CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A Fidesz most fogzik. Harapni készül...

2015. január 06. 04:25 - csú

stop-tabla.PNGIstenem, be szép szó ez: "országvédelmi akcióterv"! Ha Kosztolányi élne, hát biztosan besorolná az általa kiválasztott legszebb magyar szavak közé. A csengésében van valami férfias ügybuzgalom. Az ember szinte látja az ország védelmére esküdött vezetőinket, ahogy éber, acélos tekintettel kémlelik a nemzet horizontját, nem marad rejtve előttük sem külső, sem belső ármány, s a legkisebb jelre rögvest jön az akció. Hogy mi, azt még nem tudni pontosan, de Rogán Antal megígérte, hogy a Fidesz nekilát a terv elkészítésének mindjárt az évnyitó frakcióülésen. Nincs is itt helye semmi patópálos halogatásnak, nyámmogásnak, hiszen - mint nyilatkozta - "a kormány és a parlament jelenleg védtelen a külső támadásokkal szemben". Rossz rágondolni! Ráadásul, mint tudjuk, a külső ellenség már belülről is támad. Kiépítette a maga ötödik hadoszlopát, ellenzékiekből, mindenféle hőzöngő tüntetőkből, civilekből. Utóbbiakat a házelnök interjúja leplezte le, rávilágítva, miféle kapcsolataik vannak, miközben "folyamatosan ott zümmögnek a háttérben".

Ez a zümmögés, ez különösen veszélyesnek látszik, a nemzet vezetőinek az idegei már tropára mentek. Gondold csak el, milyen dühítő az is, amikor a szobába berepül egy légy, és sehogy sem tudod kikergetni. Nem csoda, hogy Kövér már egyenesen arról beszél: a két világháborút követő hidegháborús korszak után most voltaképpen "a negyedik világháború zajlik". Nekem már ez is szörnyűnek tűnt, de Kövér tudta fokozni: "A helyzet rosszabb, mint amilyennek látszik". Bele sem merek gondolni, mi az, ami még a negyedik világháborúnál is rosszabb. Tűzeső, földindulás, ufók, Jurassic Park?

Országvédelmi akcióterv tehát kell, nem vitás. Mert a pokol ördögei pont minket, Magyarországot pécézték ki, hogy ránk zúdítsák ezt a sok szörnyűséget. Tán irigykedtek, hogy jobban teljesítünk, vagy mi. Uj Péter meg is írta: "Nehéz dolog a világ közepének lenni". Jó vicc, csak most jön rá, pedig a miniszterelnök már karácsony előtt világossá tette a köztévének adott interjújában, hogy hazánk az amerikai titkosszolgálati akciók terepe. Szerintem megint reménybeli Nobel-díjasokat akarnak rabolni a fasori gimnáziumból. Egyszer már bejött nekik. Vagy erőszakkal visszahurcolják Vajnát, aki pedig minket, azaz a szabad világot választotta. A házelnök és a kormányfő ezúttal azonos hullámhosszon vannak: Kövér úgy véli, már nemcsak a kormányt akarják megbuktatni, hanem az egész politikai elitet is eltüntetnék. Értem. Vinnék Vonát is, ha országvédelem nélkül maradnánk. Gyurcsányt talán mégsem, többet érnek vele, ha itthon hagyják bomlasztani. Ha esetleg nem volna világos, miért bajlódnának az egész magyar elit likvidálásával, hát a házelnök előáll a farbával: azért, mert a helyükön egy újabb SZDSZ-t akarnak létrehozni. Tiszta sor.

Jó, lehet, hogy ez első olvasásra bonyolult, egyelőre a Fidesz-frakciónak is kicsit magas, mert a hírek szerint az országvédelmi akcióterv lényegét még csak a "Nagy Ötös" ismeri: Orbán, Lázár, Rogán, Szijjártó, Habony. Az aranycsapat. Ők már be is spájzoltak a háborús időkre.

De egyből abbahagytam a kacarászást, amikor elolvastam a törvényalkotási szuperbizottság fideszes elnökének interjúját a gyülekezési törvény tervezett szigorításáról. Pedig kapásból cáfolta a gyanút: "Nem a demonstrációk miatt kell változtatni." Á, dehogy! Rossz az, aki rosszra gondol. Hanem: "az elmúlt 25 év tapasztalata és szakmai vitái mutatják azt, hogy van sok olyan kérdés, amelyet tisztázni kellene". Folytak, folydogáltak a szakmai viták, mígnem éppen mostanra kiderült, hogy "a Parlament előtt hónapokon át tartó sátortáborozás visszaélésszerű gyakorlása a gyülekezési jognak". Nagy pech, hogy nem 2006-ra derült ki, így aztán a Fidesz szónokai tudatlan jóhiszeműségükben egy visszaélés tüzére locsolgatták naponta az olajat.

A csúcsbizottsági elnöktől erre föl azt is megkérdezték, ha olyan fenyegető a külső-belső hidegháborús helyzet, vajon felfüggeszthetnek-e alkotmányos rendelkezéseket? A válasz nem az: "Ugyan már! Mit képzel?". Hanem csak annyi: "Ha rendkívüli helyzet állna elő, a magyar alkotmány pontosan tartalmazza a szükséges rendelkezéseket". És tényleg tartalmazza. A "törvényes rend megdöntésére irányuló", vagy "élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető", erőszakos, fegyverhasználattal is járó cselekmények esetén a kétharmad (amíg megvan) "szükségállapotot", "különleges jogrendet" vezethet be az új alaptörvény szerint. Több szabadságjog felfüggesztésével, mint amennyit a korábbi alkotmány szellemében ilyen helyzetben lehetett volna. És tessék mondani, az elkötött tank - láttunk már ilyet - fegyver? Egy őrült vagy provokátor akármilyen tárgya fegyver? De nem az ördögöt akarom a falra festeni. Nem hiszem, hogy ilyet terveznek. Ha muszáj, majd inkább fenyegetésként lehet lebegtetni, szoktatni minket a gondolathoz. Lám, a gyülekezési törvényt is kellő időre mennyire kiérlelte a sok szakmai vita! Hiába, mindenki más tempóban érik, fejlődik. Például a gyerekek is nagyon különböző életkorban kezdenek fogzani. A Fidesz most fogzik. Harapni készül. Akciótervvel védi az országot. Az országlását. Ellenünk.

Lendvai Ildikó 

Forrás: Népszava

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr387042151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása