CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mutogatós vezetők dáridója Csepelen

2019. április 01. 05:59 - csú

marabu-bohoc_a_kiraly_alatt_1.jpegCsörgősipkában erőlködik a CSH Németh Szilárd és Borbély Lénárd trónusának megtartásában

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) március 27-én megjelent 6. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket.

Folytatódik a „Csepel sikerre hangolva” nagyszabású önkormányzati választási kampánypropaganda: megújul Csepel belvárosa, megkezdődött a Királyerdő út építése, csepeli hajókirándulások, nyugdíjasoknak, megújulnak a csepeli iskolák, áthelyezik a Szent Imre téri buszpályaudvart, stb. A cél: Borbély Lénárd polgármester újabb jelölti népszerűsítése, közpénzből.

Változatlanul nincs válasz viszont a közvéleményt hónapok óta foglalkoztató kérdésekre: az elmúlt években felgyorsult a kerületi lakosságszám csökkenése, romlanak a megélhetési viszonyok, a kerület közlekedési, környezetvédelmi gondjai viszont nőnek, csökken a Kis-Duna-parti zöldövezet. Nincs válasz arra sem, miért nyomozott tavaly a polgármester egy ellenzéki képviselő ellen, vagy miért szavazott le a parlamentben a fideszes többségű gazdasági bizottság valamennyi, csepeli fejlesztést szorgalmazó javaslatot. Nem közölték, hogy Németh Szilárdnak hazugság miatt bocsánatot kellett kérnie, hogy

a nyár elején az Állami Számvevőszék a Csepeli Városkép Kft-t, a lap kiadóját és az Önkormányzatot is elmarasztalta, a tájékoztatás egyoldalúsága miatt. Kimaradt az atlatszo.hu Csepeli Hírmondóval kapcsolatos oknyomozó írása, amely a lap több tízmilliós önkormányzati támogatását és az egyoldalú tájékoztatás közötti összefüggéseket feszegeti.

Továbbra is hallgat a szerkesztőség az év elején folytatott közvélemény-kutatásról, két munkatársuk kilépéséről. Miért?

A CSH hat hónapja nem közli a Csepeli Munkásotthon egyetlen programját sem. Vajon miért? Talán azért, mert Németh Szilárd  nem lehetett az intézmény egyszemélyes kurátora ?

Véleményünk a cikkekről:

1) Megkezdődött a Királyerdő út építése

Potondi Eszternek, a cikk szerzőjének tollát valószínűleg a csepel.hu ismeretlen szerzője vezette, hiszen írása az önkormányzat honlapján március 1-án megjelent „Aszfaltozott út, új járdák, modern kocsibeállók - megkezdődött a Királyerdő út építése” című cikk másolata. Ennyire tellett, vagy csak ennyit engedtek meg? Nem tudjuk, mint ahogy azt sem, hogy most plágiumért kiáltsunk-e vagy sem, ezt döntse el a honlapon megjelent cikk titokzatos írója. Bár Lehet, hogy éppen ő kérte írása közlését. Egy dolog azonban biztos: az újságíró simán átvette Borbély Lénárdnak, a Királyerdő út építésének megkezdésekor, a március 13-án tartott sajtótájékoztatón elhangzott, szerintünk hazug állításait is. Azzal, hogy a CSH szerkesztősége két héttel később ismét kiadja, Potondi Eszter aláírással a polgármesteri sajtótájékoztatót, hazugságaival együtt, az még nem válik igazzá. Lásd blogunk „Lebukott Borbély Lénárd!” c. írását:   

https://csepeliek.blog.hu/2019/03/19/lebukott_borbely_lenard#more14693522 , amelyből,ismétlés helyett, csak röviden idézünk néhány mondatot:

Borbély úr „Mindkét mondata hazugság. Hazugság, mert (az ún. északi pénzből befolyt szerzői megj.) ezt az összeget csak fejlesztésekre, felújításokra lehetett fordítani. Jutalmakra nem.” Továbbá: „az sem fedi a valóságot, hogy 2010-ig saját erőforrásból szinte semmilyen fejlesztés nem volt. A csepel.hu-n elérhető éves költségvetési beszámolók és a testületi ülésekről jegyzőkönyvek tételesen cáfolják a polgármester állításait.”

Emellett, folytatva a blogunkon megjelent írásból való idézést, megjegyezzük, hogy „a 2010 szeptemberi átadás/átvételi jegyzőkönyvek szerint az előző vezetés a 11,3 milliárdból 3,1 milliárd forintot hagyott »örökül« a fideszes vezetésnek, amelyet még évekig »használt« a Németh-Borbély duó...(lásd a 2018.évi költségvetési beszámoló 6. sz. mellékletét). A másik, hogy csak 2010-ben a Németh Szilárd által előterjesztett éves költségvetésről szóló beszámoló szerint, az önkormányzat 2,1 milliárd forintot fordított kerületi beruházásra, felújításra.”

Végül néhány megjegyzés a számokhoz. Ha a szocik 2010-ben 50 km földutat hagytak hátra és most már csak 34 km maradt, amiből most „lefaragnak” 7,3 km-t, akkor 26,7 kilométeren kellene a következő években esővízcsatornát, járdát, szilárd útburkolatot építeni. Valószínűleg kevés lesz hozzá 10 esztendő, arról nem is beszélve, hogy még minimum 12 milliárd forintot is elő kellene hozzá teremteni. A többi, a kerület közlekedését javító beruházásokhoz szükséges százmilliárdokkal együtt. Választás éve van: visszafelé mutogatás és ígéret biztos lesz.

2) Megújulnak a csepeli iskolák

Az előző számban elkezdett témát, Borbély úr iskolalátogatási programjának ismertetését folytatja a szerkesztőség. PE cikke most két oldalon, több, Borbélyt is felmutató képpel adott teret a polgármesternek. A legutóbbi számmal kapcsolatos véleményünkben

https://csepeliek.blog.hu/2019/03/18/eszi_nem_eszi_nem_kap_mast_menthetetlen_hazugsagok_a_csepeli_hirmondotol_onnek_az_on_penzen#more14695756

sem az iskolalátogatás tényét támadtuk, most sem ez a gondunk. Azt helytelenítjük, hogy miközben az urak évek óta arról papolnak, hogy az iskola nem a politika színtere, menjenek ki onnan a pártok, most Borbély úr, fideszes polgármesterként, a párt polgármester jelöltjeként, a tantermekben, a diákoknak tart programbeszédeket. Akkor, amikor átadta az oktatás irányítását az államnak, akkor, amikor éppen neki, kerületi polgármesterként, kellene garantálni az előttünk álló két választás tisztaságát. A pártkatona azonban pártkatona marad, akkor, is, ha „minden csepeli polgármestere” akar lenni.

3) Közösen tenni Csepelért

„Elkötelezett csepeli polgárokból álló társaság ült össze néhány napja...” kezdi a polgármester udvari írója, TK cikkében. A csepel.hu és a Csepeli Hírmondó február 14-én megjelent írásai szerint idén, február közepén már összeültek. Akkor, a lapszemlénkben részletesen reagáltunk a baráti társaság üléséről szóló tudósításra,

https://csepeliek.blog.hu/2019/02/18/szegyen_szegyen_hatan_a_csh-nal_mert_a_csepeli_hirmondo_teljesen_alkalmatlan_a_csepeliek_erdekeinek_#more14629478,

cáfoltuk a szerző, illetve az írásban kiemelt „Klinghammer István professzor” állításait. Most, az újabb baráti beszélgetésről szóló tájékoztatóhoz, már csak néhány megjegyzésünk van. „A résztvevők a  kerület ügyei közül fontosnak tartják a Kis-Duna- part megóvását” - olvasható a teljes oldalas cikk harmadik hasábjának elején. Akkor miért nem merült fel a volt ifjúsági tábor területén épülő birkózó csarnok, birkózó akadémia és kollégium ügye? Vagy felmerült, csak nem írt róla a tudósító? Netán a tisztelt akadémikus urak nem tartják környezetrombolásnak az ott épülő, több milliárdos beruházás megvalósulását? Lehet, hogy azt is elfelejtették, hogy 2010 előtt az ottani civil szervezetek a Kis-Duna-partra tervezett lakótelep ellen még tüntetést is szerveztek, a fideszesek segítségével, az ottani civil szervezetek, akik most hallgatnak?

Egyébként örülünk Klinghammer akadémikus és moderátor úr utolsó mondatának: „Azt a politikus támogatjuk, aki Csepelnek jót akar, és azt jól csinálja.” Ezek szerint a baráti társaság nyitott, és a következő találkozójukra meghívják az ellenzék polgármesterjelöltjét. Szívesen adunk teret a találkozóról szóló híreknek, tudósításoknak.

4) Áthelyezik a Szent Imre téri buszpályaudvart

A témáról már a legutóbbi számban is adott hírt a CSH. Megjelentette a mostani számban is közölt két képet is. A két írás közötti különbség, hogy most nyilatkozott a kerület főépítésze is, illetve, hogy akkor azt írták, hogy „a napokban tárgyalta a csepeli Tervtanács az új buszpályaudvar terveit”, amit most módosítottak: „Márciusban tárgyalta….” A CSH még saját olvasóit is lenézi.

 

Lass Gábor, a lap munkatársa, a főépítészt kérdezte a buszpályaudvar áthelyezéséről. A végeredményből a kérdések kimaradtak, ezért egy monológ lett a cikkből, amit a kerület főépítésze valószínűleg örömmel vállalt, hiszen kérdések nélkül, azt mondott, amit akart. Nekünk viszont több kérdésünk is van:

> a csepeli Tervtanács már tárgyalta az új buszpályaudvar terveit, a testület viszont még nem. Mikor kerül a testület elé a javaslat?

> A cél az volt, hogy a pályaudvar „...P+R parkolóhoz is közel legyen”. Egyetértve a céllal, kérdezzük: Csepelen sehol nincs P+R parkoló. Az nem válasz, hogy „ennek megvalósítása nem a kerület feladta.” Mit tesz a parkolóért az önkormányzat vezetése?

> Úgy tudjuk, a jelenlegi buszpályaudvar területe a Fővárosi Önkormányzat tulajdona. Ha ez igaz, milyen tárgyalások folytak eddig a terület hasznosítása érdekében, s mikor tájékoztatják ezekről a tárgyalásokról a képviselőket, a csepeli lakosokat?

5) Pályázat társasházi kamerák kiépítésére

Az ismertetett pályázati cél, hogy „tovább növeljék a köz- és vagyonbiztonságot a kerületben.” Csak megjegyezzük, hogy Németh Szilárd, frissen megválasztott polgármesterként, még a 2010. október 12-i alakuló ülésen visszavonta azt a határozatot (40/2010/I.26.) amelyet a szocialisták az év januárjában hoztak, 400 db társasházi lakás vagyonvédelmi rendszerének kiépítésére. Kilenc év után eszükbe jutott, hogy a lakók és a szocik akkori javaslata nem is volt rossz. Bravó.

6) Kevesebb politikus lesz Csepelen

Tényleg örömteli lehet egyeseknek a hír, hogy „kevesebbe kerülnek” majd az őszi önkormányzati választások után a politikusok. Reméljük kevesebb lesz a hatalmat elvtelenül kiszolgáló, gombnyomogatásra szerződtetett politikus is, akik ma többségében a Fidesz-frakciókban ülnek. A cikk azonban éppen a lényegről nem ír egy szót sem. Arról, hogy 1990-ben még 90.197 lakos élt Csepelen, jelenleg meg csak 72.759. Közel 17. 500 fővel csökkent a kerületben élők száma. A lakosságszám csökkenési aránya magasabb a budapesti aránynál, s egyre csökkenő létszámú a csepeliek aránya az ország lakosságához viszonyítva is. Az újságírók feladata lenne, hogy Csepelen is keressék a miérteket, s erre próbáljanak választ keresni a kevesebb számú politikusnál, pártra való tekintet nélkül. Sajnos a Csepeli Hírmondót, jelenlegi tulajdonosai, erre alkalmatlanná tették. Nem szeretik a független, kérdezni merő újságírókat. Lásd még:

https://csepeliek.blog.hu/2019/03/20/miert_tunt_el_csepelrol_tobb_mint_haromezer_ember_mire_keszulnek_a_hallgatag_fideszes_keruletvezetok#more14702124

7) A lap Magyarország rovatának két oldalán elhelyezett képekkel kapcsolatos megjegyzéseink:

> Nekünk nem „hadjárat” a május 26-i EU választás. Véljük, a magyarok, ezen belül a csepeliek többségének már elege van a háborúkból, harcokból, hadjáratokból, az állandó ellenségkeresésből, a harci taktikákból, a gyűlöletkeltésből, az ellenfél ellenséggé való kikiáltásából.

> A két oldal tíz képéből öt Németh Szilárd „tetteit” örökíti meg, egyben pedig csak a neve szerepel. Szerintünk egy „Magyarország”-ra kitekintő rovatnak nem ez a feladata. Ezért javasoljuk a rovat átnevezését. Talán a Csepel Ökle Rovat (CSÖR) vagy a Nagy Rezsiharcos Tettei (NRT)  jobban kifejeznék a tulajdonos valódi szándékait.

További kimaradt események:

Március:

14.

Közösen ünnepelte március 15-ét  a teljes csepeli ellenzék a Görgei Artúr téren a Petőfi szobornál. Az ünnepségen megjelent mintegy 100 fő előtt Takács Mónika, több ellenzéki párt közös polgármesterjelöltje mondott beszédet, majd a koszorúk és a virágok elhelyezése után a résztvevők fáklyákkal vonultak a Szent Imre térre.

A kora délutáni órákban tűz ütött ki a Tihanyi utcán lévő egyik családi házban. A tűzoltóknak, a tűz eloltása során egy embert kellett kimenteni.

15.

Az ellenzék a Sajtószabadság úton tartott ünnepi megemlékezést március 15-éről. A civil szféra által szervezett tüntetésen több csepeli is részt vett.

21.

A Szabóky Adolf Általános és Szakképző Iskola Gyógypedagógiai Intézményegység diákjainak kiállítása nyílt meg a Csepeli Munkásotthon Galéria 21 termében.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7714728749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása