CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Az önzés, a szerzés és a gyengék eltaposása osont be az életünkbe!

2018. augusztus 15. 05:55 - csú

gondolkodo_ledontese_7.PNGA  Népszavában Tamás Pál írásából arra lehet következtetni, hogy a 2018.04.08 választások után a demokratikus magyar elit egy része is kezdi megérteni, hogy a mai magyar hatalmi szerkezetet nem lehet úgy eltávolítani, hogy vele szemben a régi sémákat, a régi begyakorolt formákat alkalmazzák. 2010 óta (elég lassan) eljutottak odáig, - talán már egyesek rájöttek arra - hogy az orbáni jobboldali populizmus immunis a régen bevált politikai „gyógymódokra, orvosságokra”. Az ilyen módszerek alkalmazása nem hogy pusztítaná az országot gyötrő vírust, hanem erősíti, táplálja azt! A magyar emberek a rendszerváltás óta megtapasztalt csalódásaik okán közömbössé váltak a liberális szólamokra. 

Nagy baj ez! Azért, mert a

liberalizmus eszménye igen sok jót hozott az emberiségnek, és nagyban hozzájárult a társadalmi fejlődéshez. A belőle kinövő szociáldemokrácia, a munkások és más kétkezik pártja a szolidaritással az emberi nem egyik legdicsőbb fejezetét írták a XIX és XX. században. Épen ezért a régi liberális értékeknek meggondolatlan kidobása mérhetetlen bajok okozója lehet a későbbiekben.

A felmérések szerint Magyarországon nem is az eszmékkel van az emberek nagy részének baja. Ezekben azt olvashatjuk, hogy a túlnyomó többség baloldalinak, és szociálisan érzékenynek ítélik saját magukat az emberek. Ha nem az eszmével, valószínűleg az elittel van baja a szavazóknak! Azokkal, akik megtestesítették számukra azt, hogy becsapták, átverték, és hátrányos helyzetbe hozták őket. Nem csak a bécsi kávézó nincs meg, hanem a biztos munkahely sem! Hiányzik már az alaptörvényből lakhatáshoz való jog is! Mit ér a szabad utazás elvi lehetősége, ha a 700 eurós fizetésből csak Soroksárra mehet esetleg a család? Az élethez, a gyógyuláshoz való hozzáférés lehetőségeinek különbségét –gazdag és szegény közt - már mérni sem lehet.

A kilátástalanságot mégis az hozta, hogy emberségében, biztonságérzetében büszkeségében tették padlóra a kisembereket, a beosztottakat. A rendszerváltással kidobták a fürdővízzel a gyereket is! Kidobták a korábban sokkal jobban működő egyenlőséget, a biztonságot, és szolidaritást is! Helyébe ugyanezen eszmék alatt az önzés, a szerzés és a gyengék eltaposása osont be az életünkbe! A rendszer előnyeinek élvezői körében „hülyének lenni állampolgári jog” és „mindenki annyit ér, amennyije van”! De, hogy kiből lesz a „hülye” meg a szegény, azt ők - a hatalmasok - mondják meg, jelölik ki! A szegénynek előtt lassan meg már megint csak két út van: az egyik az alkoholizmus, a másik meg járhatatlan! Az alkoholista nincstelen hajléktalan pedig maholnap börtönnel büntetendő lehet. Azt pedig, aki ide juttatta az embert, megdicséri, kitünteti a rendszer! Kiemelt oligarcha statust szerezve ül a milliárdjain! Milyen értékrend ez?

Az Európát egyre inkább eluraló jobboldali populizmus mégsem talál igazi kihívóra. A régi módszerek és a régi elitek képtelenek akár csak védekezni is a jobboldali radikalizmus agresszív támadásaival szemben, nemhogy ellentámadásba fordulnának. Azzal a pluralista eszmeiséggel, amelyikkel csak nézik, hogy ellenfeleik a saját fegyverükkel hogyan teszik tönkre őket, (a régi elitet) nem is elvárható, hogy támogatókat szereznek. Az állandó defenzíva, a különböző kérdésekben való folyamatos visszavonulás a gyengeséget, sőt az életképtelenséget sugallják azoknak a néprétegeknek, akik a társadalmakban beosztottakként, bérből, fizetésből és járadékokból élnek. 

Itt az ideje, hogy felismerje már a politika, hogy valódi baloldaliságra van szükség!  Olyanra, amelyiket azok is megértik, akiről szól! Mert bizonyára a meg nem értés miatt lehet, hogy - halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket tanító, minden kormányzati segítségtől megfosztott alapítványi iskolában, és a közmunkában dolgozó többségi faluban, vagy roma telepeken - a szülők, lakók 90 %-ban a Fideszre szavaztak. 

A mai szabályok értelmében a kormányzók immár harmadszor szereztek kétharmadot. A mai gőgben és tébolyban tomboló jobboldali populizmust csak markáns, együttműködni és vezetni képes határozott baloldalisággal lehet leváltani. Olyannal, amelyik az emberi fejlődés megvalósítható képét, a bizalom visszaszerzésére képes hiteles és érthető alternatíva kimunkálásában, az európai egységben, a népek békéjében, alkotó barátságában képes felmutatni.

HORVÁTH GYULA

Forrás: a szerző facebook oldala

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4714170565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2018.08.16. 22:21:36

Maga a szó is röhej, hogy jobboldali populizmus! Sőt az egész jobb meg baloldal megosztás is csak az emberek megosztására irányul! A hatalomtechnikusok, mert bizony azok szoktak hatalomra jutni, az embereket klisékkel hülyítik! Hogy aki nem ért velük, az ellenség! Ez így van most a Fidesz-kormány alatt is, s így volt az MSZP-SZDSZ-kormány alatt is! Már elfelejtettük, hogy Árpi bácsi mondta, az MSZP-SZDSZ kormányzásnak nincs alternatívája! De volt és van, és a Fidesz kormányzásnak is van alternatívája! Az egész kizárólagosságra törekvés célja a hatalom és a vele járó konc megtartása!

A politikai címkézés egy hatalomtechnikai trükk, ezzel akarják az ellenfelet diszkvalifikálni! Tessék mondani, miért is volt szélsőséges a MIÉP? Mert nem lopott és nem vágott pofán senkit? Sőt diktatúrát sem épített ki, még csak nem is tervezte! Akik meg annak bélyegezték, azt építettek ki, sőt egy tolvaj államot! Az SZDSZ is eltűnt a történelem szemétdombján, remélem a Fidesz ott végzi! Egyik sem az egyszerű emberek érdekeit nézi, hanem csak a saját zsebét tömi! A Fidesz minden törvénye ezt szolgálja, meg az is ahogy azt az ügyészséggel fedezik! A rablás azért törvényes, mert előtte törvényt hoznak annak szabályosságáról!

Amúgy meg a Fidesz sohasem volt jobboldali, csak taktikai okokból mutatja annak magát, mert a magyar nép többsége olyan beállítottságú! Egy mocskos szélsőliberális párt, amely most éppen illiberálisnak hazudja magát!

Orbán kommunista párttitkár KISZ-titkár gyereke, megtanulta, a céljait el kell leplezni! "Ne azt nézzék mit mondok, hanem hogy mit teszek!" Azt hazudja hogy a javunkat akarja, s közben ellopja a JAVAINKAT! Kövér mondta, "kommunista kutyából nem lesz demokratikus szalonna!" Hát a pápai vöröskatona leszármazóiból sem lett! A kommunista elit szétspriccelt a "demokratikus" pártokba, s megcsinálta a kapitalizmust a saját javára! Majd adunk nektek olyan kapitalizmust, hogy visszasírtok még bennünket! Nem sírunk vissza benneteket, mert most is ti uralkodtok rajtunk, csak éppen más köpönyegben!
süti beállítások módosítása