CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Botrány talpig ünnepi díszben? - A címeres meglovasító rátetette a kezét a Csepeli Munkásotthonra is

2011. július 19. 10:32 - Anzágo

A baj az, hogy a következmények a csepelieket sújtják, mert az átvételt a csepeliek adóforintjaiból fogják megfizetni. Tehát még egyszer kérdezem: vajon miért akarja Németh Szilárd átvenni a Csepeli Munkásotthont?”teszi fel a cseppet sem költői kérdést VOX hozzánk küldött cikkében. Írásában a tegnapi (július 18-ai) ünnepi képviselő-testületi ülés első napirendi pontjával, a több mint 80 éves Csepeli Munkásotthon fülkeforradalmi „átvételével”, bekebelezésével foglalkozik. A rendkívüli ülést elvileg egy, a történelmi tényeknek ellentmondó, mesterségesen kreált ünneplés miatt hívták össze. A talpig ünneplőben feszítő városatyák és városanyák ennek ellenére pontosan tudták: valójában kész tények elé állítják őket, amikor a Munkásotthon „fideszesítését” tálalja eléjük a polgármester. A csepelujsag.blog.hu már beszámolt róla, hogy ugyanezen a tegnapi ülésen Németh Szilárd miként lovasította meg Csepel több évszázados címerét. Az új címeres polgármesternek nagy az étvágya, és a jelek szerint az étvágya egyre csak nő. A habzsolás közben azért a torkán akadhat egy-két ízesnek látszó falat. Lehet, hogy a nagy múltú, mindig munkáshagyományokat ápoló, baloldali értékeket őrző és gyarapító Csepeli Munkásotthon ilyen „falat” lesz a fideszes városvezető(k)nek? Válasz helyett VOX cikkét közöljük. Íme:

 

Rendkívüli testületi ülésen tárgyalt hétfőn a csepeli önkormányzat a Csepeli Munkásotthon Alapítvány alapítói jogának átvételéről. A javaslat egy ünnepi ülés keretében került – Németh Szilárd polgármester előterjesztésében –, a testület elé. Az előterjesztő mindenféle szakmai, pénzügyi elemzés, hatástanulmány nélkül, azt ajánlja a testületnek, hogy a csepeli önkormányzat, a még létező egyetlen alapítótól a SIEMENS Zrt-től, vegye át az alapító jogokat. A testület végül – fülkeforradalmi többségi szavazattal –, elfogadta a polgármester kezdeményezését, elindulhat tehát a konkrét tárgyalás az alapítói jogok tényleges átvételéről.
 
Engem, leginkább két dolog zavar:
  • Miért akarja az önkormányzat vezetése átvenni az alapítványt?
      Akkor, amikor nehéz anyagi helyzetben van az önkormányzat, s erről a polgármester
      és helyettesei október óta több alkalommal nyilatkoztak a helyi írott és elektromos
      médiában.
      Akkor, amikor az elmúlt években az Állami Számvevőszék, az önkormányzat
      könyvvizsgálója és maga a csepeli Fidesz frakció is többször ostorozta az előző
      vezetést a pazarlásért, a nem önkormányzati alapfeladatokra – és a Csepeli
      Munkásotthon Alapítvány támogatása is az –, fordított milliókért.
      Akkor, amikor ismereteim szerint a költségvetésben kevesebb jut idén a
      köztisztviselőkre, közalkalmazottakra, az önkormányzati intézmények dologi
      kiadásaira, vagy éppen az önkormányzati művelődési intézményekre, a csepeli sportra,
      a civil szervezetekre. Valószínűleg ezért nem is kapott idén egyetlen fillér anyagi
      támogatást a Csepeli Munkásotthon vagy a nagyhírű Csepeli Táncegyüttes. Vagy
      mégsem? Hiszen nem csepeli civil szervezeteknek jutott pénz!
  • Miért állította Németh Szilárd polgármester – az MSZP-s képviselők valós alapítói jogokat megismerni szándékozó kérdéseire válaszul –, hogy már csak egy alapító létezik az alapítványt létrehozók közül? Nem ismerte a tényeket? Ez nagy baj! Talán félrevezették? Ez még nagyobb baj! Esetleg elfelejtette, hogy korábban írásban is megkereste a Fémmű Rt. képviselőjét, hogy tárgyaljanak az alapítói jogok átadásáról? Ez már nem baj, ez kérem súlyos hiba! Vagy mindezek ismeretében, tudatosan mondta, amit mondott? Akkor…?! A következtetést nem nekem kell levonnom.
Hogy miről van szó? Arról, hogy a Csepeli Munkásotthon Alapítványt az alapítói okirat szerint a volt Csepel Művek tíz vállalata alapította, még a rendszerváltás időszakában. Azóta az alapítók közül nyolc megszűnt. Ma már csak két jogutód cég létezik: a SIEMENS Zrt. és a Csepel Művek Fémmű jogutódja, a Csepeli Fémmű Rt., amely felszámolás alatt van. Felszámolás alatt van, de még rendelkezik a vagyonelemei közé tartozó Csepeli Munkásotthon Alapítvány alapítói jogával. Annyira, hogy a Csepeli Munkásotthon Alapítvány érvényes Alapító Okiratát még a Fémmű Rt. Képviselője alá is írta.
A választ, válaszokat nem nekem kell megadni, a döntés felelőssége sem az enyém. A baj az, hogy a következmények a csepelieket sújtják, mert az átvételt a csepeliek adóforintjaiból fogják megfizetni. Tehát még egyszer kérdezem: vajon miért akarja Németh Szilárd átvenni a Csepeli Munkásotthont? Talán az általam, általunk nem ismert cél még azt is megéri, hogy egy polgármester ilyen helyzetbe kerüljön? Miről van szó? Remélem ezt nem titkosítják 80 évre.
 
VOX

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr923079399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fideszes Agymosottak Szövetsége Orbán Kör 2011.07.23. 14:28:12

Vajon miért? Mert tudja, hogy rá fog fázni.. Olyan, mint a vadász a viccben..
Tényleg, kedves újságírók, nem írnának egy cikket a csepeli Borbélyról, aki valószínűleg nem lesz képviselő 2014-ben? Mi lesz így vele?
süti beállítások módosítása