CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Több száz diák tüntetett a Belvárosban

2015. szeptember 09. 03:27 - csú

corvinus_demo.PNGTegnap délután az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Szalay utcai székházához vonultak a szétdarabolásra ítélt Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói az intézmény Villányi úti campusáról. A "Ma mi, holnap ti-Tüntetés az egyetemeinkért" című esemény szervezői szerint az évek óta tartó pénzkivonás mellett a minisztérium az egész országban lábbal tiporja az egyetemi autonómiát. 

A Fővám téren először Gulyás Balázs szólalt fel, aki elmondta, az államtitkár garanciát vállalt arra, hogy nem adják el a budai campust. Azonban emlékeztetett rá, hogy Palkovics László 30 hónap alatt már a harmadik államtitkár, és már Hoffmann Rózsa sem emlékszik arra, hogy egyetértett az oktatás centralizálásával, így hogyan lehetne most hinni Palkovicsnak? Kifogásolta azt is, hogy

azt mondták, nem adható el a terület, pedig a Szent István Egyetem már 13 éve is az eladásért lobbizott. Gulyás úgy látja, a tervezet az egyetemi autonómia sárba tiprása, mert már nyáron meghozták a döntést. Felszólította a szenátust, hogy "ne hozzanak olyan döntést, amit később szégyellni kellene".

Egy pesti campusos hallgató, Korondi Szabolcs is felszólalt, aki azt üzente: "lehet, hogy a Duna elválaszt minket, de a miniszter nem fog!". Szerinte a Budapesti Corvinus Egyetem hat egyformán fontos karból áll, mindegyik értéket, tudást, minőséget ad. Mint mondta, bár nem akarnak több külföldre kivándorló diákot, ez a folyamat mindaddig megállíthatatlan, amíg a magyar felsőoktatás kaotikus, instabil és forráshiányos.

A budai campus egyik tanára azt mondta, már 25 éve tanít, de eddig nem volt egy év sem, hogy nyugodtan tudott volna dolgozni. A mostani döntésről azt mondta, a barátság más, mint két szegény ember kényszerházassága, mert az nem lesz harmonikus, csak feszültség és veszekedés lesz belőle. A másik hasonlat, amit használt az volt, hogy ez olyan, mint egy válás, amiből csak az egyik fél profitál. A felsőoktatásról szóló döntéseket nem pillanatnyi érdekek, hanem józan ész, tudás kellene, hogy meghatározzák.

A diákoknak nem ez az egyetlen akciójuk: "Nem adjuk a budai campust" - feliratú molinót feszítettek ki tegnap reggel Szent Gellért lépcső korlátjánál, az Erzsébet híddal szemben. Így tiltakoztak az egyetem átszervezése ellen, majd pedig déltől utcára is vonultak.

A hangulat egyszerre volt kiváló, emelkedett és elszánt - mondta a Népszavának M.Szilágyi Kinga. A Corvinus tájépítészeti karának dékánja a tegnapi "Nem adjuk a budai campust!" címmel meghirdetett, több száz diák részvételével zajlott tüntetésről nyilatkozott így, kiemelve: a kedd este folytatódó tüntetéssorozatot nem a dékánok szervezik, hanem az egyetem hallgatói és oktatói, de amíg tart a lendület, addig az összes ilyen rendezvényen megpróbál ott lenni.

Mint ismert, az államtitkárság javaslata szerint a gödöllői Szent István Egyetemhez csatolnák az intézmény tájépítészeti, a kertészettudományi és az élelmiszer-tudományi karát is. Rostoványi Zsolt, a Corvinus rektora az Eduline-nak elmondta: az egyetem helyzetét tekintve semmi sem indokolja ezt a lépést, de a kormány ágazati felsőoktatási intézményeket akar létrehozni. A kormány felsőoktatási tervei miatt azonban nemcsak a Corvinus, több más felsőoktatási intézmény jövője is erősen kérdéses. (Népszava.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr867771414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása