CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Gúnyt űznek a csepeliekből vezetőik: a manipuláció nem konzultáció!

2013. április 29. 05:55 - csú

Kidobol-2_7.jpgMI KERÜLT NYOLC MILLIÓ FORINTBA?

Ami a Csepeli Hírmondóból kimaradt, mi közzé tesszük - Rovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Döntsön az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó, április 25-én megjelent 8. számából:

 

1) A cikk címe: Kimagaslóan sikeres volt a Csepeli Konzultáció

A célja az volt, hogy a csepeli polgárok akaratának legmegfelelőbb döntéseket hozzák meg”, állítja a cikk. Mi meg, a szakma több képviselője véleményének ismeretében, azt állítjuk, hogy ez szakmailag egy manipulált „konzultáció” volt, nem pedig közvélemény kutatás. Egyébként meg változatlanul nem értjük, hogy mi került ebben nyolc millió forintba. A költségek elszámolásával sem ez a cikk, sem a lap 3. oldalán közölt polgármesteri levél nem foglalkozik. Vajon miért?

…a csepeli háztartások elsöprő többsége támogatta, hogy szilárd burkolatot kapjanak az eddigi kerületi földutak”. Honnan tudja az olvasó, hogy ez az elsöprő többség véleménye? Azért, mert a cikk írója ezt állítja? Nincsenek konkrét számok. Például, hány háztartás van Csepelen? Hány csepeli háztartás válaszolt? Tud a háztartás válaszolni? Egyáltalán, háztartások szavaztak vagy egyének? (A polgármester március 8-i levele nem a háztartásoknak íródott, a csepeli lakosság véleményét kérte.) Az adatok hiánya miatt az egész cikk nem más, mint manipuláció. Arról nem is beszélve, hogy a kérdésfeltevés módja miatt a végeredmény is előre látható volt. Véleményünket a lap harmadik oldalán közölt polgármesteri levél egy mondata is alátámasztja: „Ezért döntöttünk úgy, hogy a 2010-es választási programunkat felülvizsgálva Önökhöz fordulunk, hogy a megígért uszodafejlesztést egy olcsóbb megoldással teljesítsük, és az így megtakarított egymilliárd forintot útépítésekre, útfelújításokra fordítsuk”. Mivel felülvizsgálták (egyébként valószínűleg indokoltan) a fedett uszoda tervét, és vissza akartak lépni a megvalósítására tett ígérettől, úgy fogalmazták meg a kérdéseket, hogy gyakorlatilag nem is lehetett mást válaszolni, csak amit az önkormányzati vezetés akart. Így a csepeliekkel mondatták ki, hogy fedett uszoda helyett, utak épüljenek. A konzultáció kiötlői azt gondolták, hogy a csepeliek úgy sem látják át ezt az egészet? Kár. Valódi alternatívát tartalmazó kérdések esetén, valószínűleg sokkal többen válaszoltak volna.

Az igen magas részvételi arány azt jelzi, hogy Csepel lakosainak (nem háztartásoknak!- szerk.) fontos a közügyekben való részvétel, véleményüket szívesen elmondják, ha őket, a környezetüket érintő kérdésekről kérik ki a véleményüket – emelte ki Németh Szilárd polgármester”.

Mihez viszonyítottan magas a részvételi arány? A lakosság számához képest? Ahhoz képest kb. 8 %. A választópolgárokhoz képest? Ahhoz képest sem éri el a 10 százalékot. Akkor mitől kimagasló siker az egész történet? Mert a polgármester mondja? Szerinte „60 gyűjtőláda” volt elhelyezve az iskolákban, óvodákban, intézményekben, hivatalokban. Vajon hány intézményi közalkalmazott nem merte nem aláírni a kérdőíveket? A tanító nénik az üzenő füzetekben még haza is küldték a gyerekekkel a kérdőíveket, az önkormányzat dolgozói kitelepüléseken gyűjtötték az aláírásokat. A lakásokba postán küldték ki a kérdőíveket. A Csepeli Hírmondóban, kéthetente, összesen háromszor, 32.000-32.000 példányban is eljutott a kérdőív híre a csepeliekhez. Tessék mondani, mindezek ismeretében is lehet kimagasló sikerről szónokolni? A konzultációnak titulált manipuláció szervezői gúnyt űznek a csepeliekkel, mert a manipuláció sok minden lehet, de konzultáció semmiképp!

 

A végeredményt előre ismerve, utólag nyugtázva, most már csak arra vagyunk kíváncsiak, hogy kik végezték ezt a kimagaslóan sikeres konzultációt és mennyiért. Talán majd egyszer ezt is megtudjuk. És ha felnőtteknek néznek bennünket, és a március 8-án írott levél helyett elkezdik az utak építését, felújítását, akkor most előbbre tartanánk. Néhány bennfentes erre azt mondta:”Nyugi. Elkezdték.” Na, ez az igazi mutyi. Nyolc milliónkba került.

 

2) A cikk címe: Nyugdíjasház, közvilágítás, faültetés

A cikk írója az április 11-i rendkívüli képviselő-ülésről ad tájékoztatást. Kimaradt két téma:

> „ Nagyszabású fásítási program indul: a csepeli önkormányzat területeket biztosít a budapesti beruházás számára…” Ez a budapesti beruházás a Kossuth tér átalakítása, amelynek során, minden egyeztetés nélkül mintegy 80 fát vágtak ki, az V. kerületi polgármesteri hivatal

hozzájárulásával;

>  ingyen és bérmentve adunk irodát a Rákóczi 97-105. sz. alatti Ü5 jelű üzletházban a Széchenyi Programiroda Nonprofit Zrt. –nek. Ami elvileg helyeselhető, csak az a baj, hogy az állam bácsi, miközben mindent államosít, elvárja, hogy szolgáltatásaiért minden feltételt ingyen biztosítsunk, csökkentve ezzel saját, a rendelkezésre álló vagyon hasznosításából adódó bevételeinket.

 

3) A cikk címe: „Putri” már nem kiadó

A cikkben Ábel Attila alpolgármester a szociális bérlakás pályázattal kapcsolatos szerkesztőségi kérdésekre válaszol. Néhány idézet a szociális ügyekhez is értő újságíró alpolgármestertől:

A rendszer azoknak kedvez, akik dolgoznak, nem pedig segélyből élnek. Ezt sokan bírálják, de szerintünk nem azoknak kell lakást adni, akik nem csinálnak semmit”.

Jelenleg Magyarországon 11,8 % a munkanélküliség, közel 200 ezer család rendszeres késéssel tudja csak rezsijét fizetni. Közel 600 ezer háztartásban nem tudtak télen megfelelően fűteni. Ők azok, akiknek a rezsicsökkentés gyakorlatilag nem jelent semmit. A háztartások 73,4 %-a nem tud váratlan, nagyobb kiadásokat kifizetni. Ábel Attilát ezek a gondok nem érdeklik. Az itt élőket az úton kell hagyni – mondta valamelyik párttársa. De azért a főnökök lakásgondjait elrendezik: jut például arra pénz, hogy az államtitkárnak 231.000 Ft/hó összegért béreljenek valószínűleg nem szociális bérlakást, amihez még portaszolgálat, uszoda- és konditerem, meg szauna-használat is jár.

Alpolgármester úr ezt követően ismét megemlíti, hogy milyen takarékosan gazdálkodnak, amit már több írásunkban tételesen cáfoltunk, majd azzal büszkélkedik, hogy ennek ellenére bővítették a szolgáltatásokat, például „a Csevak létszámának megötszörözésével”. Azon túl, hogy ez egy gazdasági szakember számára megmosolyogtató, még nem is igaz. A társaság létszáma 2009. december 31-én 100 fő volt, míg jelenleg 141 fő. (lásd a társaság honlapját!) Ábel úr az arányosítás kiszámításánál valószínűleg hiányzott az általános iskolai tanóráról, ezért két javaslatunk van hozzá: az ujjai helyett használjon számológépet, vagy inkább ne nyilatkozzon, mert lejáratja magát és párttársait.

 

4) A cikk címe: Deme és K. Tamás új történetei

Az újságíró a Fővárosi Ítélőtáblán zajló II. fokú per április 18-i tárgyalásáról ad tájékoztatást. Ami kimaradt írásából, azt az MTI közleménye alapján pótoljuk:

„A csütörtöki tárgyaláson Kun arról beszélt: a csepeli rendőrkapitány javaslatára került 2006-ban az iskolába, és a rendőrökkel arról egyeztetett, hogy információkat szolgáltat az ott történtekről. Kun elmondása szerint erről rendőrtisztekkel és Németh Szilárd jelenlegi polgármesterrel (Fidesz-KDNP) is megbeszéléseket folytatott”.

 

5) Kimaradt témák, események:

Április

11.   Weiss Manfréd születésnapján, 8.30 órakor koszorúzás volt a Salgótarjáni úti Zsidó temetőben, majd 9.30 órakor a csepeli Weiss Manfréd út elején lévő emlékoszlopnál. A koszorúzásokon az önkormányzati vezetők mellett a Csepeli MSZP képviselői is részt vettek. Kínos helyzet alakult ki a Weiss Manfréd emlékoszlopnál, ahol is a 9.30 óra előtt érkező önkormányzati vezetők nem várták meg a koszorúzás hivatalos időpontját, előbb elhelyezve koszorújukat, otthagyták a pontos kezdésre érkező szocialistákat és néhány csepeli lakost, akik természetesen elhelyezték koszorúikat.

13.   Interaktív előadást tartott a Hahota Gyermekszínház a Csepeli Munkásotthonban, Mátyás király és az uzsorás címmel.

14.   Egy robogó és egy személyautó ütközött össze, 18 óra után az Ady E. út, Táncsics M. út kereszteződésénél.

15.   Tűz volt egy Corvin utcai társasházban, ahol 19 ember /5 felnőtt és 14 gyermek/ lakott.

16.   A Népszabadság tájékoztatója szerint Csepel is folytatta a hajléktalanok, Csepel északi részén lévő kunyhóinak jogszerűtlen lerombolását, amit azonban a Város Mindenkié Csoport, az otthontalanok segítségére sietve, megakadályozott.

        Kiállítást nyílt a Hricsovínyi Galériában, Csik István festőművész műveiből. A kiállítást a művész nyitotta meg.

        A Holocaust magyar és csepeli áldozataira emlékeztek a csepeli zsidó temetőben. A megemlékezésen az önkormányzat vezetői és az MSZP csepeli képviselői vettek részt.

        Budapesten bemutatták Csepel új, limitált szériás városi bringáit.

19.   Csepelen, a volt Csepel Művek gyártelepén forgatta videoklipjét a nálunk is imádott brit West Enough Lamb együttes.

        Bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést tesz a rendőrségen, a február 28-án, a HÉV csepeli vonalán halálra gázolt fiatalember Csepelen élő hozzátartozója.

20.   A szívbeteg gyerekért tartott jubileumi koncertet a Csepeli Munkásotthonban a KromatiCanto Singers együttes.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr605251678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása