CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Szimbolikus semmi

2016. április 03. 03:45 - csú

gulyas_erika_3.PNGFurcsa, hogy épp akkor derül ki leghatározottabban a kormány szociális tehetetlensége, amikor több jogot akarnak adni egy nagy társadalmi csoportnak, de mégis így van. A humánminisztérium családcentrikus ötletfelelősei jó sokáig törhették a fejüket, mire kiagyalták, hogy a mostani duplájára kell emelni a két szülőnek járó táppénzes napok számát, mert nincs az rendben, ha az egyedülálló anyának több jár, mint ahol idilli az együttlét.

A terv legnagyobb előnye persze az, hogy a változtatás akkor is csak 37 millió forintos pluszkiadást jelentene a költségvetésnek, ha ezentúl kétszer annyit maradnának otthon az anyák és pláne az apák, ha belázasodik Pistike. Vidéken még lehet kapni ennyiért családi házat, Pesten nehezen, de milyen jól hangzik!

Ráadásul a keresztény családi szentség védelmében elfogadni tervezett álszentség még ebben a minimális pénzköltésben is a legteljesebb mértékben elrugaszkodott a valóságtól. A KSH szerint ugyanis a mostani táppénzszabályok alapján sem veszik igénybe a szülők a beteg gyerek után járó szabadságot, mert a munkahelyeken ferde szemmel néznek a folyton otthon lógó anyukákra. Másrészt Magyarországon minden ötödik család egyszülős, számuk folyamatosan növekszik, 86 százalékukban az anya a családfő, de erről mintha nem tudna a kormány.

Ők egyértelműen úgy élik meg a sorsukat, hogy hátrányos helyzetűek, bár senki nem tekinti őket annak. 1500 forinttal több családi pótlékot kapnak a gyerek után, mint a teljes családokban élők, és ennyi. Egyedül fizetnek mindent, de még az állatkerti belépő vásárlásakor sem vehetnek családi jegyet, hiszen a társadalom nem családként, csak pórul járt nők és pasik gyülekezeteként tekint rájuk. Özvegyen, vagy testileg, lelkileg megnyomorítva küzdenek azért, hogy felszínen maradjanak és embert neveljenek a gyerekükből.

Ez a táppénz téma volt az egyetlen, amiben többet kaptak a szerencsésebbeknél, most ezt is elveszik tőlük. Ezt a szimbolikus semmit. Hiába kérik a családi pótlék megemelését, alanyi jogú ingyenes tankönyveket, a kormány nem áll velük szóba. Nem foglalkoznak egy félmilliós tömeggel, hisz a boldog és egyre szaporodó magyar családoknak találnak ki új és újabb távlatokat: csokot, nokot, meg sok táppénzt.

Gulyás Erika (Népszava)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr238553470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása