CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mit titkoltak el Csepel mai vezetői a csepeliek elől egy év alatt? – 8. rész

2015. november 30. 05:42 - csú

kerdojel-mas-255_4.pngA kerület 2014-ben megválasztott polgármestere a voksolás első évfordulóján nyilatkozott a városvezetők közpénzen fenntartott hivatalos szócsövének, a Csepeli Hírmondónak. Borbély Lénárd a lap október 15-i számában két oldalas riportban fejtegette: „Sikeres volt az első évünk”. A kéthetente megjelenő lap azonban ennyivel nem elégszik meg, ha a sikerpropagandáról van szó. Pénz, paripa, energia nem számít…A szócső az „Egy év Csepelért” címmel készített nyolc oldalas mellékletében leltározza fel az eltelt esztendő eredményeit. De csak azt, amit Borbély és udvartartása annak tart, azon kívül semmi mást. Blogunk ezért  12 részes, hiánypótló sorozatot indított, amelyben bemutatjuk, mi az, ami kimaradt a közpénzen gyártott sikertörténetből. 

A nyolcadik rész:

2015 MÁJUS

1) Németh Szilárd kezdte, Borbély Lénárd folytatja az előző szocialista vezetők elleni „elszámoltatást”. Májusban az ellenzéki képviselői kezdeményezésre a jegyző megküldte a képviselő-testületnek az önkormányzat és intézményei által 2010 után kezdeményezett büntető ügyekről szóló tájékozatót, amit a Csepeli Hírmondó, szokásához híven elhallgatott. A jegyzői tájékoztatás szerint a Németh Szilárd vezette önkormányzat összesen 12 ügyben kezdeményezett büntetőeljárást az előző, szocialista önkormányzat tevékenységének „vizsgálódásai” nyomán. Hét ügyben folyt akkor még nyomozás, illetve eljárás, bár ezen esetek egy részében is csak panasz, illetve fellebbezés miatt folytatódott valamilyen szinten az ügy.

Néhány megjegyzés a tényekhez:

> az önkormányzat vezetői ennél sokkal több ügyről nyilatkoztak a Csepeli Hírmondóban;

> egy-egy ügy elutasítását követően rendre „üzentek” a sajtón keresztül az ügyészségnek, bíróságnak: érthetetlen a döntés, felháborító, vagy majd Németh Szilárd beszél(!) a budapesti főügyésszel, stb;

> a Csepeli Hírmondó és a csepel.hu önkormányzati honlap időnként tájékoztatást adtak az ügyekről, annak ellenére, hogy többször, maguk az alperesek, illetve ügyvédjeik sem ismerték a hivatkozott dokumentumokat, illetve, hogy nem kaptak lehetőséget véleményük ismertetésére;

> van ügy, amely hat éve folyik, végül csak más ügyekkel „összevonva” került a bíróság elé;

> a vesztett ügyekről, a feljelentések elutasításáról, a Csepeli Hírmondó nem adott tájékoztatást;

> az önkormányzat, illetve a Csepeli Városgazda Zrt. ellen is indultak eljárások, amiről viszont nem tájékoztatták időben sem a képviselőket, sem a csepelieket. Ezek közül egyet már  elvesztett az önkormányzat, s ~ 10 milliós veszteséggel „zárta” az ügyet, miközben az elmúlt évek alatt, erre és a többi, nem egyszer fércmunkának bizonyult be-, illetve feljelentésre, sok tízmillió fizettek ki ügyvédeknek, ügyvédi irodáknak. 

2) Több lap után a Hir24.hu tényfeltáró, elemző cikket jelentetett meg „arról a szövevényes érdekhálóról, amely Németh Szilárd és Borbély Lénárd, az egymást váltó két fideszes polgármester hatalomra kerülése óta mind szorosabban keríti be Csepel közéletét és tapad rá a csepeliek közpénzére.” A témával a csepeliek.blog.hu, 2015. május 7-én megjelent „A csepeli húsosfazék Fidesz-közeli lakmározóinak nagy az étvágya” c., valamint a 8-án megjelent „Nagy falatok a csepeli húsosfazékból: Borbély Lénárd különös szerződései” c., továbbá a május 14-én közölt „Csepeli cseppben az országos tenger: átgázolni mindenen és mindenkin” c. írása részletesen foglalkozik. Az „érdekháló” egyébként Csepel és Pestlőrinc között szövődött, csepeli főszereplője Werner Péter, a Csepeli Városgazda Zrt. tavaly év végén leváltott, s milliókkal „kifizetett” vezérigazgatója, aki azóta ismét vezérigazgató lett, természetesen Pestlőrincen, a XVIII. kerületben.

 Az „érdekháló” közben Szigetszentmiklós irányába is kivetésre került. Az államilag támogatott határon túli magyar területekre szervezett osztálykirándulások a „Határtalanul” program keretében kerültek megrendezésre, de a kerületi iskoláknak kötelező volt „egy bizonyos céggel szerződést kötni” a program lebonyolítására. A cég egyik tulajdonosa a szigetszentmiklósi önkormányzat fideszes képviselője volt. (Lásd bővebben a blogunkon május 13-án megjelent „Határtalanul lop a csepeli Fidesz?” c. írást.)

3) A Csepeli Hírmondó az „Egy év Csepelért” c. összegzésben írja: „Megígértük: Minden csepeli gyermeknek biztosítjuk a sportolás lehetőségét!” Csak egyet felejtettek el, hogy a Németh Szilárd vezette önkormányzat, amelyben alpolgármesterként dolgozott Borbély Lénárd, négy év alatt ~ 143 milliót vont ki a csepeli sportegyesületek támogatásából. A csepeli birkózókra ez természetesen nem vonatkozott, ők többet kaptak. Borbély úr! Mikor „teszik vissza” a csepeli sportegyesületekbe, a korábban kivont több mint 140 milliót? 

4) Teljesen elhallgatta a Borbély Lénárd megválasztása óta eltelt időszak egyik legnagyobb képviselő-testületi botrányát. A testületi ülésen az óvodák összevonásával, a szociális városrehabilitációval, és az önkormányzat ellen indított per következményeivel foglalkoztak, kemény ellenzéki kritikák mellett. Ez utóbbinak külön érdekessége, hogy a perrel összefüggésben az ellenzék ad-hoc vizsgálóbizottságra vonatkozó javaslatát a fideszes többség leszavazta. Ekkor mondta az egyik ellenzéki képviselő „gyáva banda”. (Lásd: Két mondat a csepeliek átveréséről. Botrány után a botrányos híradásról c. cikket, csepeliek.blog.hu, 2015. május 23. 

Miért nem szerepeltek ezek a tények, események a Csepeli Hírmondó „Egy év Csepelért” című összeállításában? Úgy látjuk, Borbély Lénárd polgármesternek és társainak nem érdeke a korrekt, tisztességes tájékoztatás. Vajon mitől vagy kitől félnek?

A csepeliek ennél többet érdemelnek! Ezért a következő napokban, hetekben ‑ erőnkhöz, lehetőségeinkhez mérten ‑ olvasóink elé tárjuk a csepeli önkormányzat jelenlegi vezetői által egy év alatt elhallgatott, eltitkolt  információkat.

FOLYTATJUK

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr118121578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása