CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Miért rendez botrányt évek óta a Csepel SC Alapítvány körül a Fidesz?

2018. december 10. 05:59 - csú

csepel_sc_beke_teri_fobejarat_1.PNGA csepeli önkormányzat fideszes vezérkara nyolc év óta tilalmakkal, támogatás-megvonással zárja le az utat a Béke téri sportlétesítmények fejlesztése előtt

Tíz éve áll a bál a rendszerváltáskor létrejött Csepel SC Alapítvány körül. A csepeli Fidesz vezetők 2010 előtt gyakorlatilag semmit nem finnanszíroztak, ami a fejlesztést szolgálta volna. Keményen támadták az Alapítvány önkormányzati támogatását, az ingatlanfejlesztést tervező alapítványi kuratóriumi vezetőket, akik szerintük lakóparkot akartak a 10 hektáros területen megvalósítani. Feltüzelték az ott működő sportegyesületeket is, akik még tüntetést is szerveztek a fejlesztés ellen. A szocialista önkormányzatot is támadták az egyesületi célokkal való vélt teljes egyetértés miatt.

Közben a volt Csepel Művek vállalatai által létrehozott alapítvány kuratóriuma, látva a sportalapítvány körüli politikai harcot, felajánlotta: vegye át az önkormányzat a Csepel SC Alapítványt. A szocik ezt nem akarták, mert jogilag úgynevezett nem önkormányzati feladat átvállalásáról lett volna szó, s milliárdokba került volna a fenntartása, fejlesztése.

A helyi Fidesz-frakció még

változtatási tilalmat is kezdeményezett, amivel a szocialisták nem értettek egyet, nem akarták lezárni a fejlődés semmilyen lehetőségét. Ugyanakkor ők is vitatták a „lakóparkot”, amit egyébként az alapítvány sem akart, ezért a vezetés, hosszas viták, tárgyalások után, a kuratóriummal együtt azt javasolta, hogy a terület fejlesztésének feltételéül szabja: a területen kétharmad részben sport, egyharmad részben az egyéb, a sportágak hosszútávú működésének anyagi hátterét megteremtő beruházások valósulhatnak csak meg. A javaslatot végül elutasította a testület.

Mindez, illetve az alapítvány egyre romló gazdasági helyzete, a támogató gazdasági szervezetek pénzügyi nehézségei, arra késztették a kuratóriumot, hogy hosszú távra biztosítsák az ott működő sportegyesületek alapítványi körülmények közötti tevékenységét, ezért jogilag is rendezték (az időközben megszűnt alapítók miatt) az alapítvány és az alapítványba vitt gyári tulajdon ügyét.

És akkor jött a 2010-es fideszes győzelem. A győztes Németh Szilárd polgármester leállított minden önkormányzati támogatást, változtatási tilalmat rendelt el, s meg akarta szerezni az önkormányzat részére, ingyen és bérmentve az alapítványt minden vagyonelemmel együtt. Sikertelenül. Minden jogi kezdeményezése elbukott. Elkezdődött az offshorozás, kommunistázás, a vagyon kiárusításával való vádaskodás, a szocik kiátkozása.

A történet 2014-ben új fordulatot vett. Az önkormányzati választások miatt, még az alapítvánnyal is együttműködést mutató polgármesterjelölt, Borbély Lénárd, választási győzelme érdekében, a választások előtt hat nappal, együttműködési megállapodást javasolt a Csepel SC Alapítvánnyal. (A 122 oldalas anyagot a képviselők egy nappal az ülés kezdete előtt kapták meg!)  A megállapodást a testület döntése után október 10-én, két nappal a választások előtt alá is írták. A választási győzelem után, Borbély úr az október 30-i képviselőtestületi ülésen, a következőket mondta:

 „Örömmel jelzi, hogy a szóban forgó alapítvánnyal egy nagyon jó megállapodást kötött az önkormányzat, amelynek egyik folyománya a holnapi napon aláírásra kerülő újabb szerződés. Hangsúlyozza nagyon kiváló együttműködésbe kezdtek a Csepel SC Alapítvánnyal…” https://www.csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2014/1030/21ker_alakuloKt_NyJKV_141030.pdf 

Akkor miért van most is botrány a Csepel SC Alapítvány körül? Hiszen megállapodtak egyes alapítványi vagyonelemek önkormányzati tulajdonba kerüléséről. Az önkormányzat megkapta, amire vágyott, az Alapítvány meg felvállalta, hogy „közel 70 milliárdos sport- és városfejlesztési beruházást indít a nagy múltú, és a jövőben is tulajdonát képező Béke téri Központi Sporttelep részterületein. Az önkormányzat által elfogadott koncepcióban a 10 hektáros területen a mostani aktív 40 százalékkal szemben több mint 80 százalékos lesz a ténylegesen sportolásra és közösségi célokra felhasználható terület aránya.” http://csepel.info/?p=37471

Az önkormányzat a szerződés óta használja a Csepel Utánpótlás Sportgyesület céljaira az alapítvány ingatlanjait, vállalásaiból – változtatási tilalom feloldása, a szükséges városrendezési szabályzat elkészíttetése és elfogadtatása kerületi és fővárosi szinten –, viszont semmi sem lett. A megállapodás elbukott. Sőt! Azóta az önkormányzati vezetés kétszer is meghosszabbította a változtatási, fejlesztési tilalmat, és folytatta a nyilvános offshorozást, kommunistázást. Jó példák erre az évenkénti közmeghallgatások, amelyeken hol Németh Szilárd, hol pedig Borbély Lénárd átkozta ki az offshore lovagokat, illetve azokat, akik nem azt gondolják az ügyről, amit ők. Ekkorra már azonban kútba esett az Alapítvány minden fejlesztési lehetősége, a fejlesztés anyagi lehetőségével, a felvett banki hitellel együtt.

A november 29-i testületi ülésen Takács Krisztián önkormányzati képviselő tett kísérletet a változtatási tilalom visszavonására, eredménytelenül. Véleménye szerint szánalmas a polgármester és köreinek a folyton-folyvást visszafelé mutogató kommunikációja, amiben kígyót-békát kiabálnak az előző városvezetésre, az Alapítvány kuratóriumára, a még működő egyesületekre, egyszerűen „lekommunistázva” egynémely sportvezetőt, sportolót. Hangoztatják, hogy ők nem támogatnak egy offshore hátterű cég tulajdonában lévő sporttelepet, ám a mai napig szerződés köti őket a Csepel SC Alapítványhoz, ami lehetővé teszi, hogy az önkormányzat által közpénzen létrehozott (és azóta is évi tízmilliókkal dotált) Csepeli  Utánpótlás Sportegyesület sportolói használhassák a pályákat, öltözőket, mellékhelyiségeket! Karbantartására viszont egy fitying nem sok, annyit sem költenek…

Mindeközben a sporttelep, Takács szerint, több sebből vérzik: az önkormányzati támogatás elmaradása okán már nincs se fűtés, se melegvíz az épületekben. Megszűnt a röplabda, a Németh Szilárd polgármestersége alatt a Baracsi Imre nevét felvevő birkózócsarnok szó szerint rohad (a csepeli birkózók persze azonmód kimenekültek onnan), de már a vívók is másik otthon után néztek. „Minek támogassunk egy magánalapítványt?” – vetették oda flegmán a polgármester és fegyverhordozói. A polgármester meg is fogalmazta: „amennyiben az önkormányzathoz kerülne a sporttelep ingatlanjait kezelő Csepel SC Alapítvány, azonnal hozzákezdenének a felújításokhoz”.

Szerintem egyértelmű: a fideszes fiúk megszállottan küzdenek a vagyonért, annak fejlesztési lehetőségéért. Véleményem szerint ugyanis csak így tudják a közpénz egy részét a csókosoknak szétosztani, megteremteni a következő választás költségeit. Ha nem megy, akkor pusztuljanak a Béke téri létesítmények. El is kezdték. A birkózócsarnok beígért fejlesztése helyett Németh Szilárd magánalapítványa(!), multifunkcionális birkózócsarnokot és birkózóakadémiát épít. Közpénzből, ~ több mint négymilliárdért, a Hollandi úton. Borbély úr meg labdarúgó pályát, a volt napközis tábor mellett, 300 millióért, kézilabdacsarnokot az ÁMK tornacsarnoka mellett, 800 millióért. Öntik a pénzt az általuk felügyelt sportba. Eredmény egyelőre csekély vagy inkább semmi. A kérdés csak az, hogy ki és miből fogja fenntartani a létrejövő sportlétesítményeket?

Hogy mi lesz a Csepel SC Alapítvánnyal? Lehet, hogy feleslegessé válik az egész sporttelep, s valóban jöhet a lakótelep? Nem tudom. Azt viszont vélelmezem: a fideszes fiúkat nem érdekli a Csepel SC Alapítvány és egyesületeinek helyzete, jövője, de az ott sportolók sorsa, a gyermeküket oda hordó szülők véleménye sem. Képtelenek bármilyen együttműködésre. A hatalom megszállottjai. Nem törődnek az emberekkel. Bár ez  ‑ szavakban ‑  átmenetileg ismét változhat, hiszen jövőre újra önkormányzati választások lesznek.

vox

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9614463230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása