CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hivatali hecckampány az ellenzék ellen - Zsarolók vádolják egymást – Csepel a vesztes – Változásra várva - Ezen a héten

2024. március 03. 00:05 - csú

2_hirholczne_farago_tunde_csepeli_csodakut_egyesitett_ovoda_intezmenyvezeto.jpgEl akarták titkolni a kerületvezetők. Csepelen eddig nem volt szokás a képviselő-testületi üléseken folyó politikai vitákba bevonni az önkormányzati intézmények, illetve a hivatal vezető munkatársait, akik, tekintettel, hogy több kurzust kell kiszolgálniuk, nyíltan sosem avatkoztak be a képviselő-testület politikai csatározásaiba. Most megtörtént.

A hét a legutóbbi testületi ülésen lezajlott hecckampányon történtek részletekben való nyilvánosságra hozatalával kezdődött. A képviselő-testületi ülésen történtekkel már korábban foglalkoztunk. 

https://csepeliek.blog.hu/2024/02/25/egy_het_csepelen_mindent_vitt_de_semmit_sem_hozott_a_polgarmester_botranyos_koltsegvetesi_cirkusza#more18338297 A heti események azonban indokolják az újabb véleménynyilvánítást.
    Borbély Lénárd előbb nyílt levelet írt, igazából nem a képviselőknek, a lakosságnak szánta, hétfőn meg elkezdte az újabb egyeztetéseket. A csütörtökig lezajlott egyeztető megbeszélések tapasztalatai, a hozzánk eljutott információk megerősítették: mind szakmailag, mind számszakilag hibás, elfogadhatatlan volt Borbély Lénárd polgármester költségvetési előterjesztése. Ez pedig felveti az

elkészítésért felelős jegyző és a beterjesztéséért felelős polgármester egyértelmű vezetői és politikai felelősségét. Amennyiben 22-én elfogadásra került volna a költségvetés, egyes jogi vélemények szerint a Fővárosi Kormányhivatalnál meg lehetett, sőt meg kellett volna támadni azt. 

    Közben Borbély úr azért a maga módján hétfőtől folytatta a költségvetés elfogadásáért indított hecckampányát is: a saját fb oldalán, a testületi ülés végén elhangzott, de nem közvetített hozzászólások egyenkénti közlését. Ezekhez néhány megjegyzés: 

> Csepelen eddig nem volt szokás a képviselő-testületi üléseken folyó politikai vitákba bevonni az önkormányzat, illetve a hivatal vezető munkatársait, akik, tekintettel, hogy több kurzust kell kiszolgálniuk, nyíltan sosem avatkoztak be a képviselő-testület politikai csatározásaiba. Most megtörtént. Lelkük rajta, hosszabb távon valószínűleg egyik fél sem nyerhet a vezetők és munkatársak, illetve az érintett csoportok felheccelésével. Ráadásul a polgármester hecckampánya hazugságokat tartalmaz, és csak saját hatalmának mindenáron való megtartatása a célja.  

> A felvételeken megszólalást vállaló vezetők a költségvetést megelőző, hónapok óta tartó hatalmas, felelősségteljes munkáról beszéltek. Ebben igazuk van. A kérdés azonban nem ez, hanem hogy a polgármester miért és milyen ígérettel vonta be őket saját politikai játszmájába, illetve, hogy közel öt hónap alatt miért nem tudott leülni a képviselőkkel, a frakciókkal korrekt egyeztetésre? Sőt az eltelt hónapok alatt saját hatáskörben döntött egy sor, már az idei költségvetést is érintő kérdésben, nem mindig az önkormányzat érdekében. 

> Az önkormányzat költségvetése a választott politikusokból álló képviselő-testület politikai célkitűzéseinek költségvetési lenyomata, a döntés a képviselő-testület egészének a feladata és felelőssége. Borbély úr ezt évek óta nem hajlandó tudomásul venni, fütyült/fütyül a testületre. A többség birtokában megtehette/megtette. A kialakult helyzetért az ellenzéket felelősségre vonni, az önkormányzati, hivatali vezetőkkel felelősségre vonatni, különösen a fentiek ismeretében, felelőtlen, csakis a polgármester céljait szolgáló piszkos politikai kampányfogás. Aki így akar hatalmon maradni, annak nem Csepel érdeke az első.

    Borbély, amikor megértette, hogy a Fidesz frakció ellene fog fordulni, sőt kiteszik a pártból, a számára változatlanul meghatározó Orbán Viktor módszerét, a populizmust, a mindenáron való túlélés hatásos eszközét választotta. Ezt szolgálta az azóta tartó, részben önkormányzatii pénzből folytatott politikai kampánya, idei költségvetési előterjesztése. Most, hogy az utóbbit nem fogadták el, az oszd meg és uralkodj elvével próbálkozott: először egyenként akart tárgyalni a képviselőkkel. A hét közepén váltott: a frakciók már szakértőkkel kiegészülve vettek részt az egyeztetésen.

    Ami biztató, hogy – meghallgatva Dukán András fb oldalán csütörtök délután, a tárgyalásokról közzétett tájékoztatóját – látszik az alagút vége, van esély a megegyezésre, az idei költségvetés határidőre történő elfogadására, az ellenzék természetesen támogatja a tervezett béremelések megvalósítását is. 

**********

    A héten tovább durvult a „Csepel-saga”, azaz a Borbély-Németh féle hatalmi harc. Először csütörtökön a 24.hu vette át az alpolgármester csepel.info cikket, Csepeli alpolgármester: Németh Szilárd 2019-ben tartotta meg a maga őszödi beszédét címmel, majd pénteken a telex.hu idézte a másik oldal véleményét. A Durvul a Fidesz csepeli belháborúja, már közpénzlopást és maffiázgatást emlegetnek, c. írásból kiderül: Némethék nem fogadják el, hogy Borbély közpénzeket költ saját polgármesteri kampányára, sőt a költségvetés elfogadása érdekében egyenkénként idézi be a képviselőket úgymond szakmai egyeztetésre, amelyeken „maffiamódszerekkel zsarolja, fenyegeti és megpróbálja megvesztegetni a képviselőket.” De „…Ennél még aljasabb és megengedhetetlen, hogy a csepeli önkormányzati tulajdonú, közpénzen fenntartott (!!!) médián (Csepeli Hírmondó, csepel.hu) keresztül kizárólag ő szólal meg.”
Csak néhány megjegyzés a témához:
> Borbély már 2010 előtt is, de hatalomra kerülésük után még sokáig hűen szolgálta Németh Szilárdot. Mindketten megtettek mindent a Csepel SC tönkretételéért, együtt nevezték a Csepeli Munkásotthont kommunista fészeknek, együtt vontak el minden állami, önkormányzati támogatást a kultúrháztól. Borbély támogatta Némethet a Lex Munkásotthon törvény elfogadtatásában is. Németh polgármesternek jelölte őt, 2014-ben. Borbély, már polgármesterként, testületi ülésen zsarolta meg a Munkásotthon vezetését, segített Némethnek a KIMBA területének megszerzésében, sőt anyagilag is támogatta a birkózócsarnok megépítését. Az önkormányzati utánpótlás sportegyesület létrehozásával meg lényegében elősegítette a Csepel SC Alapítvány szétszedését. Polgármesterként is sokat tett tehát Németh hatalmi céljainak megvalósításáért.

> A 2019-körüli összeveszésük, majd a Fideszből való eltávolítása után, a damaszkuszi úton való téblábolása közben rájött, hogy neki Csepel az első. Pártonkívüli pártkatonának vallva magát, kreált magának egy civil szervezetet, amit polgármesterként, a testület háta mögött, közpénzből is támogat. Azonban képtelen volt bármilyen korrekt együttműködésre. A képviselő-testületben több vereség érte. Nem tudta maga mögé felsorakoztatni a testületi többséget. Hatalmi harcuk legnagyobb vesztese a kerület lett. Komoly kerületi fejlesztési lehetőségek zárultak le az elmúlt években, amelyeket egyesült erővel megakadályozni vagy legalábbis csökkenteni lehetett volna.

> A Csepel-saga két főszereplője, szerintünk, mára már leszerepelt, kiderült, egyikük sem tudja előre vinni Csepelt. Váltani kell. Júniusban lesz rá mód. Élni kell a lehetőséggel! 

********

Szerdán ülésezett a Fővárosi Közgyűlés. A javasolt napirendek között szerepelt „Javaslat bizottság felállítására a gyermekvédelmi intézményrendszerbe vetett közbizalom helyreállítása érdekében”, melynek tárgyalása során eseti bizottság jött létre, amelyet a fideszes frakció is támogatott. Több fontos, a kerület számára is jelentős súlyú előterjesztésről is döntöttek. Így például Ötpontos intézkedési csomagot fogadott el a közgyűlés a családon belüli erőszak megelőzésére. https://enbudapestem.hu/2024/02/27/kozgyules2-fovarosi-strategia-a-csaladon-beluli-eroszak-megelozesere 

**********

    Nem ül el a Csepeli Strand fejlesztése körül 2019-ben kitört botrány. Szerdán a magyarnemzet.hu írta meg, hogy „Megkárosította a csepelieket a kerület vezetése”.  https://magyarnemzet.hu/belfold/2024/02/megkarositotta-a-csepelieket-a-kerulet-vezetese?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator A cikk szerint még 2019 június elején, az építkezés közben „…polgármesteri utasításra a Csepeli Városgazda Zrt. azonnali hatállyal felmondta a szerződést, azzal az indokkal, hogy a szerződés teljesítésére még hátralévő két hét úgy sem elegendő a hátralévő munkálatok befejezésére….” A kivitelező perre ment és az elsőfokú ítélet szerint a Székesfehérvári Törvényszék 222 milliós kártérítést ítélt meg a vállalkozónak. Blogunk akkori véleménye itt olvasható: https://csepeliek.blog.hu/2019/06/18/csepeli_strand-botrany_derult_egbol_villamcsapas_a_visszavago_nyilt_level

    A kerület vesztett: ismereteink szerint a polgármester végül, tavaly július 31-én egy a felperessel kötendő, kevesebb összeget tartalmazó egyezségi ajánlat elfogadásához kérte a képviselő-testület támogatását. Botrány botrány hátán. 

    

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar médiában  

1) Romokban a sajtószabadság. https://nepszava.hu/3227056_romokban-a-sajtoszabadsag

2) Tízezrek búcsúztatták Navalnijt Moszkvában az erős rendőri jelenlét ellenére. https://www.szabadeuropa.hu/a/tizezrek-bucsuztattak-navalnijt-moszkvaban-az-eros-rendori-jelenlet-ellenere/32844152.html 

3) Az elnök apja és a népbíróság: Sulyok Tamás rosszul tudja vagy hazudik. https://hvg.hu/360/20240301_Sulyok_Tamas_koztarsasagi_elnok_Sulyok_Laszlo_nepbirosag_Magyar_Nemzeti_Szocialista_Part_Palffy_Fidel_Baky_Laszlo_szelsojobboldal 

4) Iránytű: Az emberek többsége azt szeretné, hogy Rogán távozzon. https://magyarnarancs.hu/belpol/iranytu-az-emberek-tobbsege-azt-szeretne-hogy-rogan-tavozzon-266111 

5) A Büntetőtörvény több módosítását visszadobta a szlovák Alkotmánybíróság. https://hu.euronews.com/2024/03/01/szlovakia-buntetu-torvenykonyv-alkotmanybirosag 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5018344093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása