CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Borbély Lénárd aláássa saját szavahihetőségét, tisztességét, meghazudtolja Németh Szilárdot

2013. október 17. 05:59 - csú

Borbély-L-EZ kell.PNGSzeptember 5-én, a Csepeli Hírmondó körkérdéssel fordult a testületben működő pártokhoz, hogyan vélekednek az önkormányzat elmúlt három éves munkájáról, azzal a feltétellel, hogy szeptember 12-ig küldjék meg válaszukat. Azóta több mint egy hónap telt el, két alkalommal jelent meg az önkormányzat lapja, a válaszok nélkül. Most, október 15-én, a csepel.hu-n megjelent egy aláírás nélküli cikk, Ellenzéki kritikák – kormánypárti válaszok címmel, a pártok véleményével és Borbély Lénárd alpolgármester válaszával. Alábbiakban Borbély úr válaszát veszem górcső alá. A vastagon szedett idézetek után saját véleményem olvasható. Vélemény, amellyel természetesen lehet vitatkozni, bár igyekeztem tényekre, a csepel.hu-n olvasható jegyzőkönyvekre támaszkodni. Vegyük sorba a cikk egyes, fontosabb megállapításait:

 

1) „Pedig az ellenzék feladata lenne, hogy a hibákra rámutasson”

Ritkán olvas az ember ilyen álszent mondatot. Borbély úr, a demokrácia képmutató őreként ugyanis azt mondja ezzel a mondatával, hogy az ellenzék nem tölti be feladatát. Arról viszont nem beszél, hogy hatalomra kerülésük óta:

  • kizárták az MSZP frakciót a testület állandó bizottságaiból;
  • megszüntették a az interpellációkat, a kérdéseket, nehogy az ellenzék felvethesse a testületi üléseken a csepelieket érintő kérdéseket;
  • a testületi ülések „egyebek” c. napirendjét is kiirtották a napirendek közül, nehogy az ellenzék felvethessen néhány kellemetlen problémát;
  • gondosan ügyelnek arra, hogy a testületi ülések napirendi pontjait az utolsó pillanatban terjesztik a testület elé, úgy hogy lehetetlen korrekt, valóban szakmai kritikákat megfogalmazni, úgy, hogy legutóbb például éppen ő volt, aki még a kötelező bizottsági vita lehetőségét is „elfelejtette”;
  • az ellenzéki kritikákra, megjegyzésekre, kérdésekre alig-alig válaszolnak, mert úgymond „politikai megjegyzések” nem a testületre tartoznak, miközben éppen a többség kommunistázik, elmúlt nyolc évezik, a korrekt vita helyett;
  • a Csepeli Hírmondóban nem kap helyet a testületi üléseken megfogalmazott kritika, és amikor félévente „nagykegyesen” megkérdezik az ellenzék véleményét, ilyen és ehhez hasonló válaszokkal fedik el a valóságot,

tehát korlátozták a testület demokratikus működését, azt, hogy az ellenzék valóban betölthesse ellenzéki szerepét.

                                                                                                                          

2) „Szerintük semmi nem történt az elmúlt években…”

 Borbély úr! Az MSZP frakció véleményéből ez nem olvasható ki. Az viszont igen, hogy ami történt, arról nekik más véleményük van.

                                                                                                                                 

3) „Szerintük…még a 300 éves évforduló is hamisítás volt”.

 Az volt. A csepelujsag.blog.hu-n, magam és mások, helytörténészek is, és többek között a Fidesz kormány államtitkára is bizonyította: Csepel újjáépítése 1717-ben indult. Önök a 295-ből 300-at csináltak, azaz „előrehozták” az évfordulót. Valószínűleg ezért is maradt el az MSZP véleményének tényszerű cáfolata, mert Borbély úr is tudja, hogy ez hamisítás volt.

                                                                                                                                                        

4) Azt is kritizálják, hogy a városrehabilitáció a Szent Imre teret is érinti”, holott „ a városrehabilitáció azért érinti a tereket, mert a pályázati kiírás szerint a házak melletti tereket is fejleszteni kell”

 Arra az ellenzéki véleményre, hogy „A kerület központjának fejlesztésére elnyert több mint egy milliárd forintos uniós forrás 40 százalékát készülnek elszórni, ahelyett, hogy a csepeli panellakások fűtésszámláinak mérséklését biztosító felújításokba kezdenének.”, ez nem válasz. Az MSZP az előzőekben idézett mondatával ugyanis azt „mondta”, hogy ebben a helyzetben nem a kerület központjára, azon belül a Szent Imre térre kellene fejlesztési forrásokat költeni. Ezt persze lehet úgy értelmezni, hogy ez „hangulatkeltés”. Majd a lakosok eldöntik.

                                                                                                                                        

5) „Az MSZP négyfős frakciója eddig három vádemelést gyűjtött össze hűtlen kezelés és sikkasztás bűncselekményeinek vádjával.”…”még jöhet egy negyedik vádemelés is.”

Először: én az MSZP négyfős frakciója nevében, a kijelentésben rejlő csúsztatások miatt, megvizsgálnám a perindítás lehetőségét. Ez a mondat mind a négy frakciótagot érinti, pedig csak kettejük ellen indult eddig eljárás, bár eddig a bírósági szakasz még el sem kezdődött. Másodszor: remélem, hogy a negyedik vádemelés esetében nem Borbély úr állítása lesz a mérvadó.

                                                                                                                                                                                                                                                                                              

6) „Az egyik korábbi frakciótag sikkasztása miatt 2009-ben kettős emberölés is történt”.

Utánanéztem, ez hazugság! A sikkasztó nem volt az MSZP frakció tagja.

                                                                                                                                                         

7) „Nem csoda, hogy a korrupciós szerződések felszámolásával, a pénzügyek rendbetételével kétezer millió forintot takarítunk meg a 2010-es állapotokhoz képest évente. A megörökölt négy milliárd forintos hiányt ennek segítségével egymilliárdra szorítottuk le.”

Ez már 2011-ben sem volt igaz. Még akkor sem igaz, ha évente többször elmondják, leíratják az újságírókkal. Abban az évben az előző évhez képest, hogy milyen áron az most nem érdekes, mindössze 567.186 eFt-ot takarítottak meg, s azóta sem valósult meg az évente kétmilliárdos megtakarítás. Ami a hiányt illeti: Borbély úr 2011 őszén 4,3 milliárdról bebeszélt, most már csak 4 milliárdot említ. Mindkétszer elfelejtette azonban, hogy az átadás-átvételi dokumentumok szerint az előző önkormányzati vezetés több mint 3,6 milliárd forintot „hagyott hátra” az ún. északi pénzből. A hiánycsökkentéssel való dicsekvés pedig nem teljes. Kimaradt, hogy a hiánycsökkenés annak is köszönhető, hogy a kormány Csepel adósságának 70 %- vállalta át. Vajon mennyi lenne most az önkormányzat valós hiánya?

                                                                                                                                   

8) „A Rákóczi Iskolát az MSZP záratta be 2008-ban”

Borbély úr állítása nem felel meg a valóságnak. Akkor, az iskola, nevének, tantestületének változtatása nélkül a Karácsony Sándor Általános Iskola tagiskolája lett. (Csepel újság, 2008. szeptember 5.) Az iskola megszüntetését a 2010-ben hatalomra jutott fideszes többség hagyta jóvá.

                                                                                                          

9) „A kórházat az MSZP záratta be 2003-ban”.

A korabeli dokumentumok szerint a kórházról a Fővárosi Önkormányzat döntött, a csepeli képviselő-testület határozatának figyelmen kívül hagyásával. A döntéssel nem bezárták, hanem a Dél-Pesti Jahn Ferenc Kórházhoz csatolták a Csepeli Weiss Manfréd Kórházat. Ma sincs bezárva. A Fidesz viszont választási ígéretében azt állította, hogy ismét lesz négy szakmás kórháza Csepelnek. A választási ígéret „elúszott”. Vajon miért? Lehet, hogy irreális volt az ígért? Válasz nincs.

                                                                                                         

10) „Az uszodáról is az MSZP mondott lett 2002-ben”.

Borbély úr! Tizenegy éves történettel takaródzik? Az MSZP frakció azt tette szóvá, hogy Önök 2010-ben fedett uszodát ígértek Csepelnek, 2012. december 31-re! Ez az ígéret is „elúszott”, most éppen válasz nélkül.

                                                                                                                   

11) „Egy demokráciában kommunista vagy náci diktatúrához kapcsolódó közterületek nem lehetnek”.

Akkor hogyan lehetett ebben a kerületben Wass Albert szobrot avatni, hogyan lehetett a polgármesternek a Fővárosban támogatni a fasiszta nézeteit nyíltan vállaló Tormay Cécile köz létrehozására vonatkozó javaslatot? Vagy a nyilaskeresztes párttag Nyirő József, aki dicsőítette Hitlert és Goebbelst, hogyan lett a polgármester által indított nemzetközi műveltségi vetélkedő alanya? A polgármester a helyi zsinagóga alapkőletételekor bírálja az antiszemitizmust, utána meg másképp szavaz a fővárosban. Ezt lehet? „Ésszel, szívvel, tisztességgel”?

                                                                                                                              

12) „A Sáska utca csapadékvíz-elvezetését például éppen az MSZP nem támogatta! Arra hivatkoztak, hogy erre az utcára nyílik Németh Szilárd polgármester házának ajtaja. Az, hogy ő nem a veszélyeztetett szakaszon lakik, nem zavarta őket?  

Borbély úr ezzel a mondatával meghazudtolja saját főnökét. Németh Szilárd, a 2012. augusztus 30-i rendkívüli képviselő-testületi ülésen, amikor is Borbély úr előterjesztését tárgyalták, a jegyzőkönyv szerint a következőket mondta: „..ő a Sügér utca 9-ben lakik, a Sügér utca és a Sáska utca sarkán és ez beleesik ebbe a szakaszba.” (csepel.hu) Egyébként a polgármester úr sarokingatlanán, a Sáska utcai oldalon is van személy- és garázskapu, tehát konkrét érdeke, hogy a Sáska utcában mielőbb legyen csapadékvíz-elvezető csatorna. Meg is szavazta Borbély úr javaslatát.

                                                                                                          

13) „A térfigyelő kamerák megújultan, megnövelt számban fognak működni”.

A közbiztonság, a közlekedés ellenőrzésének, figyelemmel kisérésének egyik fontos eszköze a 2010 előtt több tízmillió forintért kiépített térfigyelő rendszer, amely két éve nem működik.

Vajon miért? Erről miért nem beszél alpolgármester úr?

                                                                                                                                

14) „2010 előtt nem kívánt családokat költöztettek a kerületbe….Sikerült több erre vonatkozó adatot is kiderítenünk….2006-2010 között valóban növekedett emiatt Csepelen a bűncselekmények száma.”

Kik azok a nem kívánt családok? Miért nem beszél róluk nyíltan az alpolgármester úr? Kiktől fél? Vagy kinek, kiknek a kedvéért, szavazatáért fogalmaz meg ilyen kirekesztő mondatot? Egyébként, ha jól emlékszem, az akkori helyi és országos média elég sokat foglalkozott a témával, konkrét számok is elhangzottak, ismert volt a lakosság, a pártok reagálása, az érintett polgármesterek is nyilatkoztak, tehát nem kellett semmit kideríteni. Az pedig hazugság, hogy 2006-2010 között növekedett Csepelen a bűncselekmények száma. A kerületi rendőrkapitányság 2010. március 23-i beszámolója szerint 2002-2006 között összesen 15.324 bűncselekmény vált ismertté, míg 2006-2010 között összesen 13.465, ami 12,2 százalékos csökkenést mutat. (csepel.hu)

                                                                                                                                                          

15) „Az elmúlt három évben … több tízmilliárd forintnyi fejlesztéseket tudtunk végigvinni.”

Azt már nem említi meg Borbély úr, hogy a gerincút, a szennyvízcsatornázás és a  kerékpárutak beruházásainak terveit, uniós, állami és fővárosi pénzügyi  támogatásának feltételeit még a 2010-es önkormányzati választások előtt hagyta jóvá az akkori kormány, a fővárosi és helyi önkormányzat. A fideszes vezetés „érdeme” tehát nem több és nem kevesebb, minthogy befejezte a lejáratni szándékolt, szidott, megvádolt elődök által előkészített fejlesztési programok egy részét.

                                                                                                                          

 

Szerintem ezekkel a válaszokkal hitelteleníti magát kerületünk alpolgármestere. Szíve, joga. Ha saját frakciója, pártja engedi, elvileg semmi közünk hozzá, mindenkinek joga van aláásni saját szavahihetőségét, tisztességét, meghazudtolni például saját főnökét. Az ő bajuk, hogy Borbély úr fentiekben kritizált szövege, valószínűleg a Csepeli Hírmondóban is olvasható lesz. Ennél nagyobb probléma, hogy rólunk szól a mese, és hogy Borbély urunk még folytatni is kívánja. Sőt! Polgármester akar lenni! Ez azonban már nem magán-, illetve pártügy csak. A csepeliek ügye is. A jövő évi önkormányzati választásokon – reméljük sokan –, szavazatukkal is kifejtik majd véleményüket Borbély úrról.  Talán ez az írás is segíti eligazodásukat.

                                                                                                                                    

  V O X

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr675578953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

XXLGÉZA 2013.10.17. 18:26:15

Nos jól nevelt fides/sek !Én még emlékszem igazmondó Szilárd a csepeli kórház lépcsőjén üvöltve adta a hírül ha +nyerik választást újra nyitja a kórházat Szilár és csatlósai etessétek a legközelebbi hozzátartozóitokat!! Csepelen 1*volt kuta vásár itt többé nem lesz fidess győzelem!!
süti beállítások módosítása