CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Egy hét Csepelen a polgármester kiszorításával, Németh Szilárd (ön)cenzúrájával, fontos személyi változásokkal

2022. január 30. 00:02 - csú

alapkoletetel_a_jedlik_gimi_uj_szarnyanal_2022-01-27.PNGKét miniszter egy államtitkár is fogta a szalagot a 3. éve bezárt Jedlik gimi - kápolnát is magába foglaló - új szárnyának alapkőletételénél. A csepeli középiskola területén zajló ünnepséget megörökítő fotóhoz nem engedték oda Borbély Lénárdot, Csepel polgármesterét, aki pedig ott volt a rendezvényen.  Csepel polgármesterét a Hollandi úti kajak-kenu telepen megtartott Németh-féle parádénál is fölösleges kellékként kezelték

Blogunk is megírta, Németh Szilárd honvédelmi államtitkár, csepeli fideszes képviselőjelölt és vendégei január 25-én átadták a csepeli kajak-kenu telep fejlesztésének első ütemét, Németh Szilárd zsarolja a csepelieket a választási vereségtől rettegve, címmel. (A blogunkban is idézett szövegben a zsarolás ízű szöveg dőlt betűkkel szerepel.)

A témával a héten több média is foglalkozott. Németh Szilárd saját fb oldalán több bejegyzéssel emlékezett meg az átadásról. https://www.facebook.com/nemeth.szilard.fidesz 

Az egyikben (január 25-én) leírta a blogunkban is közölt mondatait, amellyel gyakorlatilag megzsarolta a csepeli választókat, s amelyeket a demokrata.hu még aznap fel is tett híroldalára. Németh azonban január 26-án közölt egy videófelvételt a témáról, amelyből cenzúrázta (kihagyta) az ominózus mondatokat. Talán közben meggondolta magát, s arra a következtetésre jutott, hogy szövegét nem veszik jó néven a csepeli választók?

A csepel.hu is január 26-án közölt tájékoztatót az eseményről, Németh  szövegéből azonban a szerkesztőség is kihagyta a demokrata.hu által idézett, zsarolásgyanús mondatokat. Több képet is közölt az átadásról, amelyekből kiderült, a polgármester nem vett részt a programon. Lehet, hogy meg sem hívták...De  Németh Szilárd a Táncsics Mihály utcai fotózkodásnál sem fért el egy képen Borbély Lénárddal...

……….

Pénteken minden előzetes értesítés és a csepeliek meghívása helyett 

a demokrata.hu-tól kellett megtudnuk, hogy Németh Szilárd nyolc fővel összefogva lerakta a Jedlik Gimnázium új szárnyának alapkövét. 

https://demokrata.hu/magyarorszag/letettek-a-csepeli-jedlik-anyos-gimnazium-uj-epuletszarnyanak-alapkovet-480112/ 

(Megjegyzés: a nyolc főbe nem fért bele  „az alapkőletételen részt vett Borbély Lénárd... polgármester”, akinek ezek szerint Németh úgy látja, nincs semmi köze az iskolához,  fejlesztéséhez. Ez Németh iskolája!) A demokrata.hu, amely a kormányhoz és magához Németh Szilárdhoz leginkább hű média egyike, szinte minden Némethtel kapcsolatos eseményről azonnal tudósít. Segítség ez a fideszes képviselő-jelöltnek, különösen a választási kampányban. Nem kell a tudósításnak álcázott „reklám” költségeit megjeleníteni kampánykiadásai között

Németh mozgósított is, többek között két minisztert, de több meghívott is bejuthatott az ünnepségre, amelyet elfelejtett előre, nyilvánosan meghirdetni.

 A miniszterek avatóbeszédeikben felmondták a leckét: „példamutató, ami az utóbbi években Csepelen történt”. (Megjegyzés: például ~ 21 milliárdos állami támogatásból épül meg a Jedlik!) A „kormány számára kiemelten fontosak a fiatalok”, sőt, a beruházás támogatásával „a nemzeti vagyon is gyarapodik”. Bezzeg „a 2010 előtti kormány elherdálta az állami vagyon nagy részét, eladták a jól működő állami cégeket, kiárusították az országot és ennek nyomán egymillió munkahely szűnt meg. Mint mondta, 2010 után a kormány új alapokra helyezte a vagyonpolitikát, és a köz javát szolgálva, annak hosszú távú megőrzésére, gyarapítására összpontosít.” (Kérdések: ezt szolgálják a nemzetközileg is példátlan méretű közbeszerzési botrányok, ezért menekítik ki a közvagyon jelentős részét alapítványokba, ezért vette meg a Németh -féle alapítvány a Csepel SC Alapítványt 5 milliárdért?)

Megtudtuk azt is, hogy az intézmény régi részében lévő 34 tanterem mellett az új, 4.800 m2-es szárnyban lesz 11 új szaktanterem, 160 fős színházterem, sportcsarnok, közösségi rész, új könyvtár és kápolna. Azt viszont nem mondta el senki, hogy miért éppen a szélsőjobboldali cikkeket is megjelenítő Magyar Nemzet került bele a lerakott időkapszulába. 

Azzal sem foglalkozott a nagy tekintélyű avatók egyike sem, hogy mikor költözhetnek vissza a jedlikes diákok régi alma materükbe. Igaz, a január 15-i jedlikes szalagavatón, amelyet a Szigetszentmiklósi Városi Sportcsarnokban rendeztek meg, Morovik Attila alpolgármester elkotyogta. (Csepeli Hírmondó, január 26-i szám)

.............

Blogunk csütörtökön több kérdést tett fel az aznap délutánra összehívott képviselő-testületi ülés meghívójában megjelölt napirendekkel kapcsolatban.

https://csepeliek.blog.hu/2022/01/27/ma_kiderul_mit_akarnak_eltitkolni_a_keruletvezetok_a_csepeliek_elol

A testületi ülésen a polgármester egy kicsit összekeverte a napirendeket és egy sürgősségi előterjesztéssel is kiegészítette a tárgyalásra javasolt témákat. Az ülésen napirendjeit módosító  ügyrendi javaslatot, illetve a tisztségviselői és képviselői béremeléseket tartalmazó anyaghoz javasolt módosításokat, valamint az utolsó napirendi pont, a képviselő-testületi határozatok végrehajtásáról készült beszámoló levételét kezdeményező ügyrendi javaslatot, a polgármester javaslatára nem fogadták el. Így például az ellenzéki támogatás hiányában is megszavazták a képviselő-testületi tagok és a tisztségviselők új bérét, az alábbiak szerint:

> Polgármester: 1.300.000 forint illetmény +15 % költségtérítés, összesen 1.553.500 forint + ingyenes gépkocsihasználat.

> Alpolgármesterek: 1.170.000 forint illetmény + 15 % költségtérítés, összesen 1.345.500 forint + ingyenes gépkocsihasználat évi 30.000 km-ig. (3 fő)

> Bizottsági tagok: 450.000 forint (5 fő)

> Bizottsági alelnök: 500.000 forint (1 fő)

> Bizottsági elnökök: 600.000 forint (3 fő)

> Tanácsnokok: 600.000 forint (4 fő)

> A Szociális, Egészségügyi és Fogyatékosügyi Bizottság elnöke: 650.000 forint.

Természetesen más témákról is tárgyalt a testület. Az utolsó, „Beszámoló a Képviselő-testület határozatainak végrehajtásáról” c. anyag körül komolyabb vita bontakozott ki. Mivel a polgármesteri előterjesztésben sok helyen hiányzott a korábbi, esetenként 8-10 éve hozott határozatok végrehajtásának további halasztásának indoklása, volt ügyrendi javaslat a napirend levételére. A testület fideszes többsége elutasította. A vita során felvetődött, képviselői kérdésként, hogy kb. hét éve szerepel a költségvetésben egy 80 milliós tétel, a helyi önkormányzati TV visszaállítására. Mi az oka, hogy nincs végrehajtva ez a határozat sem? Borbély úr válaszában csak nehezen mondta ki, de végül is „kinyögte”: nem kíván ilyen célú előterjesztést beterjeszteni a testület elé. Egyébként meg az a 80 milliós tartalék jól jön évente. Ennyit a polgármester lakossági tájékoztatáshoz, a nyilvánossághoz való hozzáállásáról. Fél, mert a kamera esetleg bemutatná: a király és csapata meztelen. Az ülés vége felé ráadásul a fideszes frakcióvezető nyílt vitába keveredett Ábel Attila alpolgármesterrel, amit neki kellett lezárnia. 

Zárásként bejelentette, hogy dr. Szeles Gábor, aki 2010 óta a kerületi önkormányzat jegyzője – saját kérésére –, január 31-ével nyugdíjba vonul. Utóda, a jelenlegi aljegyző, dr. Vince Anikó lesz.

……….

Szombaton megjelent írásunkban, a Csepeli Hírmondó legutóbbi számában megjelentekre reagálva, megírtuk, Borbély Lénárd, sőt a helyi lakosság 80 százaléka, nem támogatja a Kis-Duna partszakasz beépítését   https://csepeliek.blog.hu/2022/01/29/taborepites_kozben_ket_taborra_szakadt_csepelen_a_fidesz_hollandi_uti_birkozas_borbely_es_nemeth_koz#more16873822 

Az utóbbi hetekben a képviselő-testület Fidesz-frakciójának egyre erőteljesebb törésvonalait, hívei polgármester elleni, nem véletlen fellépéseit látva, Németh tovább lépett, a Hollandi úti birkózó akadémiájához szükséges kollégium megépítése érdekében. Ugyancsak szombaton, fb oldalán, a KIMBA 2018-as alapkőletételen készült kép fölé a következő szöveget írta be:

„Azt kérjük az önkormányzattól, hogy - Polgármester úr választási ígéretét támogatva - tegyék lehetővé a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia diákotthonának megépítését, egy zöld sportliget kialakítását.”

Borbély hozzászólásban reagált, elutasította a kérést. 

https://www.facebook.com/photo?fbid=483259543158317&set=a.429029475247991 

A fideszes polgármester és képviselő-jelölt közötti hatalmi harc újabb állomásához érkeztünk. Németh már követel, zsarol, nyeregben érzi magát. Borbély még tarja magát, s közben újjá akarja építeni a volt Ifjúsági Tábort, elvéve a lehetőséget a kollégium megépítésétől. Mit szólnak mindehhez a képviselő-testület tagjai, akik 2020 szeptemberében, a polgármesterrel együtt Németh kérése ellen szavaztak? A csepeliek válasza április 3-án, az országgyűlési képviselők választásának napján várható.  

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8716917824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása