CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Szószegők szembesítése. Ha a csepeliek nem felejtenek, akkor a kerületvezetőknek nem lesz maradása

2019. június 19. 05:34 - csú

csepeli_munkasotthon-777_1.png „Felvirágoztatjuk a Csepeli Munkásotthont.” - ígérte Borbély Lénárd polgármesterjelöltként. Polgármesterként viszont egy fillér támogatást nem adott a nagy múltú intézménynek

Eddig két alkalommal foglalkoztam Borbély Lénárd csepeli polgármester négy évvel ezelőtti 35 pontos választási ígéretcunamijával. Most a polgármesteri kampányszöveg első témakörének („Munkahelyeket teremtünk!”), 3., 4., és 5. pontjára koncentráltam:

 „3.) Az önkormányzati üzlethelyiségek díját radikálisan csökkentjük. A bérleti díj összegét a kis- és középvállalkozók számára befagyasztjuk. Az üzlethelyiségek mindenkori bérletijog-megváltási díját eltöröljük. A fizetendő kauciót 2 hónapra csökkentjük. Így a bérleti időkezdetekor csak 2 havi előleget kell megfizetni. A jelenlegi bérlőknek 4 hónap biztosítékot visszafizetünk. 

4.) Inkubátorházat építünk a kezdő vállalkozásoknak. Az induló csepeli kisvállalkozások megerősödését inkubátorház létrehozásával támogatjuk. 

5.) Felvirágoztatjuk a Csepeli Munkásotthont. Együttműködve a Csepeli Munkásotthonnal és a Kormánnyal, közösen felújítjuk a nagy múltú épületet, hogy megújulva visszaadhassuk a csepelieknek, akiket igazából megillet.”

Akkor lássuk a tényeket:

Az önkormányzati üzlethelyiségek bérleti díját versenytárgyalások útján, vagy a polgármester döntése alapján(!) állapítják meg, ezért a radikális csökkentés közvetlen és közvetett bizonyítékaira nem található dokumentum. Utánanézve a nem lakáscélú helyiségekből befolyó éves bérleti díjösszegek alakulásának, a számok azt mutatják, hogy a csökkentésből, illetve a befagyasztásból nem sok valósult meg. A Csepeli Városgazda Zrt. beszámolójában lévő üzlethelyiségek száma 2014 és 2018 között eggyel csökkent, viszont ugyanezen idő alatt az éves bérleti díjbevétel ~ 340 millióról ~ 427 millióra, közel 126 %-ra nőtt, annak ellenére, hogy a kauciót valóban csökkentették. Amit vesztettek a vámon, azt bőven behozták a réven. A „radikális csökkentés” tehát csak ígéret maradt, amit egyébként az is alátámaszt, hogy 2018 végén 119 önkormányzati üzlethelyiséget nem tudtak kiadni.

Az inkubátorházból nem lett semmi. Épült viszont több műfüves pálya, sporteszközök kerültek ki a parkokba, játszóterekre, új labdarúgópályát építenek a Hollandi úton, lassan befejezik az ÁMK tornacsarnoka melletti kézilabdacsarnok építését, milliókkal támogattuk az Aranycsapat Alapítványt, sőt Borbély úr új sportegyesületet hozott létre. Tízmilliókat fordítanak a Csepel SC Béke téri telepén működő sportegyesületek áttelepítésére. Mindez megközelíti az egy milliárdos összeget. Ezen felül Németh Szilárd is megépítheti, önkormányzati támogatással is, birkózócsarnokát, birkózó akadémiáját a hozzá tartozó vendégházzal együtt, közel 5 milliárdért, s közben kiélheti szoborépítési vágyait is. A vállalkozókat segítő inkubátorházra nem tellett – a sport mindig is fontosabb volt a polgármester terveiben, mint a Csepel jövőjében meghatározó szerepet játszó több ezer vállalkozóval való normális együttgondolkodás, együttműködés, munkájuk sokoldalú segítése. Szavazatuk viszont kellett, s Borbély 35 pontjában az 5000 új munkahely létrehozásán, az építményadó és az üzlethelyiségek bérleti díjainak csökkentésén túl, az inkubátorház már csak hab lett volna a tortán. Mára viszont már a tortából sem lett semmi.

 „Felvirágoztatjuk a Csepeli Munkásotthont.” - ígérte Borbély, polgármesterjelöltként. Polgármesterként viszont megtett mindent – egyelőre sikertelenül – , tönkretétele érdekében. Egy fillér támogatást nem adott a Munkásotthonnak. Németh Szilárd 2012-ben a Lex Munkásotthon törvénnyel, majd hosszú pereskedéssel elérte, hogy a Munkásotthon Alapítvány alapítói jogát megszerezze az önkormányzatnak. Leállíttatott minden állami támogatást, az önkormányzati intézményeket eltiltotta a Munkásotthonnal való együttműködéstől. Borbély saját választási ígéretéből pedig még arra sem futotta, hogy polgármestersége négy éve alatt leüljön az intézmény vezetőivel, megtárgyalják az intézmény helyzetét, jövőjét. Ajánlom még az alábbi linken elérhető írást:

https://csepeliek.blog.hu/2015/10/30/meg_nem_kaptak_meg_a_csepeli_munkasotthont#more8028596

A fentiek számomra érthetővé teszik, ha az előttünk álló önkormányzati választási kampányban magyarázni fogják a bizonyítványt. A június 13-i rendkívüli képviselő-testületi ülésen, sürgősséggel fel is hatalmazták a polgármestert, hogy tájékoztassa a csepelieket az elért nagyszerű sikerekről, sőt folytassa a korábban „kimagasló sikerrel zárult” Csepeli Konzultációt. Látatlanban, minden konkrét javaslat, pénzügyi korlát nélkül. Szerintem ismét tízmilliókat fognak költeni propagandára, önmaguk fényezésére, ahelyett, hogy a csepeliek boldogulására költenék. Maradni akarnak – a pénz nem számít.

vox

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr714899320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása