CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Fantomok írják a Csepeli Hírmondót, ami bértollnokok kifizető helye lett?

2016. február 02. 05:59 - csú

Ami a Csepeli Hírmondóból kimaradt, azt mi közzétesszük!

kisbiro-kicsi_9.pngRovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Gondolja végig az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó január 28-án megjelent 2. számából:

Legutóbbi sajtószemlénk elején több kérdést tettünk fel a titokban létrehozott lapigazgatói állás és Szentesi Zöldi László lapigazgatói kinevezése kapcsán. Nem a szerkesztőséget kérdeztük, mert az impresszum szerint az, mint olyan megszűnt. Van viszont kívülről hozott lapigazgató, míg a többieket visszaminősítették, ők már csak „A lap elkészítésében közreműködtek”. Szentesi Zöldi László lapigazgató úr viszont egyetlen észrevételünkre, kérdésünkre sem reagált. Valószínűleg nagyon elfoglalt ember. A Magyar Demokrata című, szélsőjobboldali hetilap főmunkatársa. Csepelen meg „aktív” lapigazgatója a Csepeli Hírmondónak.

Bár a lapigazgatók inkább igazgatnak, neki már második írása jelent meg. Természetesen ebben is foglalkozik Szabó Szabolcs csepeli országgyűlési képviselővel – lehet, hogy erre szerződtették? Egyébként Szentesi úr második állásával biztosan jól járt, főmunkatársi fizetése mellé egy közpénzből fenntartott újság lapigazgatói fizetését is felveheti. Hála a csepeli polgármesternek, aki minden eszközzel segíti a szegény magyar demokratásokat. Hogy nekünk, csepelieknek mibe kerül mindez?

Tavaly „lapkiadás-média támogatás” címen majd 115 millió forintot fizetett ki az önkormányzat. Ezt már tudjuk, azt azonban, hogy mi indokolta a szerkesztőség „leváltását”, a közreműködők létszámának növelését, még mindig nem, mint ahogy azt sem, mikor válaszolnak a csepelieket érdeklő kérdésekre. Választ állítólag nem lehet betervezni a lap költségvetésébe.

Ezért csak nézünk mint a moziban. Bár ott, a filmek végén, mindig kiírják, hogy ki volt a rendező, a fő- és mellékszereplő, s közzéteszik a teljes közreműködői listát, hogy a nézők láthassák, ki mivel járult hozzá a mű megszületéséhez. A Csepeli Hírmondóban lassan már csak aláírás nélküli, esetenként külső szerzőkkel megíratott vagy átvett cikkek vannak. Ebben a számban például a 20 cikkből 10 ismeretlen szerző műve, 4 írás külső szerző műve, s mindössze hatot írhattak meg a „lap elkészítésében közreműködők”.

Azok között, akik aláírhatták cikkeiket, ebben a számban ismét találkozhattunk a külsős Takó Szabolcs  nevével. Azzal a Takóval, aki időnként írogat a Magyar Demokratába, míg a Csepeli Hírmondóban szervilizmusáról árulkodó riportokat készített korábban Borbély Lénárddal. Vele már háromra bővült a Csepeli Hírmondó körül sertepertélő magyar demokratás újságírók száma. Bravó. Így lesz a csepeli önkormányzati lapból a haverok kifizetőhelye.

1) A cikk címe: „Politikai cirkusz az egész”

A Sándor Mária ápolónőt besározó  cikk szerzője először Dr. Juhász Györgynek, a csepeli Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat főigazgató főorvosának véleményét ismerteti, helyenként idézi is. Néhány megjegyzésünk azonban van, tiszteletben tartva a főigazgató főorvos úr véleményét:

> Juhász urat a csepeli fideszes önkormányzat képviselő-testülete nevezte ki, majd hosszabbította meg kinevezését. Sőt! Azt a kérését is teljesítette, hogy főigazgatóként, a saját maga irányította intézményben tarthasson magánrendelést, holott a XX. kerületben két helyen is gyakorolhatja szakmáját, fogadhatja magánbetegeit, ami nem volt olvasható a testületnek írt kérelmében. Sok ezer, rosszabb helyzetben lévő főorvos, orvos azonban másképp látja az egészségügy helyzetét, közel másfél ezer közülük el is hagyta az országot. Ők Sándor Máriával együtt vallják és hirdetik, hogy beteg az egészségügy, átfogó beavatkozásra van szükség a beteg megmentése érdekében.

> Ami pedig a forrásokat illeti. Juhász úr szerint „az ágazat gondjai épp a szocialisták regnálása alatt sokasodtak meg.” A szocialisták idején, 2010-ben az akkori Csepeli Egészségügyi Szolgálatnak (amelynek épületét 1,5 milliárd önkormányzati támogatással a szocialisták építették újjá 2006-ban), 929,7 mFt OEP és 584,3 mFt helyi önkormányzati támogatás jutott. A Tóth Ilonának átnevezett intézmény 2015-ben 777,4 mFt OEP és 317,4 mFt önkormányzati támogatást kapott. Öt év alatt az Országos Egészségügyi Pénztár ~ 152 milliót, az önkormányzat meg ~266 milliót vont ki a csepeli egészségügyből. Ez közel 420 millió forint, tehát ~30 %-kal kevesebb jutott tavaly a csepeli egészségügyre. Uraim, nem igazak a leírt mondatok.

> „Sándor Mária politikai cirkuszt kreált az ügyből.” – állítja az igazgató főorvos a cikkben. Vajon mit mondanak erre az orvosok, nővérek ezrei, vagy a betegek, akiknek az egészségére „megy” ez a „politikai cirkusz”. Akik szerint felháborító az egészségügy helyzete, s az, hogy a kormány, a Fidesz és a lakájmédiája a problémákat őszintén feltáró emberek mindenáron való lejáratására törekszik, ahelyett, hogy a megoldásokat keresnék – közösen.

2) A cikk címe: Szolidaritás

Lapigazgató úr másodszor teljesíti kötelező vagy önként felvállalt küldetését: a baloldal és csepeli képviselőinek ekézését, a közpénzből fenntartott önkormányzati újságban. Olyan kerületben, ahol lapjának fideszes tulajdonosai közül Németh Szilárd, a volt polgármester elbukta az országgyűlési képviselőválasztást, az általa jelölt polgármester, Borbély Lénárd, meg csak a csepeli választópolgárok 19,3 %-ának szavazatával lett megválasztva.

Szentesi úr írásában először Sándor Máriát, a fekete ruhás nővért, majd Hudák Jánost, s végül Szabó Szabolcsot veszi tollhegyre. Szolidaritásukat próbálja megkérdőjelezni.

Ezért olvastuk örömmel más forrásból a világhálón Sándor Mária az „Így töltöttem a közmunkámat a Magyar Egészségügyért” című írását: (http://www.sztarklikk.hu/kozelet/igy-toltottem-kozmunkamat-a-magyar-egeszsegugyert/241423#)  

Érdemes újra elolvasni. Amikor Szentesi úr figyelmébe is ajánljuk Sándor Mária cikkét, vele együtt kérdezzük: mindez, mármint az egészségügy elkeserítő helyzete, „kinek a szégyene?” A fekete ruhás nővér válasza: „Ez az önök szégyene!” Egyetértünk az ápolónővel.

Maradt azonban néhány kérdésünk Szentesi úrhoz. Vajon miért nem csinált riportot Sándor Máriával? Vagy miért nem közli Szabó Szabolcs nyílt levelét, helyreigazítási kérelmét? Mitől fél? Önmagától vagy gazdáitól?

3) A cikk címe: Biztonságos a Metrans tervezett konténerrakodója.

A tudósítás a január 15-i közmeghallgatásról készült. Arról a közmeghallgatásról, amelynek összehívója, Borbély Lénárd polgármester meg sem jelent, amit a fórumon többen szóvá tettek. Erről viszont egy sort sem ír az ismeretlen szerző. Miért? Nem lehet megírni a valóságot? Ki tiltja meg, a lap tulajdonosa, esetleg cenzora, vagy az újságíróknak már eszükbe sem jut kényes kérdéseket feltenni a helyi hatalmasságoknak?

4) A cikk címe: Az a legjobb, ha egy migráns sem jön

Az MTI-től átvett cikk a kormányfőnek a Kossuth rádió egyik 180 perc című műsorában elhangzott mondatait adja vissza. Valószínűleg ezért maradhatott ki a lapból Németh Szilárd, Csepelen megbukott országgyűlési képviselőnek, hazánk legnagyobb rezsi-, birkózó-, migráns- és mindenügyi szakértőjének már megszokott egyoldalas, sokak által bírált kinyilatkoztatásának újabb változata. Ezért is csak a cikk egynegyedét kitevő kép aláírására reagálunk. Az ominózus mondat: „A miniszterelnök rádiós interjújában Európa egyik legszabadabb országának nevezte hazánkat”.

Hazánk több millió állampolgára nem ért egyet ezzel a kijelentéssel, közel ötszázezer közülük el is hagyta az országot. Most azonban három véleményt idézünk fel, amelyeket az alábbi linkekre kattintva ismerhetnek meg olvasóink:

http://www.tolerancia.name/magyarorszag-24per7-info/az-amerikai-politologus-es-a-magyar-beteg/

http://www.vajma.info/cikk/magyarorszag/15552/Biralatokat-zudit-a-magyar-kormanyra-a-kulfoldi-media.html

http://www.atv.hu/belfold/20160130-on-boldog-ha-hazudik-elo-adasban-mentek-neki-a-fidesz-alelnokenek

Az első egy amerikai politológus véleménye, aki „A magyar beteg” című könyvében ismerteti magyarországi tapasztalatait. Két mondat a cikkből:

 „Jon Van Til amerikai politológus professzor megdöbbentőnek találta, milyen szervezetten rombolja a magyarok mindennapi életét Orbán Viktor „maffiaállama”. Szerinte romkocsmáival és múzeumaival Disneylanddé válhat Magyarország, amelynek barátságtalan lakói képtelenek megoldani a modern társadalmak szociális problémáit, és amelyet korrupt politikai-gazdasági rendszere miatt kinevetnek a külföldiek és elkerül a külföldi tőke.”

A második a migráns ügyek kezelése kapcsán megfogalmazódott amerikai, brit, olasz, horvát, lengyel és spanyol véleményeket ismerteti, míg a harmadik az ATV Szabad szemmel című műsorának „lenyomata”, címe: Ön boldog, hogy hazudik? – Élő adásban mentek neki a Fidesz alelnökének. Németh Szilárdnak!

Itt jelentetjük meg ismét, a Németh Szilárd által, immár 22. hete meg nem válaszolt kérdésünket:

HOL VAN A MEGÍGÉRT VÁLASZ?

A lap tavalyi 16. száma 3. oldalának alján a szerkesztőség a következőket közölte:

„Lapzártánk után érkezett a hír, hogy Németh Szilárd országgyűlési képviselőt, kerületünk volt polgármesterét és családját, ugyanezen a portálon, ugyanilyen hazug és gátlástalan módon érte politikai támadás. A képviselő a következő lapszámban fog válaszolni.”

Mivel Németh Szilárd országgyűlési képviselő huszadik hete nem tartja be ígéretét és nem válaszol a Csepeli Hírmondóban az őt ért „hazug és gátlástalan …politikai támadás” – ra, úgy vesszük, hogy a nyugatifeny.hu- megjelent cikk igazat állított, s Németh Szilárd valóban „kisgyerekek osztálykirándulását tette pokollá”. (nyugatifenyblog.hu, augusztus 13.) Ismételt kérdésünk: legalább bocsánatot kért már a kisgyerekektől, illetve szüleiktől?

5) A cikk címe: Csepeli krónika, 2015 – 2. rész

A kétoldalas összeállításra a későbbiekben visszatérünk.

 

***

További kimaradt témák, események:

> A 2014. május 13-án kirobbant „botrány”-t, a csepeli közterület-felügyeleten kifüggesztett, „Ne bírságold meg” felirattal ellátott dokumentum, immár országos visszhangot kiváltott ügyét, elhallgatja a csepeliek tájékoztatására létrehozott Csepeli Hírmondó. Miért?;

> A Magyar Narancs 2013. június 13-i számában több oldalas, tényfeltáró írás jelent meg „A Csepel-Szentlőrinc tengely” címmel, amelyben a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának vélhetően szabálytalan ügyleteiről is részletesen olvashattunk. Az önkormányzat vezetése, a Csepeli Hírmondó nem reagált az MSZP Csepeli Szervezetének ezzel kapcsolatos nyílt levelére, amelyben az MSZP-sek követelik a gazdasági társaság összes vezetőjének menesztését, amelyet a testületi ülések egyikén a fideszes többség leszavazott. A vezérigazgató úr ügyeit tárgyalta a Népszabadság tavalyi, május 28-i, „Százmilliós zavaros fejlesztés” című cikke is, amelyet azóta is elhallgat az önkormányzat vezetése és a Csepeli Hírmondó is. Miért?

> 2013. július 29-én, a csepeliek.blog.hu, a lakosság tájékoztatása érdekében javasolta, hogy az önkormányzat vezetése tegye közzé a Csepelen működő Nemzeti Dohányboltok címlistáját, továbbá, hogy a trafikpályázaton nyertesek hány önkormányzati helyiséget „kaptak”, milyen feltételekkel. Javaslatunkra, azóta sem érkezett válasz.

> 2014. Október 22-én Németh Szilárd átadta hivatalát Borbély Lénárdnak, az átadás-átvételi

dokumentumok azóta sem lettek nyilvánosságra hozva.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr858341350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása