CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Nem biztos Németh Szilárd…!

2013. szeptember 09. 05:59 - csú

Kisbíró-kicsi_1.pngEgy szót  sem szól a Csepeli Hírmondó a csepeliek mindennapi életéről, küszködéséről

Ami a Csepeli Hírmondóból kimaradt, mi közzétesszük

Rovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –,  lapszámról-lapszámra,  sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Döntsön az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó szeptember 5-én megjelent 16. számából:

Minden happy, minden gyönyörű, mindenki, mindennel elégedett Csepelen. Ezek jutottak, immár sokadszor eszünkbe, a lap legújabb számát olvasva. A kerületben teljesen zökkenőmentes volt az iskolákba a becsengetés, megújult parkoló, fátyolos szemű, mosolygó protokoll fotók a főpolgármesterről és a polgármesterről, a csepeli polgármester lengyelül felolvasott szavain könnyező lengyelek, hétköznapi hősök, álmodó kisdiákok, szép emlékek, zajos siker, taps, varázslat. A csepeliek mindennapi életéről, küszködéséről meg semmi. Folyik a sikerpropaganda, a valós gondok elhallgatása, a valóság átfestése, a választási kampány. Közpénzen…. Nézzünk néhány ilyen cikkeket:

1) A cikk címe: Fórum a rezsicsökkentés folytatásáról. 

A 2. oldal közepén, bekeretezett szövegben hívják fel a figyelmet a rezsicsökkentéssel kapcsolatos újabb programra, miszerint lakossági fórumot tart „Németh Szilárd országgyűlési képviselő, rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos.” A kormánybiztosi kifejezést annak ellenére használják, hogy a bekeretezett rész feletti cikkben Németh Szilárd, csak „a rezsicsökkentését(!) felelős munkacsoport vezetője” címet kapta.

A csepelujsag.blog.hu már szeptember 4-én, az „Orbán Viktornak elege lett Németh Szilárdból?” című, vox által írt cikkben, tényekkel cáfolta a polgármester kormánybiztosi mivoltát. A lap tehát minden gondolkodás nélkül átvette, az először a csepel.hu-n megjelent újabb polgármesteri funkciót. Ezért még egyszer leírjuk: Németh Szilárdot senki nem nevezte ki kormánybiztosnak. Ha csak maga, Németh Szilárd nem.

2) A cikk címe: Megújult parkoló a Rákóczi úton

Az írásban megszólaltatják Borbély Lénárd alpolgármestert, aki a 2008-as, előző önkormányzati vezetés által tervezett kétszintes parkolólemez „ügyről” fejti ki véleményét.

Megjegyzésünk:

1) Ilyen esetben illett volna az elődöket is megkérdezni. A lap szokásához híven ezt nem teszi, teheti meg. A korrekt tájékoztatáshoz pedig ez is hozzátartozik.

2) Utánanéztünk a „zűrös ügynek” a 2008-as jegyzőkönyvekben, amelyek a csepel.hu-n még elérhetők:

>  2008. február 21-én a parkolási koncepcióról, május 15-én-én az intenzív gépjármű tárolók építéséről tárgyalt a testület. A javaslat mindkét esetben a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság és a Tulajdonosi Bizottság (mindkettőben jelen voltak a fideszesek is) egyetértésével került a testület elé, amely végül támogatta a Rákóczi úti kétszintes parkolólemez megépítését. A jegyzőkönyvek szerint a fideszesek meg sem szólaltak a „zűrös ügyben”.

>  2008. szeptember 18-án a képviselő úr kezdeményezte, a lakók tiltakozására hivatkozva, a májusi döntés „a II. Rákóczi Ferenc út 94-104. szám előtti területre tervezett kétszintes parkolóház építési szándékának” visszavonását. Vajon hogyan és miért lett, három hónap alatt, a parkolólemezből parkolóház?

3) A cikk címe: Közvilágítás-fejlesztés és városrehabilitáció

A cikkből kimaradt a testületi ülés dátuma, augusztus 29, az újságból meg az előző, augusztus 26-i képviselő-testületi ülésről való tájékoztatás. Az sem merült fel senkiben, hogy miért kellett 26-án és 29-én rendkívüli képviselő-testületi tartani?

Az egyes előterjesztések áttanulmányozása után bennünk felmerült kérdéseink:

> a posztógyári tanuszoda felújítására a szakértői anyagban maximum 7 millió forint lett meghatározva. Mi indokolta Borbély Lénárd alpolgármester úr 15 millió forintos javaslatát?

> a „Csepel kapuja szociális célú városrehabilitációs program” megvalósításához, a kiírt pályázat nyertesének jóváhagyásához további 4,5 millió forint kiegészítő támogatást hagyott jóvá a testület. Sokadszor fordul már elő, hogy a pályázati kiírás módosításra szorul, a megvalósításhoz további milliókra van szükség, ami azt mutatja, hogy a Városgazda Zrt. előkészítő munkájában komoly hiányosságok vannak. Ki ezért a felelős?

4) A cikk címe: Felhőszakadások a kerületben

„csarnai”, a cikk szerzője, miért nem kérdezte meg a polgármester urat, hogyan áll a megígért útfejlesztés, miért nem tervezik bele az új utakba a csapadékvíz elvezető csatornákat? Mire fordítják a rendelkezésre álló közel két milliárd forintot, ha nem az esővíz elvezető csatornákat is „tartalmazó” szilárd útburkolat egy részének kiépítésére?

5) A cikk címe: Polak, Wegier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki”

A szerző a tisztségviselők lengyel testvérvárosi látogatásáról, a wolomini programról ad tudósítást. Az 1920-as „visztulai csoda” évfordulóját köszöntő ünnepségen a polgármester úr is beszédet mondott, a tudósító idézi a beszédet. Három megjegyzésünk van:

> a beszéd felidézte bennünk Szalai Attila: Nagyboldogasszony napja 1982-ben Varsó mellett című írását, amelyből bőven idéz, megjelölés nélkül Németh Szilárd. De ha már idéz, akkor legalább pontosan tenné. Szalai Attila szerint nem 80, hanem 70 vagyonnyi katonai szállítmány érkezett meg a „Varsó alatti, (és nem melletti!) Skierniewice” vasútállomására. Nincs szándékunk lebecsülni a szállítmány jelentőségét, de a plagizálás, szerintünk, egyértelmű.

> „Németh Szilárd….különösen lengyelül elmondott mondatai nyomán csillant fel a lengyel közönség szeme.” Már majdnem a mienkben is, amikor megláttuk a polgármesterről és vendéglátójáról készült fotót, ahol a mi polgármesterünk szemében is, mintha megcsillant volna valami. Szerintünk nem a visszaemlékezés.

> a másfél oldalas cikk mellett több kép is látható. Kettő alatt elírták a dátumot: az egyiknél szeptember 14-re tették az emléktábla felavatását, a másiknál szeptember 15-én lépett fel a csepeli fúvószenekar. (Ez utóbbiról lásd Tüske pénteki írását)

6) A cikk címe: Szent István ünnepén 

Az augusztus 20-i ünnepségen, a Daru dombon átadott szoborcsoport alkotója Sárossy Tibor szobrászművész. Csak érdekesség miatt említjük meg, hogy Sárossy készítette a Fidesz megrendelésére a csepeli Trianon emlékművet, Wass Albert szobrát is. Vajon a következő szobor is az ő alkotása lesz?

7) A cikk címe: Helytörténeti gyűjtemény

Újjáéled, átalakul a helytörténeti gyűjtemény. Miért? Mi lett a régi, több millió forintból létrehozott gyűjteménnyel? Mi van a gyűjteményt gondozó, állandóan bővítő Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesülettel? Az egyesület miért nincs bevonva a kiállítás anyagának bővítésébe?

8) Kimaradt témák, események

>  a Magyar Narancs június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg

„A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashatunk. Az önkormányzat vezetése, a Csepeli Hírmondó azóta sem reagál az MSZP csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére sem, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a legutóbbi testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott.

>  Július 29-én, a csepelujsag.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra azóta sem érkezett válasz.

Augusztus 6.   Új igazgatója van a Csepeli Munkásotthonnak. Nagy József korábbi igazgatóval, aki a Csepeli Munkásotthon Alapítvány kuratóriumi elnöke maradt, augusztus 16-án riport is készült a 21keruleti-hirhatar.hu-n.

Augusztus 20. Szent István napi ünnepség volt a Csepeli Munkásotthonban.

Augusztus 22. Előzetes letartóztatásba került egy 35 éves, számos lopással gyanúsítható  csepeli lakos.

Augusztus 25. Kábellopás miatt ismét, immár sokadszor leállt a csepeli HÉV fele.

Augusztus 27. Meghalt egy ember a Karácsony Sándor utcai buszmegállóban. Két autó ütközött össze a Nefelejcs utca és a II. Rákóczi Ferenc u. sarkán.

Augusztus 29. A Sétáló u. és a Petz Ferenc utca sarkán tartott sajtótájékoztatót a  Együtt2014-PM két politikusa. Csepelen és Soroksáron, az MSZP és az Együtt2014-PM megállapodás  alapján az Együtt2014 jelöltje indul az országgyűlési választásokon.

Augusztus 30. Önkéntes véradást szervezett a Csepeli Vöröskereszt a Polgármesteri Hivatalban. Az MSZP Csepeli Szervezete két politikusa, Dobák István választókerületi  felelős és Szenteczky János elnök közös nyilatkozatot adott ki, amelyben hangsúlyozzák: „a személyes politikai ambíciónkat félretéve, a baloldali  összefogás, és így a szabad, biztonságos és igazságos Magyarország 2014-es  győzelmének ügye mellé álltunk.”

Szeptember 1. Összefoglaló helyzetértékelést tartottak a Rákóczi Kertben az Együtt2014-PM Szövetség politikusai.  Nyert a Csepel labdarúgócsapata, 3-1 arányban, Balatonfüreden.

Szeptember 2. Koszorúzás volt a II. világháborús emlékműnél, a II. világháború  befejezésének 68. évfordulóján, a Szent Imre téren. Az Önkormányzat vezetői mellett a Fidesz és az MSZP csepeli szervezeteinek képviselői helyezték el koszorúikat. 80 éves korában elhunyt Csernai Pál, a Bayern München korábbi sikeredzője,  a Csepel volt válogatott labdarúgója.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr275501216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása