CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A gyerekekért, a jövőnkért radikális változásokat követelnek ma délelőtt 11 órától a Kossuth téri tüntetők

2016. február 13. 05:59 - csú

osszefogas-777.pngSzülői értekezlet címmel ma délelőtt 11 órakor a Parlament előtti Kossuth téren tüntetést rendez a Pedagógusok Sztrájkbizottssága és Szakszervezete. A demonstrációhoz -szolidaritásukat kinyilvánítva - a pedagógusok mellett már eddig is 48 szakmai szervezet csatlakozott. Köztük vannak a vasasok, a nyomdászok, az egészségügyiek, a vasutasok, a vámosok, a vállalkozók, a vegyészek, a távközlésiek, a művészek, a bányászok, a taxisok, a közalkalmazottak... Nézze meg a listát!

A tüntetők szervezőinek 25 pontos követelése 

Felszólalók

● Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete főtitkára 

● Csóti Csaba, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete alelnöke 

● Dávid Gyula Márton, diák

● Fazakas Gergely, szülő

● Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezete elnöke 

● Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke

● Pilz Olivér, a Herman Ottó Gimnázium tanára

● Sándor Mária, a Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság vezetője 

● Szűcs Viktória, Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete elnöke

● Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezet elnöke.

A tüntetéssel kapcsolatos legfrissebb híreket, hírmagyarázatokat, véleményeket ITT tekintheti meg

Közvetlen előzmények és további részletek:

A miskolci Herman Ottó Gimná­zium országos tiltakozásához csatlakozott iskolák elutasítják az Orbán-kormány által verbúbált Köznevelési Kerek­asztalt. A Tanítanék Mozgalmat támogató 737 iskola képviselői valódi rendszerszintű változást akarnak, és teljesen új közoktatási törvényt követelnek.

A Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter által keddre összehívott oktatási kerekasztalon történtek alapján megbizonyosodtunk ­róla: az előzetes félelmeink jogosak voltak. Az egyeztetés nem az érdemi tárgyalásokra, hanem a közvélemény lecsendesítésére és a szombati tüntetés ellehetetlenítésére irányul. A megjelent szervezetek nem kompetensek a köznevelés belső problémáit illetően, a sajtónyilvánosság hiánya, a valós döntéshozók és a szakértők távol tartása, a témák szétaprózása illegitimmé teszik szemünkben ezt az eseményt – olvasható abban a közleményben, amely szerdán jelent meg a www.tanitanek.com oldalon.

Az aláírók – Törley Katalin, a Budapest VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium ­közalkalmazotti tanácsának elnöke, Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimná­zium közalkalmazotti tanácsának elnöke és Pukli István, a Budapest XIV. kerületi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója – a Tanítanék Mozgalomhoz csatlakozott intézmények képviseletében közölték: nem fogadják el a diktátumként rájuk erőltetett játékszabályokat, valódi és rendszerszintű változásokat akarnak, s ez a kerekasztal a célok elérésére jelen formájában alkalmatlanŐk a 737 csatlakozó intézmény ­nevében azt mondják: a Köznevelési Kerekasztal működése, szereplői, szándékai számukra elfogad­hatatlanok.

A Tanitanek.com oldalon eddig 737 iskola tantestülete jelezte, hogy radikális változást akar, s egyetért a miskolci Herman ­Ottó Gimnázium tantestületének követeléseivel. A múlt hét végén egy szakmai konferencián az addig főként a világhálón szerveződő tiltakozók önálló mozgalmat alakítottak – ez lett a Tanítanék Mozgalom –, s képviseletükkel megbízták Törley Katalint, Pukli Istvánt és Pilz Olivért. Hozzátette: rengeteg iskola jelezte, hogy részt vesz a pedagógus-sztrájkbizottság által szervezett szombati budapesti tüntetésen.

A Tanítanék Mozgalom hamarosan egymás mellé ülteti a pedagó­giához értő szakmai szervezeteket és a kritikus észrevételeket is megfogalmazó pedagógusokat annak érdekében, hogy a reformköveteléseket megtárgyalják. Ha úgy teszik, ezzel egy Alternatív Köznevelési Kerekasztal látszik kibontakozni.

– A jó istenhez fohászkodom, hogy az eső ne tartsa vissza az embereket szombaton – mondta lapunknak Sándor Mária, a fekete ruhás nővér, aki szintén felszólal a demonstráción. – Szolidaritásból leszek ott, mert noha továbbra is a kollégáimért állok ki, azt is üzenem: össze kell fognunk, együtt erősebbek vagyunk. Most mi állunk ki a pedagógusokért, máskor majd ők állnak ki értünk. S – tette hozzá – ott leszek az iskolás lányomért is, aki a saját bőrén érzi az oktatás bajait.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr108385406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása