CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Átverés volt a Fidesz ígérete az ingyenes vízóracseréről

2015. augusztus 07. 05:02 - csú

vizoracsere.PNGA Fidesz lassan két éve eteti a közvéleményt az ingyenes vízóracserével, de belátható időn belül nem lesz változás. 

A társasházak lakóinak a jövőben is le kell szurkolniuk az darabonkénti 10-15 ezer forintot, ha vízóracserére kerül sor. Bár a rezsibiztos a rezsicsökkentés részeként már tavaly februárban nyilvánosan megígérte az ingyenességet, továbbra is hiányzik az akarat, a jogszabály és a pénz, hogy az ígéret valósággá váljon - írja a 168ora.hu. Marad a kampányszöveg és a hitegetés.

Giró-Szász András akkori kormányszóvivő egy 2014 februári sajtótájékoztatón azt mondta: „A fogyasztók érdekeit kívánja szem előtt tartani a kormány, és nem a szolgáltatókét„.

Németh Szilárd fideszes rezsibiztos ugyanott bejelentette: „A mérőórákkal kapcsolatosan felmerülő összes költség ezentúl a szolgáltatókat terheli”.

Mivel a gáz- és villanyóráért már akkor sem kellett fizetniük a fogyasztóknak, a bejelentés a meleg- és hidegvíz-órákra korlátozódott.

A napokban megkereste szerkesztőségünket egy olvasónk, aki arról számolt be: egy budapesti társasházban él, és a közös képviselő most bejelentette: a lakásában lévő két vízórájának (mellékmérőjének) hitelessége lejárt, ezért le kell azokat cserélnie. A csere darabonként nyolcezer forintba kerül. Felháborodva vette elő a már idézett fideszes nyilatkozatokat.

Olvasónk azt is panaszolta, hogy ezzel az eljárással az egyébként is jobb anyagi körülmények között élő háztulajdonosok járnak jól, mert az ő vízóráikat (fővízmérő) ingyen cserélik a szolgáltatók. Mellékmérőik pedig általában nincsenek.

Az ügyben felhívtuk a Budapesti Vízművek ügyfélszolgálatát, ahol közölték: valóban szó volt erről, de a kormánypárti frakciók nem terjesztették be az erre vonatkozó törvényjavaslatot. A mellékvízmérők – a vonatkozó jogszabályok alapján – a felhasználók tulajdonában vannak, így azok hitelesítése, cseréje is a felhasználók kötelessége.

Vidéken is hasonló a helyzet. A Szegedi Vízmű Zrt. egy közös képviselőnek küldött válaszában ugyanerre a jogszabályra hivatkozik. Úgy fogalmaz: „a jogi szabályozásban kevésbé jártas felhasználók a médiában megjelenő utalásokat, a politikusok által tervezett intézkedéseket, illetve az elhangzott részinformációkat sokszor kész tényként kezelik, és ez esetenként olyan helyzetet eredményezhet, hogy olyan jogszabály betartását kívánják meg a közszolgáltatótól, amely még nincs kihirdetve, függetlenül a médiában megtett kijelentésektől„.

Az ügyben megkerestük a Fidesz-frakció sajtóirodáját: mi lett, mi lesz az eredeti ígéretek sorsa? Készül-e akár a rezsibiztos, Németh Szilárd, akár a Fidesz-frakció a vízóracserét ingyenessé tevő törvényjavaslattal?

Ha a szándék valós, mi volt az akadálya, hogy eddig nem tették meg a szükséges lépéseket a tetemes költségek megszüntetésére? Ha nincs ilyen szándék, azt hivatalosan közlik-e a nyilvánossággal?

Megkeresésünkre a Fidesz-frakció az alábbi választ küldte:

„A Fidesz rezsicsökkentésekért felelős munkacsoportja jelenleg is vizsgálja annak lehetőségét, hogy miként tehető a mellékvízmérő órák cseréje díjmentessé a fogyasztók számára.„

Lefordítjuk: ”A választásokat megnyertük, mostantól coki!”

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr27677732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása