „A köznevelésben rég nem látott fejlesztési program zajlik. Az elmúlt években 521 iskolát fejlesztettünk.” Ezzel szemben Csepelen, az elmúlt öt évben egyetlen általános iskola sem került fejlesztésre, s az óvodák közül is csak az Aprajafalva óvoda kapott 250 mFt-ot felújításra.

> az 5. oldalon, a zöld alapon közölt „A pedagógusok havi átlagának alakulása Csepelen” c. adatokhoz: az általános iskolák pedagógusainak bérét 2012. szeptember 1. óta a KLIK biztosítja, csakúgy, mint a bérek „emelését”. A közölt adatok pedig pontatlanok: 2010-ben az oktatás területén 1199,5 fő közalkalmazott dolgozott Csepel oktatási intézményeiben (406,5 óvodákban+694,5 általános iskolákban+98,5 fő a gimnáziumokban). Mivel az elérhető adatok alapján az óvodai közalkalmazottak 2010. évi és 2016. évi személyi béreit tudjuk csak összehasonlítani, s a lapban közölt adatok a csepel.hu-n nem ellenőrizhetőek, megállapítható: 2010-ben az óvodai közalkalmazottakra fordított személyi bér 933,7 mFt volt, míg 2016-ban már csak 801,4 mFt, tehát kevesebbet fordítanak a pedagógusokra, mint 2010-ben. Ebből következően az egy főre jutó havi bérek sem igazolhatók. Ami ennél fontosabb azonban, hogy az önkormányzat vezetése 2010-hez képest, 2015 végére több mint 497 millió forinttal csökkentette az óvodák működési és felhalmozási támogatására fordított önkormányzati támogatásokat.

4) A cikk címe: 600 ezer forintos kár érte az önkormányzatot

A rövid írás Borbély Lénárd úr saját facebook oldalán közölt polgármesteri véleményt közli, amelyet az általános iskolákba járó tanulók szüleinek január 29-i akciója kapcsán tett közzé. Blogunk több hozzászólást is közölt a témában:

http://csepeliek.blog.hu/2016/03/02/moslek_ugybe_keverte_magat_borbely_lenard_csepel_polgarmestere

http://csepeliek.blog.hu/2016/03/04/csepelnek_mar_nem_kell_ellenseg,

amelyek nem keltették fel a lapigazgató úr figyelmét. Még nem tanulta meg, hogy Csepelen érdekli az olvasókat a másik oldal véleménye is?

5) A cikk címe: Pukli István a gyilkos Deménél „szocializálódott”

Az Ábel Attila fideszes alpolgármester által tulajdonolt és működtetett, helyenként szélsőséges csepel.info-tól vette át lapigazgató úr az írást. Átvételével, szerintünk beállt a sorba: egyetért  a Fidesz aljas módszereivel, s ahelyett, hogy újságíróként a bírálatok tartalmával foglalkozna, szakmai érveket sorakoztatna fel igaza bizonyítása érdekében, megpróbálja a bírálót lejáratni. Ismételten felhívjuk lapigazgató úr figyelmét a lényegre, a közvélemény kutatások fentiekben már jelzett eredményére, amelyhez már csak annyit, hogy a fideszesek többsége is a pedagógusokkal ért egyet. Szentesi úr, ideje lenne a lényegre koncentrálni.

6) A cikk címe: Jelentősen csökkent a bűncselekmények száma Csepelen

A cikket a címlapon közölt képpel, illetve a képaláírással (Erősödő közbiztonság, kevesebb bűncselekmény) „vezeti be” a szerző, aki egyébként a Polgármesteri Kabinet munkatársaként működik közre a lap előkészítésében. Csak kérdéseink vannak: miért kell a kéthetente megjelenő lapban rendre eltitkolni a megtörtént, közrenddel, közbiztonsággal összefüggő csepeli rendőrségi eseményeket? Január 1. óta 8 ügyről, (gázpisztolyos lövöldözés Csepel főterén, autólopás, kislány megerőszakolása a Csete Balázs lakótelep parkjában, stb.), nem írt egy sort sem a CSH. Ettől jobb lesz a csepeli közbiztonság, vagy netán javul a csepeliek biztonságérzete? Miért nem lehet utána járni Borbély Lénárd polgármester ittas vezetésének, amely szintén közbiztonsági kérdés, s amelyet állítólag valakik ítélet nélkül „lezártak”? Vagy azt gondolják, a csepeliek nem értenék meg a helyzetet? Netán a lap cenzora nem engedi?

***

További kimaradt témák, események:

> A 2014. május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, immár országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?;

> A Magyar Narancs 2013. június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a Csepeli Hírmondó nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság tavalyi, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a Csepeli Hírmondó is. Miért?

> 2013. július 29-én, a csepelujsag.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz.

> 2014. Október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi

dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva.

> 2014. november elején elbocsátották a Polgármesteri Hivatal aljegyzőjét és öt munkatársát. Az elbocsátások okairól és körülményeiről azóta sincs semmilyen tájékoztatás.

> blogunkon szeptember 29-én megjelent, az „Elúsztatták a közpénzt: biliborulás után elhárítási láz Csepelen” c. cikk, amely a vesztes per kérdésével foglalkozva több kérdést vet fel, és Németh Szilárd korábbi, valamint Borbély Lénárd jelenlegi polgármester felelősségét fogalmazza meg. Vajon miért hallgat a szerző és a Csepeli Hírmondó is testületi ülés ezen napirendjéről, illetve a blogunkon megjelent írásban felvetett felelősségről?

> Tavaly, január 25-én ittas vezetésen érték a Ferencvárosban, Borbély Lénárdot, Csepel polgármesterét. Az ügyről immár 413 napja nem kaptak hiteles tájékoztatást a csepeliek, azóta sem tudják lezárult-e már az eljárás, vannak-e következményei a polgármesteri feladat ellátásával kapcsolatosan.

Február:

NBIII-as labdarúgó mérkőzésen, itthon kapott ki a Csepel. Eredmény: Csepel FC – ETO FC Győr 0-4

Oscar-díjas lett a Saul fia, Nemes Jeles László filmje, Hollyywoodban.

Éjszakai ékszerrablás volt Csepelen, a plázánál, falbontással, autós üldözéssel, tettesek elfogásával.

Március:
2.

Fának ütközött egy személyautó a Kossuth Lajos u. Szent István és Völgy u. közötti szakaszán.

4.

Közleményt adott ki a Szabadkikötő Sportegyesület, amelyben tudatják, hogy

együttműködési megállapodást írtak alá a Tordasi Értelmi Fogyatékosok és Pszichiátriai Betegek Otthona vezetésével.

5.

Három autó ütközött össze a Corvin út és a Kossuth Lajos utca kereszteződésében.

Megvertek és megerőszakoltak egy gyereket Csepelen, a Csete Balázs utcai lakótelep egyik parkos részén.

A Batthyányi téri Szent Anna templom urnatemetőjében vettek búcsút a 87 éves korában elhunyt Mednyánszki Rudolftól, Csepel magyar bajnok labdarugójától, a Csepel SC korábbi edzőjétől.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr608473342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása