CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Sáros utcák, sáros ígérgetők Megvakult több csepeli térfigyelő? Az SZTK-ról egy szót se? Megtiltották?

2013. február 04. 05:55 - csú

Kidobol-2_5.jpgAmi a Csepeli Hírmondóból (CSH) kimaradt, mi közzé tesszük – 2013. 2. szám, január 31.:

Rovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a tényeket, híreket, eseményeket, amelyek a XXI. kerületi önkormányzat Csepeli Hírmondó című lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Döntsön az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó, január 31-én megjelent 2. számából:

1) A cikk címe: „Ideje új szakaszt nyitnunk Csepel fejlesztésében”

Az  -á-  szignót használó ismeretlen szerző, a polgármesterrel készített rövid interjút,  a tervezett lakossági konzultációval kapcsolatban. A konzultációról „az önkormányzat képviselői 2012 novemberében, ellenszavazat nélkül döntöttek”. A 2012. november 29-i testületi ülésről készült jegyzőkönyv szerint a témában hozott, 20 szavazattal elfogadott határozat szövege a következő:

„Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete – Német Szilárd polgármester javaslatára – úgy dönt, hogy konzultációt kezd a kerület lakosaival arról, hogy a kb. egymilliárd forint összeget a kerületi szilárd burkolatú úthálózat bővítésére, fejlesztésére vagy a fedett uszoda megépítésére, vagy egyéb fejlesztésekre fordítsa-e. A konzultációra 5 millió forint keretösszeget biztosít az általános tartalék terhére”.

Azóta azonban eltelt majd két hónap, és január 24-én a testület felemelte az összeget 8 millió forintra. A határozat többi része változatlan maradt. Ebből eredően arról kellene konzultálni, hogy a kb. l milliárd forintot a „kerületi szilárd burkolatú úthálózat bővítésére, fejlesztésére”, vagy „fedett uszoda megépítésére”, vagy „egyéb fejlesztésekre” fordítsa a kerület vezetése. Tehát a határozat nem „foglalt állást” a három lehetőségben. Ezzel szemben a cikkben azt olvashatjuk, „hogyan költsék el a hagyományos szerkezetű fedett uszoda építésére elkülönített egymilliárd forintot…egy olcsóbb megoldással uszodánk mindenképpen lesz, nagyobb, mint amekkorát eredetileg tervezetek…. Időközben azonban „kiderült, hogy hagyományos szerkezetű uszoda helyett sokkal olcsóbban, és a tervezettnél nagyobb uszodát tudunk kialakítani, ha meleg levegős befúvással sátortetőt emelünk az 50 méteres úszómedence fölé….maradjunk-e az eredeti, több párt által is megígért elképzelésnél, épüljön-e a sátortető mellé hagyományos szerkezetű uszoda is – vagy elégedjünk meg a sátortetős megoldással.”. Huszonnyolc hónappal a választási ígéret: „Csepelen ismét lesz fedett uszoda”/Csepel újság, 2010. szeptember 24./  után, itt tartunk. A kerület kétharmados többsége nem tudja, hogy végrehajtsa választási ígéretét vagy sem. De igyekszik rendkívül demokratikusnak látszani. Miközben a polgármester legárulkodóbb mondatának, /”sokan inkább a kerület úthálózatának fejlesztésére költenék az így felszabadítható, nagyjából egymilliárd forintot”/, számunkra az az üzenete, hogy reméli, a véleményt mondók többsége, sem akar uszodát, s így lesz mire hivatkozni a választási ígéret nem teljesítése vonatkozásában. Lehet, hogy ők már eldöntötték, s a nyolc millió forintos konzultációnak már a végeredményét is tudják? Ezért kíváncsian várjuk a levelet, a konzultációt, a „párbeszédet”.

2) A cikk címe: Emléktábla az elhurcolt németekért

Az írás a január 19-i emléktábla avatásról ad tájékoztatást. Két megjegyzésünk van:

> az emléktábla avatásnál Lászlóné Balázsovics Magdolna, a Csepeli Német Önkormányzat elnöke mondott beszédet. Illett volna legalább ezt a tényt megemlíteni;

> a megemlékezés kapcsán csak egy műanyag táblára „tellett” a kerületi önkormányzatnak. Reméljük, a későbbiekben kicserélik egy valóban időtálló márványtáblára.

3) A cikk címe: Rezsicsökkentés: a leggyakoribb panaszok

Népszerű a televíziók és a sajtó körében a rezsicsökkentés ellenőrzésére létrejött munkacsoport vezetője, kerületünk polgármestere. Egyik nap például az ATV-ben járt „főnöke” az üggyel foglalkozó bizottság elnöke, s megkérdezte tőle a riporter, hogy miért kell erre egy bizottság, meg egy munkacsoport is. Fónagy János, parlamenti államtitkár, mert róla van szó, röviden azt válaszolta, hogy ő az adminisztráció, Németh Szilárd meg a NÉP. Akkor most a NÉP január 22-i sajtótájékoztatójáról adott hírt a Csepel Hírmondó. Aki szerint a neki írt panaszok „nem pótolják a szolgáltatókkal való közvetlen lakossági kapcsolattartást”, „az észrevételeket, kérdéseket nekik is el kell küldeni”, sőt „az illetékes kormányhivatal fogyasztóvédelmi hatóságához is jó, ha eljut e bejelentés”. A NÉP „a hozzá érkezett panaszokat átadta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatójának”.  Mi csak reméljük, hogy értik olvasóink. Ezek szerint el kell küldeni a számlát a NÉP-en kívül a szolgáltatónak, de nem árt, ha eljut a kormányhivatal fogyasztóvédelmi hatóságához is. Mibe kerül mindez? Ha az állampolgár a számláit is nehezen egyenlíti ki, akkor vajon miből fizeti a postaköltségeket? Nem lehetett volna a leveleket egyenesen a hatósághoz irányítani? És végül ki és mikor fog intézkedni?

4) A cikk címe: Csepel, 2012  2. rész

A lap 2012 második félévének legfontosabb eseményeit foglalta össze, képekben és szövegben. A szerkesztőség az általa fontosnak tartottakat emelte ki. Mi most kiegészítjük az összeállítást, néhány – szerintünk jelentős –, történéssel, eseménnyel.

Július

6-8.            A Csepeli Munkásotthonban került megrendezésre a II. Interkulturális Fesztivál, többek között Indiából és Kanadából érkező 12 táncegyüttes részvételével.

7.         Nagy sikerrel szerepelt a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar a balatonföldvári Térzene Fesztiválon.

Júliusban újra indította az acélcsőgyártást Csepelen, a DRW Dunai Cső és Zártszelvény Gyártó Kft.

Augusztus

19.       Elhunyt Kratzl Béláné, Csepel Díszpolgára, a helyi pedagógus társadalom, közélet megbecsült tagja.

20.       Nagyszabású műsorral köszöntötte augusztus 20.-át, a Csepeli Munkásotthon. A műsorban a magyar nóta énekesek, csepeli néptánc együttesek mellett egy grúz néptánc-együttes is fellépett.

 Szeptember

14.       Fennállásának 30. évfordulóját ünnepelte a Csepeli Mozgássérültek Önálló Egyesülete

15.       Negyedszer került megrendezésre a Rákóczi Kertben, több csepeli civil szervezet közreműködésével, a Csepeli kerti party.

15-16. Csepelen, a Csepel SC Sportcsarnokában rendezték meg a kétnapos Csepel Kupa

            nemzetközi ritmikus gimnasztika utánpótlás versenyt.

16.       Elhunyt Antalpéter Tibor, 63-szoros válogatott röplabdázó, csepeli sportember, volt londoni nagykövet.

17.       Fotókiállítást rendezett a Csepel Sport Club, az egyesület fennállásának 100. évfordulója alkalmából, a Csepeli Munkásotthonban.

Október

1-8.       Egy hétig tartott Csepelen az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozata.

12..      Rekviem címmel közös albumot jelentetett meg Csepelről Kis Pál István költő és Tamás Gábor fotográfus.

15.       Fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte a csepeli Szent József Otthon. Az ünnep alkalmából hálaadó misét mutatott be Spányi Antal megyéspüspök.

24.       Sztársportolók – többek között Kozmann György –, közreműködésével avatták fel a Csepel Művek Ipari Parkban az ország első szélcsatornáját.

November

4.         Emlékművet avattak a Görgey Artúr téren, a magyar szabadság és függetlenség 1956-os mártírjainak tiszteletére.

8.         Nagy sikerű Radnóti Est volt Bálint András színművész közreműködésével, a Radnóti Miklós Művelődési Házban.

13.       A Csepeli Munkásotthonban ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a hátrányos helyzetű fiatalok szakképzésével foglalkozó CSERTSZAK Kft.

17.       A Csepeli Munkásotthonban került megrendezésre a IX. Vass Lajos népzenei verseny Kárpát-medencei döntője.

22.       Ünnepi műsorral köszöntötte működésének 25. évfordulóját a csepeli Vásárhelyi Pál Kereskedelmi Szakközépiskola.

23.       Radics Béla emlékkoncert volt a Radnóti Miklós Művelődési Házban.

December

29.       Jól sikerült óévbúcsúztatót rendezett az Önkormányzat a Sétáló utcában

            A Csepeli Munkásotthon teltházas, zenés, táncos operett rendezvénnyel búcsúztatta a tavalyi esztendőt.

 

5) A cikk címe: Az önkormányzat nem adhat pénzt ismeretlen célra

Mivel az alpolgármester úrral készült interjú hemzseg a bizonyítékok nélküli politikai vádaskodásoktól, a jogi ismeretek hiányától, ezért csak kérdésünk van. Az előző önkormányzat gazdálkodását többször ellenőrizte az Állami Számvevőszék, az egyesületet meg az ügyészség, tessék már felvilágosítani bennünket, az érintett sportolókat, a csepeliek sportszerető ezreit, hogyan adhatott akkor évente több tízmillió forintos támogatást az előző önkormányzati vezetés a Csepel SC működéséhez, az önállósult klubok tevékenységéhez? Természetesen, szívesen helyt adunk Ábel Attila úr válaszának.

6) Kimaradt témák, események:

Hetek óta foglalkoztatja a csepelieket a csepeli SZTK sorsa: vajon átadja az önkormányzat vezetése az államnak vagy sem. Mivel ebben a lapszámban nem foglalkoztak a témával, ezúton kérdezzük: a szerkesztőség nem ismeri ezeket, vagy csak nem volt vállalkozó újságíró, aki megkérdezi a legilletékesebbet, a kerület polgármesterét?

Több lakótól kaptunk jelzéseket, hogy állítólag hónapok óta nem működnek a kerületben a térfigyelő kamerák. Korábban az önkormányzati vezetők testületi ülésen döntöttek arról, hogy átveszik a rendőrségtől az előző önkormányzat által több tízmillió forintért létrehozott és a kerületi rendőrségnek átadott térfigyelő rendszer működtetését. Egyesek szerint át is vették, a rendszer azonban ma sem működik. Valószínűleg nem jutottak el ezek a panaszok a szerkesztőséghez, ezért nem írnak hónapok óta a témáról.

Január 16. A csepeli kapitányság körzeti megbízottja egy hajléktalan férfinek nyújtott segítséget. A nagy hidegre való tekintettel, szolgálati gépkocsijával elvitte a hajléktalan szállóra.

Január 17. Potyók Tamás debreceni festőművész képeiből nyílt kiállítás a Hricsovínyi Galériában. A kiállítást Somogyi Béla, Debrecen város kulturális, szociális és oktatási ügyekért felelős alpolgármestere nyitotta meg.

Január  26.  Teltházas Jimmy emlékkoncert volt a Csepeli Munkásotthonban.

Ami hiányzik még a Csepeli Hírmondó január 31-i számából::

-          A csepeliek véleménye a sáros utcákról, a 2010-es ígéretek elmaradásáról, a teljesítésükkel 2013-ban sáros vezetők beismeréséről, bocsánatkéréséről (egy sor sem fért el a hasábokon)

-          Az ellenzék véleménye (egy sor sincs a lapban)

-          Ábel Attila alpolgármester további higgadt, nyugodt, tényekkel megalapozott érvelése

-          Németh Szilárd 8. fotója. Most, a január 31-ei számban csak 7 darab fényképet közölt a Csepeli Hírmondó a fideszes polgármesterről, messze elmaradva a 10-14 mosolygós Németh Szilárd fotót felvonultató példányoktól

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr285060108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása