CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Miről nem akar beszélni a csepeli fideszes városvezetés és annak hivatalos szócsöve, a Hírmondó?

2015. január 19. 05:59 - csú

kisbiro-333.pngAmi a Csepeli Hírmondóból kimaradt, azt mi közzétesszük 2015-ben is! Ízelítő az idei első számhoz fűzött hiánypótlásunkból: 

1.) A Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatója részére kifizetik az éves prémiumot, bár még nem ismert a cég 2014. évi eredményessége, majd ugyanazon ülésen leváltják, új vezérigazgatót neveznek ki.

2.) Ezt követően(!) kettéválasztják a frissen kinevezett vezérigazgató által vezetendő  önkormányzati gazdasági társaságot, és egy részéből új Kft-t hoznak létre. Megbízzák az új társaság ügyvezető igazgatóját is. Az új vezetők magasabb béreket kapnak, 50 %-os éves prémium kerettel;

3.)  Felemelték, 50 százalékkal, a Csepel Városkép Kft. igazgatójának bérét, s 50 %-os éves prémiumot is biztosítottak részére;

4.)  Módosították a gazdasági társaságok felügyelőbizottságainak összetételét, illetve az új társasághoz új felügyelő bizottságot hoztak létre, könyvvizsgálót választanak;

5.) Biztosítják az SZTK főigazgató főorvosának, hogy az intézményben is végezhessen gyakorlati szakorvosi tevékenységet, 6.500.- forintos órabér(!) ellenében, miközben már két helyen (magánrendelőjében és a XX. kerületi, Ady Endre utcai rendelőben) is dolgozik szakorvosként.

6.) Október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva. Egyelőre ennyi és még valami:

Rovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Gondolja végig az olvasó: miért maradtak ki a fentiek és az  alábbiak a Csepeli Hírmondó január 15-én megjelent 1. számából: 

Tavaly év végén, december 16-án ülésezett a csepeli képviselő-testület. A XXI. Kerületi Önkormányzat lapja” nem tartja feladatának a képviselő-testületi ülésről való korrekt tájékoztatást. Pedig, többek között, ezért lett létrehozva, közpénzből, hogy az önkormányzat, illetve annak döntést hozó testülete munkájáról, a lakosságot érintő kérdésekről tájékoztassa a csepelieket. Igaz, négy éve történt megalapítása óta sosem felelt meg ennek a feladatának, azonban volt némi remény arra, hogy az új polgármester másképp „folytatja”. Mára már világos, minden maradt a régiben. Néhány olvasó azt javasolta, hogy a lap bojkottjára hívjuk fel a csepelieket. Nem tehetjük. Egyrészt, mert a sajtószabadság oszthatatlan, másrészt, mert ilyet egy sajtóorgánum sem tehet laptársával, harmadrészt sok csepeli véleményét ismerjük a lapról.  Egyre többen – különösen a középkorúak és a fiatalok –, mondják, írják: olvasás nélkül megy a kukába! 

Bizonyítandó állításunkat, nézzük a lényeget. A testületi ülésen 34 napirendet tárgyaltak, a Csepeli Hírmondó idei első száma mindössze háromról ad tájékoztatást. Olyan fontos témákat hagyott ki – szerintünk –, tudatosan, mint: 

> a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatója részére kifizetik az éves prémiumot, bár még nem ismert a cég 2014. évi eredményessége, majd ugyanazon ülésen leváltják, új vezérigazgatót neveznek ki.

> ezt követően(!) kettéválasztják a frissen kinevezett vezérigazgató által vezetendő  önkormányzati gazdasági társaságot, és egy részéből új Kft-t hoznak létre. Megbízzák az új társaság ügyvezető igazgatóját is. Az új vezetők magasabb béreket kapnak, 50 %-os éves prémium kerettel;

> felemelték, 50 százalékkal, a Csepel Városkép Kft. igazgatójának bérét, s 50 %-os éves prémiumot is biztosítottak részére;

> módosították a gazdasági társaságok felügyelőbizottságainak összetételét, ill. az új társasághoz új felügyelő bizottságot hoztak létre, könyvvizsgálót választanak;

> biztosítják az SZTK főigazgató főorvosának, hogy az intézményben is végezhessen gyakorlati szakorvosi tevékenységet, 6.500.- forintos órabér(!) ellenében, miközben már két helyen (magánrendelőjében és a XX. kerületi, Ady E. utcai rendelőben) is dolgozik szakorvosként. 

Újabb társaságok, újabb vezetők, bizottságok, béremelések, prémiumok, plusz órabéres feladatok engedélyezése. Van tehát pénz mindenre! Gazdagok vagyunk. Már csak azt nem értjük, miért kell ezt elhallgatni. Miért nem mer írni a lap egy sort sem ezekről a változásokról? Talán attól félnek, hogy mindez irritálná az amúgy is egyre rosszabb helyzetbe kerülő csepelieket, s tovább csökkentené a Fidesz amúgy is apadó többségét? Vagy attól, hogy akkor meg kellene magyarázni a megmagyarázhatatlant? Azt például, hogy ha ennyi pénz van a szervezetek bővítésére, a növekvő számú vezetés megfizetésére, akkor miért kellett az elmúlt években szigorítani a szociális segélyezés feltételeit, csökkenteni az SZTK önkormányzati támogatását? Netán azt hiszik, hogy amiről nem írnak, arról nem is fog tudni a csepeli lakosság? 

Azonban a képviselő-testületi ülés más, fontos témái sem fértek bele a Csepeli Hírmondóba. Így például az, hogy az önkormányzat ismét pályázik a Csepeli Standfürdő üzemeltetésére, a meglévő 46 sportegyesület mellé a 47. sportegyesületet is létre akarják hozni, megjutalmazzák – 20.000 forintos karácsonyi utalvánnyal –, a Csepeli Városgazda Zrt. dolgozóit, majd újabb többletfeladatokat határoznak meg számukra. 

A Csepeli Hírmondó nem csak a fentiekben ismertetett napirendeket, de az ezekkel kapcsolatos ellenzéki véleményeket is elhallgatja. Már pedig ezekből volt elég, túlmenően azon, hogy az ellenzék a fentiek nagy részét szavazataival is elutasította. (csepel.hu, jegyzőkönyvek) 

Mindezek miatt indokoltnak tartjuk, hogy a december 16-i képviselő-testületi üléssel kapcsolatos korábbi cikkeinkre is felhívjuk figyelmüket. (Csepelen a Munkásotthon támogatására nem ad pénzt a fideszes városvezetés…2014. 12.15.; Szórják a pénzt, új céget, egyesületet hoznak létre,…2014.12.18.; Növekvő hiány a Csepeli Hírmondónál, 2014.12.18., Mit hallgatnak el Csepel fideszes vezetői? Mi van a Városgazda Zrt.-nél?, 2015. 01.15.) 

1) A cikk címe: Csökkentek a helyi vállalkozások adóterhei

A tavaly november 27-i képviselő-testületi ülésen csökkentette/növelte a kis- és középvállalkozók adóterheit a csepeli önkormányzat. Blogunk két írása is foglalkozott már a témával. (A csepeli fideszes városvezetők trükkös mutatványa az adókkal?, 2014.11.30.; Fideszes álcázás, félrevezetés Csepelen a helyi adók emelése után, 2014.12.11.) A javasolt cikkekből csak néhány mondatot emelünk ki:

> „a helyi fideszesek hatalomra kerülésük, 2010. október 3. után két és fél hónappal már adót emeltek, azóta minden évben növelték az építményadót, s ők vezették be a telekadót is,...amely 2015. január 1-től 20,3 %-kal nő.”;

> „a most csökkentett/emelt, 2015. január 1-től érvényes adómértékek átlaga 1.049.- Ft/m2, ami a 2007-es 900.-Ft/m2-hez képest 116,5 %-os emelést jelent.” 

2) A cikk címe: Hétköznapi segítségnyújtás

Az írás a decemberi képviselő-testületi ülés döntésével, a január elsejével működő gyermektrauma létrehozásával és működésével foglalkozik. Amit egyébként dicséretes kezdeményezésnek is tarthatnánk, ha meglenne hozzá a Fidesz által 2010-ben megígért kórházi háttér az azonnal szükséges műtéti beavatkozások elvégzésére, illetve, ha nem emlékeznénk arra, hogy az Önkormányzat vezetése az eltelt négy esztendő alatt több mint 260 millió forinttal (58 %-kal) csökkentette a csepeli SZTK önkormányzati támogatását. Ezért az eltelt években többször is át kellett szervezni a kerület egészségügyi intézményének szakrendeléseit, szolgáltatásait, miközben egyre több olvasónk panaszkodik egyes szakrendelések esetében a várakozási idő elfogadhatatlan növekedésére.

3) A cikk címe: Ingyen strandolhatnak a nyugdíjasok

„A Csepeli Fürdőben január elsejétől egyedülálló kezdeményezés indult: a kerület nyugdíjasai meghatározott napokon térítésmentesen látogathatják a strandot.” – olvasható a cikk első mondatában. Lapunk Befürdetés a csepeli nyugdíjasoknak?, c., január 6-án megjelent cikkéből idézünk: 

„Borbély úr máris teljesítette a velük kapcsolatos választási ígéreteit. …Nem azt, hogy

> több szociális segélyt ad az anyagi gondokkal küzdő, esetenként egyoldalúan étkező nyugdíjasoknak;

> növeli a közgyógyellátásra fordítható összegeket, hogy ne legyen olyan nyugdíjas, aki nem tudja minden gyógyszerét kiváltani;

> javítja az egészségügyi ellátásukat, hogy visszaállítja, korábbi ígéretüknek megfelelően a Csepeli Kórház valamennyi részlegét”. 

4) A cikk címe: Bírálták a mentőt, az uszodát

A szerző, a.zs., a december 16-i KT-ülésen elhangzott, a témával kapcsolatos ellenzéki vélemények egy részét ismerteti, pontosabban értelmezi. Idézzük:  „Horváth Gyula, a balliberális pártok közös polgármester-jelöltje az uszoda üzemeltetését pénzkidobásnak nevezte, de élesen bírálta a mentő megvételét is.” Mi meg idézzük a szó szerinti jegyzőkönyvet, Horváth Gyula mondatait: 

„Nem tartja rossznak azt a döntést, hogy ez a korábbi elhatározás megtörtént, viszont a gazdálkodást és a takarékosságot minden szempontból fontosnak tartja. …úgy tudja, hogy a csepeli fürdőnek 200 millió forintos vesztesége volt – ezt hozta a fővárosi nagy büdzséből – és ezt a csepeli önkormányzat kényszerült magára vállalni. …olyan döntés született, hogy a fürdő itt van, de a forrás, a meleg víz kút nincs itt és ebből adódóan a kettős tulajdon szintén óriási veszteségeket eredményezett…amikor nem hozzáértőket vesznek fel hozzáértők helyett, akkor például, 50 milliós átmosási költség keletkezik, napokig megy a forró víz a Dunába a medencén keresztül, ami végtelenül pazarló gazdálkodási forma. Véleménye szerint, ezt a prioritás elismerése mellett, alaposabban végig kellene gondolni.” 

Ez azért nem ugyanazt jelenti, mint amit a szerző írt. Ráadásul a mentőről egy szó sincs benne. Sőt a novemberi testületi üléseken Horváth Gyula szájából az sem hangzott el, amit a szerző a cikk további állít, a közterület-felügyelettel, illetve a rendőrséggel kapcsolatban. 

5) A cikk címe: Szabó Szabolcs képviselő elhatárolódik a tüntetőktől

Értjük a lap tulajdonosának politikai szándékát. Éket kell verni Szabó Szabolcs Csepel országgyűlési képviselője és a változást, a rendszerváltást, Orbán Viktor leváltását akaró erők, a tüntetéseken résztvevők, a baloldali szervezetek, illetve a képviselő csepeli választói közé. Ebben kapott szerepet most a Csepeli Hírmondó, amely eddig is mindenben kiszolgálta a gazdát. Mégis, kíváncsian várjuk, mikor kérik fel Szabó Szabolcsot, Csepel országgyűlési képviselőjét, hogy a lap oldalain válaszoljon a cikk összelapátolt mondataira. Addig azonban szívesen adnánk teret Csepel országgyűlési képviselőjének: blogunkon fejtse ki a cikkel kapcsolatos véleményét. Az olvasók figyelmébe pedig a január 4-én megjelent írást ajánljuk: Szabó Szabolcs: Srácok, nem kezdhetnénk újból? 

6) A cikk címe: „A vezetőknek nem a birkózásból, hanem a birkózásért kellene élniük”

A cikkből hiányzó mondatok taglalása helyett három írásra hívjuk fel az olvasók figyelmét: Németh Szilárd akar a Magyar Birkózó Szövetség elnöke lenni, 2015.01.06.; Németh Szilárd Csepelen megbukott, dr. Hegedűs Csaba helye kell neki, 2015.01.07.; Németh Szilárd megmondta a tutit: most ő kell és nem Hegedűs Csaba, 2015.01.08. 

Kimaradt témák, események: 

> A május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, immár országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?; 

> A Magyar Narancs 2013. június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a Csepeli Hírmondó nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság tavalyi, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a Csepeli Hírmondó is. Miért? 

> 2013. július 29-én, a csepelujsag.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz. 

> Október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi

dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva. 

> November elején elbocsátották a Polgármesteri Hivatal aljegyzőjét és öt munkatársát. Az elbocsátások okairól és körülményeiről azóta sincs semmilyen tájékoztatás.

> Borbély Lénárd Csepel polgármestere az M0-os körgyűrű fizetőssé tételének bejelentése, december 11. óta nem nyilatkozott álláspontjáról, arról, hogyan akarja a csepeliek érdekeit ebben a kérdésben képviselni. 

December: 

18.     Súlyos baleset volt a Csepeli úton. Két autó összeütközött, majd nekicsapódtak az út melletti kerítéseknek, ahol elgázoltak egy fiatalasszonyt és gyermekét. A sérülteket  mentők kórházba szállították.

          Elfogták a Szent Imre téri rablót, aki a téren lévő dohányboltot próbálta kirabolni. 

          Közmeghallgatást tartott a Csepeli Roma Önkormányzat a Polgármesteri Hivatalban. 

19.     A X. kerületi Új köztemető szóró parcellájában vettek végső búcsút vettek a 83 éves korában elhunyt Kun Jenőtől, a Csepeli SC labdarugó csapatának egykori vezetőjétől. 

19-21. Kupagyőztesek lettek a csepeli kézilabdázók a XX. Ferenczy Kupa ifjúsági tornán.

21.     Csepelen leszakadt a gázcsonk a Corvin utca és a Kossuth Lajos utca  kereszteződésénél, ami miatt a katasztrófavédelem rövid időre kiürítette a töltőállomást. 

          Ételosztás volt Csepelen, a Tejút utca és a Rakéta utca sarkán lévő parkolóban, a LAC Holding Zrt. szervezésében. 

24.     Halott csecsemő találtak karácsony este a Csepeli Szabadkikötő közelében. 

27-28. Jól szerepeltek a csepeli fiatalok a Csep-Gól Kupán. 

  1.      Nagysikerű évbúcsúztató, Évadzáró Operett Gála volt a Csepeli Munkásotthon színháztermében, a HungarOperett szólistái közreműködésével. 

Január:

  7.     Takács Józsefre és Papp Ferencre, a csepeli kettős gyilkosság áldozataira emlékeztek szűk körben az elhunytak családtagjai, barátai, tisztelői a Csepeli Temetőben. Az emlékezés előtt. Az önkormányzat vezetői a reggeli órákban helyezték el koszorúikat a sírokhoz.

  9.     Hetven éve, 1945. január 9-én szabadult fel Csepel a náci német megszállás és a nyilas uralom alól.

          Véradás volt a Csepeli Plazában.

          Menetrend szerinti autóbusz és személyautó ütközött össze Csepelen, a Csepeli út és az Almafa u. kereszteződésétől nem messze. Négy sérültet kórházba szállítottak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr287084889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása