CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Zaj, por, Metrans, újabb méreg: Miért nem alhatnak majd a csepeliek?

2016. március 02. 05:57 - csú

metrans-hoz.PNGAnnak idején már a gyári Salak utcának a Rózsa utcára való megnyitása is komoly tiltakozást váltott ki az ott élő emberekből. Sokan féltették, nem egyszer joggal, családi házaik állapotát a volt Csepel Művek területéről déli irányba kiáramló jelentős teherforgalomtól. Évekig tartott a viszonylagos béke megteremtése, s csak a teherforgalom korlátozása, a fokozott rendőri ellenőrzés, illetve a Mag utca kiépítése enyhítette az emberek tiltakozását. Megnyugodni látszottak a kedélyek.

Egészen mostanáig. Nemrégiben viszont arra ébredtek a Vas Gereben, Rév és a Rózsa utca lakói, hogy ismét földmunkagépek robaja hallatszik szomszédságukban, a gyári kerítésen túl. Félelmüket csak erősítették a január 8-i közmeghallgatáson elhangzottak. Ott szembesültek a ténnyel, miszerint nem csak konténerterminál épül, tőlük néhány száz méterre, de veszélyes anyagok átrakására és ideiglenes tárolására is sor kerülhet a beruházás területén. Felháborodott megjegyzések, kérdések özöne zúdult az előadókra, az elnöki asztalnál ülőkre. A polgármester meg sehol sem volt.

Miért lett volna? A következő testületi ülésen állítólag azt válaszolta a távollétét firtató ellenzéki kérdésekre, hogy nem az ő hatásköre, ő nem felelős semmiért, mindenről a felsőbb hatósági szervek döntöttek. Egyébként meg Csepelnek nagyon fontos a 200 munkahelyet létrehozó beruházás, ezért is támogatja. Ha igaza is lenne, akkor is felvetődik a kérdés: Csepel első embereként miért nem tartotta fontosnak, hogy elmenjen egy, a kerület számára is értéket teremtő beruházással kapcsolatos közmeghallgatásra? Akkor mi a fontos számára? Az ötödik Csepeli Disznótoron való megjelenés, vagy az avatásokon a szalagátvágások pillanata?

Most mégsem erre akarom felhívni az olvasók figyelmét. A közmeghallgatáson a Metrans Kft üzemeltetési vezetője állítólag olyanokat mondott, hogy nem lesz forgalomnövekedés, a vasúti szállításra koncentrálnak, meg hogy főként éjszaka fognak szállítani.

Szerintem félrevezette a résztvevőket. Ha ugyanis a Metrans ezzel a beruházással évi 80.000 konténerrel emeli a magyarországi konténerforgalmát, márpedig erről van szó, akkor ez jelentős forgalomnövekedést fog okozni. Ráadásul nem csak a vasúti közlekedésben, hanem az általuk ide tervezett trimodális szállítás (vasúti-, közúti-és hajószállítás) valamennyi területén. A közúti szállítás tönkre teszi az amúgy is rossz minőségű útjainkat, a vasúti pedig megterheli a az úgynevezett Corvin csomópontot. Naponta 220-300, egyesek szerint inkább 500 (40 tonnás) konténer elszállításáról van szó. Hogy ez főleg éjszaka(?) fog lebonyolódni? Akkor éjszaka mennek tönkre az utak, a mellettük lévő ingatlanok, éjszaka nem fognak az útvonal mellett élők aludni, s éjszaka lesz gond a vasúti forgalomnövekedéssel a Corvin csomópontnál.

Tessék mondani, miért éri ez meg így, a csepelieknek? Megfizeti, megfizetheti valaki a csepelieket érő károkat, a forgalomnövekedésből keletkező környezetszennyeződést? Mennyivel járul hozzá a beruházó német cég a csepeli közúti és vasúti közlekedés elkerülhetetlen fejlesztéséhez, a levegőszennyezettség növekedéséből adódó károk enyhítéséhez? Mikor készül el a terheket a közutakról elterelő gerincút második szakasza, mikor lesz kétszintes a Corvin csomópont?

Egyrészt sajnálom a beruházás környékén élő csepeli lakótársainkat. A szállítások várható növekedése miatt leértékelődhetnek ingatlanjaik, tönkremehetnek családi házaik. A kerület, amúgy is fejlesztésre szoruló közlekedési rendszere pedig tovább fog romlani, ami már a csepeliek egészét érinteni fogja. Másrészt felháborodásomnak kell hangot adnom, mert ebben az ügyben, mint másban (lásd a Csepeli HÉV megszüntetésének terve), a csepeli fideszes polgármester és díszes kompániája nem képviseli a csepeli emberek érdekeit. Nem csak nem képviseli, de még a nyílt kiállást, a lakosság őszinte tájékoztatását, az érintettekkel, a civil szervezetekkel, az ellenzékkel való együttgondolkodást sem merik vállalni. Hatalomgyakorlási technikájuk nem ismeri ezeket a fogalmakat. Csak uralkodni tudnak.

vox

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr548430928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása