CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hazugságok és trükkök tárházát nyom(tat)ják a csepelieknek közpénzen

2014. március 03. 05:59 - csú

AMI A CSEPELI HÍRMONDÓBÓL KIMARADT, AZT MI KÖZZÉTESSZÜK!

Kisbíró-333_5.pngRezsi-rizsa rémregény folytatásokban – Zsonglőrködés  az orvosi rendelő felújítási költségeivel – Figyelmetlen térfigyelő történelem -  Kisemmizett fogyatékosokról szó se essék?! – Kommunistázás közügyek intézése helyett – Kérdésekre nem válaszol a fideszes városvezetés

Rovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Gondolja végig az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó február 28-án megjelent 4. számából:

1) A cikkek címe: Rezsicsökkentés: társasházi teendők

                               „Sokat spóroltam”

                               Tételes elszámolás a megtakarításról

                               Panelházak: jelentős megtakarítások

Az április 6-i országgyűlési képviselő választások közeledtével most már kétoldalas rezsicsökkenés volt a szerkesztői kötelező penzum. Teljesítve! A szerkesztő bezsebelheti a főnöki vállveregetést. A III. rezsiháború harctéri tudósításaiból most azonban csak a Panelházak: jelentős megtakarítások című íráshoz van néhány kiegészítésünk:

> a név nélkül készült írás egy újpalotai panellakásban, Németh Szilárd által tartott sajtótájékoztatóról készült, amit a tv képernyőjéről is láthattak az érdeklődők. Szakmailag és emberileg egyaránt szánalmas volt, tisztességes politikusok, újságírók nem hoznak ilyen helyzetbe idős állampolgárokat; 

> a cikk átveszi a csepel.hu-n megjelent írást, kihagyva a XV. kerületi polgármester rezsicsökkentést dicsőítő mondatait. Nem lesz még ebből baja a szerkesztőségnek?;

> a hír24 által közölt tv riportban látható, hogy a hírcsatorna riportere a sajtótájékoztató előtt megkérdezte Németh Szilárdot a pácini polgármester síremlékének csepeli testületi támogatása (csepel.hu, 2013. XI. 28-i testületi ülés) ügyében: igaz-e a hír, miszerint a síremléket készítő művész Németh Szilárd rokona? Választ nem kapott. Cserébe viszont mi sem olvashattunk egy sort sem a csepeli közmédiában az elhangzott, de meg nem válaszolt kérdésről. Miért?;

> a riporteri kérdés február 20-án hangzott el. Németh Szilárd azóta sem válaszolta meg. Lehet, hogy valóban rokona a pácini síremléket készítő, Csepelen több megrendelést is kapott fafaragó művész?

(Lásd írásainkat: „Borsodban költik a csepeliek pénzét! Közpénzből adakozik a rezsibiztos?”, 2014. február 21.; „Németh Szilárd háromszázezer forintos cseppje az apadó csepeli közpénztengerből”, 2014. február 24.; „Fizesse vissza Németh Szilárd az elszórt közpénzt a csepelieknek!”, 2014. február 24.)

2) A cikk címe: Megújult a rendelő

A cikk szerzője, Cs.A. a Szent István út 217. sz. alatti orvosi rendelő rövidesen bekövetkező átadása kapcsán idézi Borbély Lénárd alpolgármestert, aki a következőket mondta:

„a Szent István út 217. szám alatti rendelő épülete olyan rossz állapotban volt, hogy felújítása nem tűrt halasztást…..a győztes vállalkozó a korábban tervezett összeghez képest negyedével olcsóbban végezte el a munkát.”

Az ember azt hiheti, hogy micsoda nagyszerű munkát végzett a felújítás kapcsán az önkormányzat, illetve a feladattal megbízott Csepeli Városgazda Zrt. Csakhogy van néhány tény, amire Cs.A., valamiért nem kérdezett rá. Lássuk:

1) A testület először 2012 májusában döntött a rendelő felújításáról. /206/2012.(V.03.) Kt. sz. határozat) A testület a felújításra 76,2 millió forintot hagyott jóvá.

2) Még 2012 novemberében módosították a jóváhagyott keretet, 130 millióra.

3) Az eredeti határozat óta majd két év telt el.

Az újságíró helyett kérdezzük, mert az embereket érdeklő kérdésről és közpénzről van szó:

> ha a felújítás „nem tűrt halasztást”, miért tartott ennyi ideig a beruházás?;

> miért kellett az eredetileg 76,2 millióra tervezett beruházás várható költségét több mint 70 %-kal megemelni?;

> mi az eredeti összeg, aminek negyedével olcsóbban végezte el a munkát a vállalkozó?;

> ha negyedével olcsóbban végezték el a munkát, akkor ki volt az, aki ennyire felülbecsülte a beruházás várható kiadásainak összegét?;

> mindezért ki a felelős?

3) A cikk címe: Minden térfigyelő kamera működik

Ismét Cs.A. írásával van némi gondunk. Elfelejtette megkérdezni:

> A csepeli térfigyelő kamerákat működtető cég honlapján 2010.10.19.-i dátummal a következő jelent meg: „…jelenleg 40 db térfigyelő kamera pásztázza a kerület közterületeit…. A felügyeleti központ a Csepeli Rendőrkapitányságon üzemel.” Akkor most kinek van igaza alpolgármester úr? Az új önkormányzat 2010-es megalakulásakor valóban „csak kilenc térfigyelő kamera működött?

> Miért kellett a Csepeli Rendőrkapitányságtól 2011-ben elvenni a térfigyelő kamerák felügyeletét? Nem bíztak a Csepeli Rendőrkapitányság vezetőiben, munkatársaiban? Mi történt a rendőrségtől átvett ellenőrző rendszerekkel?

> Melyik cég nyert közbeszerzési eljáráson? A nyertes mennyiért nyerte meg a felújításra vonatkozó pályázatot.  Mikor történt a kamerák beüzemelése s mikor vette át az önkormányzat a cégtől a beruházást?

> Mennyibe kerül most a térfigyelő kamerák működtetése az önkormányzatnak?

> Mi a feladata a közterület-felügyelőknek, ha a kamerák figyelemmel kisérése során valamilyen közbiztonságot veszélyeztető eseményt tapasztalnak? Tájékoztatják az intézkedésre jogosult csepeli rendőrkapitányságot?

> Miért nem tájékoztatták minderről részletesen a csepeli lakosságot?

4) A cikk címe: A kommunizmus áldozataira emlékeztek

Figyelmükbe ajánljuk a csepeliek.blog.hu-n, február 25-én megjelent, „Csepel mai, álszent, kommunistázó élenjáróinak figyelmébe ajánljuk!” című írást.

5) A cikk címe: Velük kerek a világ

A kétoldalas írás Szuhai Erika „Csepel első fogyatékosügyi tanácsnoka” monológja. Még azt a nagyszerű hírt is megtudjuk, tőle, hogy „A Csepeli Mozgássérültek Önálló Egyesülete hamarosan megkapja azt a levelet, amelyben Németh Szilárd polgármester három örömteli változásról tájékoztatja őket.” Bravó! Bravó Csepeli Hírmondó! Biztos nagyon nehéz volt ezt az örömteli hírt, idő előtt megtudni a képviselő asszonytól. Egyébként nem véletlen, hogy éppen most, a választások előtt néhány héttel kap az egyesület levelet a polgármestertől, attól, aki egyébként már nem akar polgármester lenni. Viszont tudjuk, országgyűlési képviselő akar lenni, és imád levelezni a csepeliekkel, ezért nem lepődtünk meg az újabb levél hírének olvasásakor. Csak azt nem értjük, a cikk szerzője miért nem arról faggatta a fogyatékosügyi tanácsnokot, hogy mit szól saját kormánya fogyatékosügyi tanácsnoki munkáját érintő intézkedéseihez. Ahhoz, hogy az Orbán rezsim

> átalakította a rokkantnyugdíjrendszert, megszüntetve a rokkant nyugdíjat, az érintetteket ellátottá minősítették;

> megszüntette a rendszeres szociális és az átmeneti járadékot, az utazási kedvezményt, s az érintettek önkormányzati segélyre, hitelre, munkakeresési támogatásra, közgyógyellátásra való jogosultságát;

> csaknem 200 ezer embert kötelezett megalázó felülvizsgálatokra, s ha valakit végül munkaképesnek tartanak, az csak 30.000 forint körüli rehabilitációs ellátásra lesz jogosult;

> csökkentette a megváltozott munkaképességgel elhelyezkedni tudó emberek elhelyezkedési lehetőségeit. Ma jóval kevesebben kapnak munkát közülük, mint 2010-ben;

> a témával foglalkozó államtitkára „csaló”, vagy „zsivány” jelzőkkel illette a megváltozott munkaképességűeket. (Népszava.hu)

A fenti problémákkal kapcsolatos válaszokat nemcsak szerkesztőségünk, de az érintettek is várják a fogyatékosügyi tanácsnok asszonytól. Elvégre őket képviseli. Vagy nem?

6) A cikk címe: „Konok hit nélkül nem megy”

A cikkből tudtuk meg, hogy Tóth Zoltán igazgató, aki 27 éve vezeti a Mészáros Jenő Speciális Általános Iskolát, nemrég volt 60 éves. Szerkesztőségünk szívből gratulál a főváros szerte ismert és elismert kerületi pedagógusnak, intézményvezetőnek, további munkájához egészséget, boldogságot és „konok hitet” kívánunk!

Kimaradt témák, események:

> A Magyar Narancs június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg„A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashatunk. Az önkormányzat vezetése, a Csepeli Hírmondó azóta sem reagál az MSZP csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére sem, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a legutóbbi testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott.

 

> Július 29-én, a csepelujsag.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz.

> Október 18-án blogunkon kérdést tettünk fel: „Mennyit fizetett Csepelen a Fidesz a Királyerdei Művelődési Háznak, a Fidesz-hakniért?” címmel. A kérdésre, azóta sem érkezett válasz.

> a Csepeli Hírmondó most is elhallgatja, hogy február közepén derült ki: pedofil tanár használhatta ki a nehézsorsú gyerekeket Csepelen, a Burattino  iskolában.

Február:

19.  A Nagy Imre Általános Iskola diákjai tartottak télűző farsangi mulatságot az iskola színháztermében.

20.  Tavaszváró tárlat címmel kiállítást nyílt a Csepeli Munkásotthon Galéria 21 kiállító termében, a Réti Pál Fotóklub 19 fotóművészének képeiből.

22.  A Nefelejcs Bábszínház tartott előadást csepeli gyerekeknek, a Csepeli Munkásotthonban, Kippkopp és a tavaszi hónapok címmel.

23.  Kora délután összeütközött a 159-es autóbusz és egy személyautó az Erdősor és a Szabadság utca kereszteződésében. A baleset helyszínére siető rendőrautók egyike szintén karambolozott.

24.  Sajtótájékoztatót tartottak a csepeli ellenzési vezetők a Szent Imre téren. Szabó Szabolcs (Együtt-PM), Szenteczky János (MSZP) és Horváth Gyula (DK) a pácini volt polgármester síremlékéhez adott támogatás kapcsán tette fel a kérdést: a síremléket készítő fafaragó művész Németh Szilárd rokona? Az MSZP helyi elnöke bejelentette, hogy ennek kapcsán, hűtlen kezelés miatt feljelentést tett a rendőrségen, ismeretlen tettes ellen.   

       Ismeretlen tettes rabolta ki a Zrínyi utcában működő trafikot. Az eladót a férfi fegyverrel fenyegette meg, és miután a pénzt megkapta, elmenekült.

26.  Horgászszakkört indított Csepelen a Csepeli Horgász Egyesület.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr175840087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsepeliBlogos 2014.03.03. 13:21:21

Kimaradt még:
HGY-kínai útja során egy pekingi szálloda halljában - miközben pálcikákat vásárolt emlékbe-a kézipoggyászát egy bruce-lilla nevű mataharira bízta.Csak a csomag eltűnése után derült ki,hogy a 100ezer eurót is magával vitte. Most pedig az a gond állt elő,hogy az új pártja ígényt tartana a pénzre-mert a régi már keresztet vethet.
Blogos

CsepeliBlogos 2014.03.06. 15:00:09

Én kérek elnézést.
Beépített embereink most jelentik-egy osztrák trezorból- hogy az eset a Lajtán túl történt.
Semmi kéjnő nem játszott szerepet, csak jól öltözött -Simon Gábor Baráti Társaság- feliratot viselő - fehérgallérosok voltak.
A büntetésük az öszödi beszéd szó-szerinti megtanulása legyen.Miután a pénzt visszaadták
Blogos
süti beállítások módosítása