CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csúfot űzött a csepeliekből és a demokráciából a képviselő-testületi ülésen a fideszes városvezetés

2013. december 02. 05:59 - csú

A fülkeforradalom kerületünkben is felfalta saját gyermekeit, a fülke-falkába tömörült, gombnyomogató szolgalelkeket

 A Négyes bruttóhoz-névvel-jav_6.png

Idei 20. ülését tartotta november 28-án, délután 13.00 órakor (valószínűleg ekkor ért rá a polgármester), az Önkormányzat Képviselő-testülete. Húsz ülés, majd egy év alatt. Ez országos- és közép-európai csúcs! Hiába, Németh Szilárd a legjobban teljesít! A jubileumi ülésen 54 napirendet (idei csepeli csúcs!)  „tárgyaltak meg” az év vége felé láthatóan egyre fáradtabb képviselő hölgyek és urak. Nem is volt könnyű dolguk. Az eredeti, 30 napirendet tartalmazó meghívót hat nappal az ülés megkezdése előtt tették fel az önkormányzat honlapjára. Az ülés előtti napon, ezt a korábbi gyakorlatnak megfelelően, a vezetés „feltornázta” 54-re. Ennél több volt azonban az írásos előterjesztések száma. Összesen 64 javaslatot, több mint 1100 oldalt(!) kellett a képviselőknek átnézni a lelkiismeretes felkészülés érdekében. Ha egy képviselő 2 percet szánt volna egy oldalra, akkor legalább másfél napi megfeszített munkára lett volna szüksége. Ugyan kérem! Hol van ennyi ideje egy kétharmados csepeli képviselőnek? Neki dolgoznia kell! Havi 185 ezres átlag képviselői fizetésből nem lehet megélni!

 

Olvasva a sok napirendet, benne az utolsó pillanatban beterjesztett 9 sürgősségi indítványt, a hozzá nem értő emberfia jogosan gondolhatta: a testületi ülésnek késő éjszaka lesz csak vége. Ezzel szemben alig valamivel több, mint két óra alatt befejeződött. Mindent eldöntöttek. Felelősséggel. Vita nélkül. Mert, a Fidesz frakció tagjai eddigi gyakorlatuknak megfelelően, hozzá sem szóltak az ügyekhez. Ők csak gombnyomogatásra tettek fogadalmat. Számukra már az is megterhelő feladat lehetett, hogy a két óra alatt legalább 100 alkalommal kellett az igen gombot megnyomni. Pedig nem ügy az egész, ugyanis szavazógépeik így vannak beállítva. Nehogy véletlenül eltévesszék. Egyébként is formaság az egész. A polgármester, illetve a frakció már az ülés előtt eldöntött mindent. De hát a demokrácia. Arra azért adni kell!  Lássák a csepeliek, hogy ők mennyit dolgoznak, mennyi „ésszel, szívvel, tisztességgel” tesznek eleget ígéretüknek. Megvédik a csepeliek érdekeit. Mert Csepel új utakon jár! Mert Csepel jól teljesít!

                                  

Hajrá Csepel! Éljen a párt! Éljen Viktor!

 

Állj! A nagy hurrázás, éljenezés közepette majdnem elfelejtettem, hogy miről is döntöttek a csepeli honanyák és honatyák. Pedig ez a lényeg! Például a 10 rendelet, amely többségét, a testület szervezeti és működési szabályzata szerint, társadalmi vitára kellett volna bocsátani. A nagy hajrázás, meg a rezsicsökkentési háború irányítása, a sok médiaszereplés közepette nem volt rá idő. Ezért hármat közülük önkényesen „kiemelek”, hátha így előbb jutnak el az olvasókhoz az egyébként fontos információk.

 

Harmadszor módosították a két éve elfogadott, a szociális rászorultság alapján megállapítható pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló rendeletet. A módosítás lényege: a jövőben a  polgármester úr dönt az étkezési térítési díjak esetében a szociális keret felhasználásáról. (csepel.hu) Az élet majd eldönti, hogy jó döntés volt-e vagy sem. Nem lesz ugyanis könnyű elérni a polgármestert, hogy aláírja a határozatokat. Rezsiháborút vív, valahol az országban vagy valamelyik média szerkesztőségében.

 

Hetedszer került átírásra az önkormányzati lakások bérbeadásának feltételeiről szóló rendelet, most éppen azért, hogy az illetékes bizottság könnyebben tudja elbírálni a pályázatokat. Meg azért is, hogy a testület „a rendelet előírásaitól eltérő döntéseket is hozhasson”! (csepel.hu) Szerintem a következő, nyolcadik módosítás arról fog szólni, hogy ezt is a polgármesterre kell bízni. Hiába. Ha úgyis Ő dönt mindenről, akkor minek lacafacázni.

 

Módosították az egy éve elfogadott, a helyi adókról szóló beterjesztett rendeletet. (csepel.hu) Az ellenzék kérése ellenére együtt döntöttek a három módosító javaslatról. Már látom is magam előtt a csepeli önkormányzati médiák szalagcímét: az ellenzék nem szavazta meg az adócsökkentést! Pedig az ellenzék egyetértett a 100 m2 alatti adóköteles terület esetében az adócsökkentéssel, de nem támogatta a nagyobb, sok dolgozót foglalkoztató vállalkozásoknál az adóemelést és a telekadó emelését sem. Mivel azonban a külön szavazást a Fidesz frakció elutasította, az ellenzék nem szavazta meg a javaslatokat. És csak erről fog szólni a fideszes média.

 

A rendeleteken túl néhány egyéb döntéssel sem fognak valószínűleg dicsekedni az urak. Így például ismét elodázták a Katona József Általános Iskola villamos hálózatának felújítását. Ami azért is érdekes, mert 2010. június 15-én, amikor a szocialisták 83 millió forintot hagytak jóvá a hálózat felújítására, Borbély úr, akkor még frakcióvezetőként „jogos igénynek” tartotta a felújítást,  de akkor sem szavazta meg. (csepel.hu, jegyzőkönyvek, 2010. június 15.). Nem akarta, hogy a szocik arassák le a dicsőséget? Nem tudom. Egy biztos, hogy a „jogos igény” ellenére három és fél év alatt nem oldották meg az iskola villamos hálózatának felújítását, most meg tovább halasztották. Vajon miért? Talán Borbély úr most is csak szavakban támogatta? Vagy más, fontosabb választási célokra kellenek az ún. északi pénzből még meglévő százmilliók?

 

Külön érdekessége a testületi ülésnek a járóbeteg-ellátás helyi intézményén, az SZTK-n belüli átcsoportosításokkal kapcsolatos, Morovik Attila által előterjesztett javaslat. Az alpolgármester úr tagadta a közel 300 millió forint kivonását az intézmény gazdálkodásából. Nem válaszolt viszont Dobák István MSZP frakcióvezető-helyettes kérdéseire. A válaszra felkért intézményvezető viszont hosszasan magyarázta a bizonyítványt. Sűrített lényege: azért van szükség átcsoportosításra, mert a kivonások miatt nehéz helyzetbe kerültek egyes egészségügyi szakterületek. Akkor talán mégis volt némi pénzkivonás – a választási ígéretek ellenére –, az egészségügyből, Csepelen is.

 

Hosszasan sorolhatnám még a testületi döntéseket. Előbb-utóbb mindegyikkel megismerkedhetnek az olvasók. Nem egy fájni fog, bár a fideszesek szerint Csepel jól teljesít. A fentiek azonban talán bizonyítják: a csepeli képviselő-testület üléseinek csak az a feladatuk, hogy legitimizálják a vezetés, leginkább Németh Szilárd polgármester, nemegyszer szakmailag rosszul előkészített döntéseit. A Fidesz frakció ezt meg is teszi. A többi meg nem számít. Nekik.

                              

 

„Ceterum censeo…” – Németh Szilárdnak mennie kell!

 

V O X

 

 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr375670656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

honeywell h450 2013.12.03. 08:29:51

Én a szocikat nem szerettem, és azt gondoltam, hogy náluk rosszabb nem jöhet, de tévedtem. A fidesz olyan, mint a pestis, amerre jár, halált hoz (ez képletes) és rettegést.
Három év nagy produkciója egy medence befedése; a csatornázás, a gerincút a szocikhoz köthető. Ők indították a fejlesztéseket, a babért a fidesz aratja le nagy-nagy csinnadrattával. Kifelejtettem a HÉV menetrendjének a sűrítését, ami valóban jó dolog. De hol van a többi?
De ha ezekkel nem foglalkozom, még mindig itt van a fidesz úthenger-style-ja. Egyáltalán nem számolnak a véleményünkkel, valamit eldöntenek és már meg is szavazták. A csepeli konzultáció pénzkidobás egy előre eldöntött témával kapcsolatban, senki nem gondolhatja komolyan, hogy 1. érdekli őket a véleményünk, 2. a rajongókon kívül bárki is válaszolna, 3. a konzultáció eredményét bárki megnézheti. Nem a hivatalos verzióra gondolok. Egyáltalán nem tisztelnek bennünket, hisz még a látszatra sem adnak. Sutyiban beadott, más egyebekkel megszavaztatott javaslatok, ujjal mutogatás mindenki másra az érdemi válaszok helyett.
süti beállítások módosítása