CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Szegénytemető ajándékba a szobor mellé

2014. április 08. 05:55 - csú

Martinász.PNGA csepeli fideszes jajongás hangjait még elnyomja az országos győzelmi ünneplés. Halásztelken innen, a Kvassay hídon túl, a két Duna-ág között a narancsos uralom vezetői dermedten nézik, csak nézik, de nem értik: miként történhetett meg, hogy a mindent eltaposó Fidesz-úthenger száguldása ellenére Csepelen a baloldali ellenzék győzött. Válasz helyett sok mindent elmond erről Horváth Gyula két publicisztikája. Az első  még a választás előtt néhány órával, egy szobor avatása után készült. Ebben az egykori kohászokról, a csepeli vas- és acélgyártás meghatározó munkásairól többek között ezt olvashatjuk: „A kohászok építették újra a lerombolt gyárat, azért, hogy mielőbb alapanyagot szolgáltassanak az urai által háborúba taszított országnak. Ők végezték a legnehezebb munkát és ők adták az életüket. Nem csak a háborúban. A békében is…A Fidesz ajándéka nekik a jövő januárban megnyíló szegénytemető Csepelen. Biztos eljön arra is a Fidesz munkástagozati elnöke, meg ott lesznek azok a notabilitások, akik a mostani tragédiát is színesítették. …” A Fidesz ezt nem érti. Nem is értheti, hiszen központi és kerületi helytartói ezekben az emberekben mindig is csak potenciális ellenfelet láttak. Panel gondolatik támadtak, ha meglátták őket. Tovább nem is jutottak soha, még akkor sem, ha a kampány végén kohász-szobrot készíttettek és avattak. Ennek ellenére figyelmükbe ajánljuk Horváth Gyula most következő írását: 

S Z O B O R A V A T Á S R A

Horváth Gyuszi-5-156_5.pngÁprilis 4-én Csepelen nem messze a volt Lenin szobortól, új emlékművet avatott a jelenlegi Fideszes kerületi vezetés.
Most azonban, az eddigiektől eltérően nem egy ideológiával átitatott valamit, hanem egy öntő munkás szobrát avatták. A kerület lapjában figyeltem fel az avatási ünnepségre, meg arra, hogy mindenkit szeretettel várnak. Azt gondoltam, hogy egy kohász ember bronzba öntött mása csak nem lehet a politizálás tárgya. Tévedtem!

Amikor persze mindez a tudatomat átjárta, már késő volt.
Akkorra már elhangzottak azok a gondolatok, melyek elviselhetetlenek egy csepeli számára.
Elég szép csődület keletkezett az átadásra.

Ott volt és minden rangját akkurátusan felsoroltatta a polgármester, a helyettesei meg a jegyző is. Ezen túl még sokan egyéb ismeretlenek notabilitásként. Itt volt a "legnépszerűbb" csepeli díszpolgár is, aki csak nehezen találhatott ide, mert korábban alig ismerte kerületünket. A kétes hírű, Horn Gyulát gyalázó Wittner Mária is. Eljött és beszédet mondott a Fidesz munkástagozatának vezetője.

Bizonyára úgy hozták, mert az első szavaiból kitetszett, hogy nem tudja, hol van.
A Csepel Autógyárat fogalmazta nosztalgikusan, mint olyan munkahelyet, ahova régi barátnője szívesen járt. Ebből a mondatból is tisztán látszott, hogy annyi köze van a mi Csepelünkhöz, mint a munkásokhoz! Gyakorlatilag semmi. Viszont ezt jól megfizetik.

Csicsás öltöny, drága ing, nyakkendő, csak sajnos a fej volt pallérozatlan. Hallgatták viszont együtt érző rezzenéstelen arccal a hivatal olyan vezetői, akiket még Bölcsei vett fel abban az átkos kommunizmusban. Mellette ált a cigányság önérzetes képviselője,is hogy legitimálja azokat az igaztalan mondatokat, melyeket ez a magát munkásnak mondott ember összehordott. Többek között olyanokat, hogy Orbán-kormány előtt ilyen sok munkahely még nem volt e hazában. Aztán arra utalt zavaros mondataival, hogy a munkalehetőségek egyre nőnek Magyarországon! Én meg azt vártam, hogy a szobor,- mint ahogy ilyenkor egy kohászhoz illik - megmozdul és azzal a (violinkulcsnak sokkal inkább, mint pajszernek mondható) eszközzel úgy veri hátba ezt a magát autószerelőnek mondó nímand-t, - meg azokat is akik mindannyiunk csúfjára idehozták - hogy megemlegeti.

Mert aki élt köztük tudja: a kohász ilyen volt!
A szocializmusban is bármikor és bárkinek megmondta a véleményét.
Azért mert úgy vélte, hogy az öntőkanalat, meg a szívlapátot senki ki nem veszi a kezéből. Hát tévedett!
Megszűntették a munkahelyét, lebontották a kemencéit és őt az utcára tették. Alig találni olyant, aki megtalálta volna a helyét az új rendszerben.

Annál többet olyant, akit a kirekesztés és a feleslegesség érzése beteggé, alkoholistává, hajléktalanná, földönfutóvá tett. A Fidesz ajándéka nekik a jövő januárban megnyíló szegénytemető Csepelen. Biztos eljön arra is a Fidesz munkástagozati elnöke, meg ott lesznek azok a notabilitások, akik a mostani tragédiát is színesítették. Aztán mindenki forduljon bocsánatért az őseihez, azokhoz, akik mint a motolla forognak mos a sírjaikban.
A Csepel művekben sok munkahely a szó szoros értelmében életveszélyes volt. A kohászoké elsősorban és leginkább.

Ezek az emberek alapították a magyar nehézipart. Ők építették újra a lerombolt gyárat, azért, hogy mielőbb alapanyagot szolgáltassanak az urai által háborúba taszított országnak. Ők végezték a legnehezebb munkát és ők adták az életüket. Nem csak a háborúban. A békében is és folyamatosan.
Volt, aki úgy, hogy nem bírva a lelki és fizikai terhet belevetette magát az acél izzó fürdőjébe. Volt, akivel baleset végzett a gödörben, a hengerpadnál, a darun és a csőhúzóban.

És volt olyan (ez a többség) aki elnyúlt gyötrelemmel várta a halált, A szilikózis, a tüdőbaj, a mozgásszervi bajok, a csonkolások, az égések keserítették életét, okozták szenvedését. Kispál atya egy temetésen elmondta: "több mint harminc éves csepeli szolgálata alatt sok kohászt temetett, de csak négy volt hatvan feletti, mert a természet erejének befogása óriási áldozatokat követel az emberektől."
Az atyának mélységesen igaza volt!

Ezeket az áldozatokat a kohászok hozták meg az emberiségnek.
Nem vártak ők sosem dicséretet, meg köszönetet sem. Ők, "csak" tették a dolgukat. Keményen és becsületesen.
Mi, még élő egykori ismerőseik, barátaik, munkatársaik, nem engedhetjük meg, hogy egy magáról megfeledkezett politikai gengszter megcsúfolja ezeknek a hősöknek az emberségét.
Nem engedhetjük meg, hogy igaztalan szavakkal, megalázó igazságtalanságokkal sértsék az emléküket csak azért, mert Csepel mostani urai, - meg az ő uszályába tobzódó szerviesek - azt remélik ettől, hogy a kiégett, levitézlett rendszerüknek több szavazata lehet a választáson.

Forrás: HORVÁTH GYULA  blogja

(A szerző következő írását holnap közöljük)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr865982742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ajtony 2014.04.11. 11:02:09

Tisztelt Uram! Még naponta hallottuk a CSVFM területén dübörgő hatalmas légkalapácsot, amikor 1987 januárjában bevezették az új adótörvényeket, majd néhány hónapra rá a bérbruttósítást, ami elvileg garantálta a nettó bérek szinten maradását. Egy évre rá módosítottak az szja törvényben a százalékokon, ami a melósnak jó esetben egy százas, vezetői és parlamenti képviselői szinten néhány ezres béremelkedést jelentett. Akkor egy riportban megkérdezték a gyárban dolgozó, vastag bőrkötényes, izzadó melósokat erről - az volt a válasz: a parlamenttől nem látni Csepelig, mert a Duna közben kanyarodik egyet. - szóval innen kell elindulni, és tudomásul kell venni, hogy Önökben az MSZP már csak hitként, afféle oltárképként létezik. A magukat szocialistának hazudó, rendszerváltás nyomán megtollasodott szarjankókat imádnak a választóik - pedig Zusi leírta: hamar meg lehet tanulni, mit akar hallani a választó. Az Ön pártjának a vezetői(is) csak pénzt és hatalmat akarnak maguknak, még akkor is, ha néhány hagymázas szónoklatba mondatonként hat-nyolcszor belefűzik a bűvös "nép" és "munkás" szót. A szerencsétlen féltüdővel alig élő kohászt meg úgy szarják le amikor éppen nincs kampány, mint átlag hírfogyasztó a hutuk és tucik törzsi háborújának csonkolt áldozatait. Üdv egy valamikori melóstól, aki éppen most másodszor szavazott a Fideszre és már sose fog az MSZP-re, vagy az éppen előbukkanó milliárdos pajtásaikra.
süti beállítások módosítása