CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepelen csak a köznépnek lesznek kötelességei, a városvezetők azt tesznek, amit akarnak?

2017. december 14. 05:59 - csú

keruletvezetok_2014-tol.PNGKét alpolgármester, Morovik Attila és Ábel Attila, valamint a polgármester, Borbély Lénárd, Csepel fideszes vezetői fentről várják a segítséget a kétmilliárd forintos zűr elsikálásához? Már a Nemzetgazdasági Minisztériumnál tartanak. Van még feljebb a lejjebb? Mikor lesz vége ennek az ügynek?

Idei 16. ülését tartja ma délután öt órakor a csepeli önkormányzat képviselő-testülete. A nyilvános ülésen minden 14 éven felüli érdeklődő részt vehet. A meghívóban, tegnap délutánig, 15 napirend szerepelt. Az előterjesztések közül az alábbiakkal kapcsolatban tesszük fel kérdéseinket, amelyekre – reméljük –, válaszokat is kapunk a testülettől, illetve az önkormányzat vezetőitől.

Napirend-tervezet 1. pontja: (256. sz. előterjesztés)

Rendelettervezet a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdésünk: törvényre hivatkozva rengeteg, ellenőrizhetetlen szabály megalkotására készül a testület. A közösségi, együttélési, írott és íratlan szabályok rendeleti szintű rögzítése megnehezíti betartásukat is, miközben a meglévő rendeletek ellenőrzésének sincsenek meg a feltételei. Ki fogja ellenőrizni az újabb szabályok betartását, biztosítva vannak-e az eljárások törvényes lefolytatáshoz és a hozott határozatok végrehajtásának ellenőrzéséhez, a fellebbezések lefolytatásához, a bírságok behajtásához szükséges anyagi, technikai, személyi feltételek?

Napirend-tervezet 2. pontja: (257. sz. előterjesztés)

Rendelettervezet Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete a közterületek rendjéről és használatáról szóló 14/2015. (III.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdésünk: a tervezet meghatározza a lakosság, a civil szervezetek által benyújtandó közterület-foglalási kérelmek feltételeit, benyújtásuk határidejét, miközben nem szabályozza a hivatali, önkormányzati eljárások határidejét, a válaszadásra vonatkozó kötelezettségeket. Miért nem?

Napirend-tervezet 4. pontja: (250. sz. előterjesztés)

Javaslat a 2016. évi maradvány megállapítására és felhasználására vonatkozó 2017. április 27-i előterjesztés, valamint a 142/2017. (IV.27.) Kt. és a 249/2017. (VI.28.) Kt. határozatok módosítására

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdéseink:

1) Miért nem lett egyeztetve a javaslat a könyvvizsgálói szervezettel?  

2) A júniusban feltárt kétmilliárdos „számviteli hiba” még Németh Szilárd polgármestersége időszakához köthető. A 2014. évi önkormányzati választást követő polgármesteri átadás/átvételi folyamat során volt-e  pénzügyi ellenőrzés, s miért nem hozták nyilvánosságra azóta sem az átadás/átvételi dokumentumokat?

3) A 2014. évi kétmilliárdos hiba kijavítására másodszor(!) kerül sor, most éppen a Nemzetgazdasági Minisztérium segítségével. Ki a felelős ezért? Nem kellene már egy független szervezet által elvégzendő átfogó vizsgálat, az önkormányzat pénzügyi gazdálkodásáról, belső és külső ellenőrzési rendszeréről és fejlesztéséről?

Napirend-tervezet 6. pontja: (253. sz. előterjesztés)

Rendelettervezet Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 2017. évi költségvetéséről szóló 6/2017. (II.23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdésünk: az önkormányzat 6 milliárdos nagyságrendű értékpapírral rendelkezik. Mikor, milyen keretből, milyen közbeszerzési eljárás során, milyen értékpapírt vásárolt az önkormányzat, milyen kamatfeltételekkel?

Napirend-tervezet 9. pontja: (246. sz. előterjesztés)

Javaslat Budapest Főváros XXI. Kerület Csepeli Polgármesteri Hivatal működésével összefüggő döntések meghozatalára

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdésünk: a POHI-ban dolgozó több mint 150 köztisztviselőinél a jelenlegi 42.000 forintos illetményalap jóval alacsonyabb több fővárosi kerületnél jóváhagyott illetményalapnál. Miért nem akar az önkormányzat vezetése illetményalapot növelni? Talán a csepeli köztisztviselők rosszabbul dolgoznak több kerület köztisztviselőinél? Az értékpapírban lévő 6 milliárdból miért nem telik a tisztességesen dolgozó köztisztviselők béremelésére?  

Napirend-tervezet 15. pontja: (252. sz. előterjesztés)

Beszámoló a Képviselő-testület határozatainak végrehajtásáról

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdésünk: a testület szeptember 28-án felmondta a szerződést a szemészeti szolgáltatást végző céggel, azzal, hogy november 28-ig új szolgáltatóval kell szerződést kötni a csepeli emberek, közöttük a gyermekek biztonságos szemészeti ellátása érdekében. (339/2017./IX.28./ sz. határozat) Azóta sem történt meg a határozat végrehajtása, ráadásul, ahogy a beszámolóból kiderült, most 2018. február 28-ig akarják meghosszabbítani a határidőt. Ki a felelős a határidő be nem tartásáért? Miért nem állnak az önkormányzati vezetők az emberek elé, s válaszolnak az üggyel kapcsolatos jogos kritikákra, az egyre nagyobb felháborodásra?

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9913498937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása