CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

SZÍVROHAM CSEPELEN!

2014. június 20. 09:24 - csú

A MENTŐK 35 PERCEN ÁT VOLTAK KÉNYTELENEK BEFOGADÓ KÓRHÁZAT KERESNI

Mentőautó_2.PNG Harmincöt percig állt a mentő egy csepeli ház előtt a mesterségesen lélegeztetett eszméletlen beteggel, mert a család szerint egy kórház sem fogadta a szívinfarktuson átesett idős asszonyt.

F. Józsefné Rozáliát (64) végül az Uzsoki utcai kórházba szállították, azóta is kritikus az állapota. A nő családja szerint – akik sokkos állapotban végigizgulták a mentő mellett a több mint fél órát – a mentők hősies küzdelmet folytattak azért, hogy végre intenzív osztályra szállíthassák a beteget.

Kocsis Gyuláné Mónikának (34) élete rémálma vált valóra, amikor hétfőről keddre virradó éjjel arra riadt, hogy édesanyja fullad. Az asszonynak már korábban is volt több súlyos betegsége, lánya azonnal tudta, hogy nagy a baj.

– Hívtam a mentőket, mondtam, hogy anya mindjárt megfullad. Akkor még magánál volt. Majd percek alatt rosszabbra fordult az állapota. Eltelt mintegy negyedóra, amikor újra tárcsáztam a mentőket, hogy hol vannak már. Mire kiértek, anyának leállt a légzése. Soha senkinek nem kívánom azt a pillanatot, amikor haldokló a édesanyját tartja a karjában – sóhajtott Mónika, aki szerint az utolsó pillanatban érkezett a segítség. 
Rozáliát azonnal intubálták, mesterségesen kezdték lélegeztetni.

– A mentők tényleg mindent megtettek, nekik csak hálával tartozom. Egy kicsit meg is nyugodtam, amikor anyut levitték a kocsiba. Ezután azonban újabb rémálom következett. Ott álltunk a mentőautó mellett többen, és végighallgattuk, ahogy sorra hívja rádión a mentőirányító a kórházakat, és azok rendre lepasszolják anyukámat – emlékezett vissza Mónika.

– Láttam, hogy a mentők is idegesek, hallottam, hogy azt mondogatják: ilyen nincs! Egyikük már a saját mobilján próbált segítséget kérni. Közben láttam anyát, ahogy eszméletlenül feküdt, lélegeztetőgépre kapcsolva, hogy folyamatosan injekciókat kap, hogy ne romoljon az állapota. Borzasztó volt. Azt mondták, lehet, hogy elviszik anyut Vácra, mert ott biztos van hely – mondta a még mindig sokkos állapotban lévő nő, aki úgy hallotta, nem ez az első eset, hogy vidékre kellett beteget vinni. Végül az Uzsoki utcai kórházba került.

– Azt nem tudom, mennyit rontott anya helyzetén, hogy nem jutott mihamarabb intenzív ellátáshoz – csuklott el Mónika hangja.

Csepelről végső esetben a 43 kilométerre fekvő Vácra vitték volna az asszonyt, végül a 14 kilométerre lévő Uzsoki kórház fogadta

Kerestük az Országos Mentőszolgálatot, hogy hány kórház utasította el a beteget, de lapzártánkig nem kaptunk választ, ahogy az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól sem; tőlük arra várunk választ, mennyire gyakori eset Rozáliáé.

Ha ön is hallott hasonló esetről, írja meg a riporter@blikk.hu e-mail címre.

Fontos az időfaktor

Infarktus esetén rendkívül nagy jelentősége van az idő múlásának! Ha tapasztaljuk a jellegzetes tüneteket, azonnal hívjunk mentőt! A nemzetközi orvosi nyelv golden first hournak (arany első órának) nevezi az infarktusos panaszok kezdetétől számított első órát: ekkor jó eséllyel megmenthető a szívizom. Ha egy koszorúér elzáródik, akkor a mögötte lévő terület hat óra múlva biztosan elhal. Forrás: egészségtukor.hu

Cs. K.

Forrás: BLIKK

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr656388433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gábor Vilmos Varga 2014.06.21. 08:41:19

Meg éltem én is hasonló élményeimet az elmúlt két év alatt. Azonban én is csak a legfelsőbb fokon minősíthetem a mentősök önfeláldozó és emberközpontú közreműködését.Azonban úgy tudom a JÁHN Ferenc kórház az ilyenkori legközelebbi ügyeletes. Itt van a REHAB -osztályuk is, valamint a Központi Csepeli SZTK ügyelete is segíthet ilyenkor.Véleményem szerint a szakmának kellene egy olyan EMBER és BETEG központú áthidaló megoldást keresni az ilyen életet veszélyeztető esetekben. Ki kellene küszöbölni annak a lehetőségét hogy egy arra nem mindig alkalmas személy mondhasson elutasító nemet egy befogadást kérő mentősi intézkedésre.A városrészben lévő REHA-on is ki lehetne alakítani egy olyan "ügyeletes osztályt" amely az ilyen "esetekben" lépne be egy-egy 24 órára!Még egy gondolat: Azt is érdemes lenne végig gondolni, miért TELEPHELYNEK neveznek egy kórház egy-egy részlegét. Iszonyatosan negatív és pejoratív hatású ez a lekezelő megnevezés. Még sok-sok évvel ezelőtt- amikor megszüntették a CSEPELI KÓRHÁZAT , kapta ezt a leminősítő megnevezést JÁHN Frenc Kórház TELEPHELYE. Miért nem lehet mondjuk RÉSZLEGE, vagy EGYSÉGE, vagy kihelyezett osztályai megnevezést választani?
süti beállítások módosítása