CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mézesmadzag és csali csepelieknek Csepel polgármesterétől a CSH-ban

2019. november 24. 05:55 - csú

gubacsi_hid_felhokkel_rozsda_marja_nem_ragyog_3.PNGA rozsda már nemcsak a hidat rágja... Borbély úr  egy szót sem szólt az évtizedes ígérgetésekről, a csepeliek valódi érdekét szolgáló fejlesztésekről: a gerincút folytatásáról, az általa megígért Gubacsi híd kétsávossá tételéről, a Corvin csomópont kétszintessé való átalakításának szükségességéről, a közlekedési gondok enyhítéséről, az egészségügyi, szociális gondok megoldásáról, a Munkásotthonnal és a Csepel SC-vel szembeni önkormányzati embargó feloldásáról. Ezek szerint nála ezek nem elsődleges csepeli érdekek?

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) november 20-án megjelent 32. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket. 

Egy hónap telt el a legutóbbi lapszám megjelenése óta, s még mindig az október 13-ai önkormányzati választás utóhatásával, a polgármester győzelmével foglalkozik a Csepeli Hírmondó idei utolsóelőtti száma. Az ötoldalas Önkormányzat rovatban semmitmondó polgármesteri mondatok, csúsztatások, elhallgatások, hazugságok, ismétlések, a történtek valódi okainak feltárása, a érintettek megkérdezése, az ellenzék véleményének kikérése nélkül. Borbély úr széles körű összefogásról papol, miközben egy szó sincs arról, hogy a polgármester a testület teljes figyelmen kívül hagyásával, gyerekek, sportolók bevonásával, Csepel érdekeire hivatkozva tesz vitatható politikai, egyesek szerint zsaroló kijelentéseket.  

A többi a megszokott kulturális vegyes, a megtörtént valóban fontos gazdasági (felszámolhatják a Csepel Holding Nyrt.- t), közlekedési, közbiztonsági események (balesetek, gyilkosság) ismertetése nélkül, mert ezek még felborzolhatják a csepeliek kedélyét.

Véleményünk a cikkekről:

1)  Megalakult az új csepeli képviselő-testület

A cikk szerzője, CSA, az alakuló ülésen elhangzott polgármesteri köszöntőből idézett. A polgármester szerint „Számarányában most egy kiegyensúlyozott képviselő-testület jött létre.” A nyilatkozó mintha elfelejtette volna, hogy október 13-án ugyan 9:9-es patthelyzetet alakult ki a testületben, azonban az alakuló ülésre ez „átalakult” 11:7-es arányú fideszes többséggé. Ugyanis két megválasztott ellenzéki képviselő (Pákozdi József, aki alpolgármester lett, és Tóth Sándor, aki bizottsági elnök), aznapra átállt a hatalom oldalára. Így a választások előtti ~ 57 százalékos fideszes testületi többség az átállás miatt tovább nőtt, ~ 61 százalékra. Végeredményben tehát szó sincs kiegyensúlyozott képviselő-testületről, sőt az ellenzék testületi pozíciói romlottak. A kérdés csak az, miért kell kiegyensúlyozottságról beszélve, becsapni a csepelieket?   

A kiegyensúlyozottság nem igaz abban az értelemben sem, hogy a tisztségviselőkön kívüli fideszes képviselők mindegyike jól fizető bizottsági elnöki vagy tanácsnoki feladatot kapott, míg a 7 ellenzéki képviselőnek mindössze egy bizottsági elnöki feladat jutott. Az már csak hab a tortán, hogy 2014-hez képest a polgármester és az alpolgármesterek havi jövedelme 33 %-kal emelkedett, aminek eredményeként már valamennyien több mint egy millió forintot keresnek.

Ami pedig a testületi ülés nyilvánosságát illeti, jogosnak tarjuk több olvasónk felháborodását, amiért csak Borbély úr saját Facebook oldalán nézhették meg az ülésről készült felvételt, amelyen ráadásul a hangfelvétel nem sikerült. Évek óta ígérik a 2011-ben megszüntetett CSEPP TV adásainak újrakezdését, eddig ez is csak ígéret maradt. Talán félnek a fideszesek a nyilvánosságtól?

2) Csepel érdeke az első

„...támogatok minden olyan ötletet, amely a kerület javát szolgálja” - mondta az újonnan megválasztott polgármester a CSH-nak adott nyilatkozatában. A cikk jórészt az ismétlések, lózungok gyűjteménye, de az idézett mondatot sem először hallhattuk, olvashattuk tőle. A nagyobb baj, hogy az alakuló ülésen mindent megtett az általa hangoztatott „széles körű összefogás” megakadályozása érdekében, amikor az ellenzéki együttműködést felrúgó két képviselő funkcióhoz, biztos jövedelemhez való juttatásával létrehozta a mögé felsorakozó többséget, lehetetlenné téve a széles körű összefogást, az „értelmes vita, közös munka” lehetőségét.

Folytatta a közös munka lehetőségének kizárását az atlétikai stadion ügyében összehívott rendkívüli képviselő-testületi ülés előkészítésekor vagy amikor az ellenzék kérése ellenére lezárta vitát a témában. Véleményünket nemcsak a fentiekben felsoroltak, de az előző polgármesteri ciklusban végzett „munkája” is alátámasztja.

A Folytatódnak fejlesztések c. részben Borbély úr egy szót sem szólt a csepeliek valódi érdekét szolgáló fejlesztésekről: a gerincút folytatásáról, az általa megígért Gubacsi híd kétsávossá tételéről, a Corvin csomópont kétszintessé való átalakításának szükségességéről, a közlekedési gondok enyhítéséről, az egészségügyi, szociális gondok megoldásáról, a Munkásotthonnal és a Csepel SC-vel szembeni önkormányzati embargó feloldásáról. Ezek szerint nála ezek nem elsődleges csepeli érdekek.

3) Csepel az atlétikai világbajnokság és a fejlesztések mellett szavazott

Hazugság. A fideszes testületi többség szavazta meg a polgármester által előkészített, a Ferencváros déli végére és nem Csepelre tervezett atlétikai stadion megépítését szorgalmazó javaslatot. Az ellenzéki képviselők is ellene voksoltak. Ezért blogunk öt írását ajánljuk olvasóink figyelmébe:

https://csepeliek.blog.hu/2019/11/14/csepeli_dac_beke_teri_kiserovel_takacs_krisztian_nyilt_levele_borbely_lenardnak 

https://csepeliek.blog.hu/2019/11/17/hiteltelen_es_sunyi_borbely_lenard_rendkivuli_utolagos_kapkodasa#more15309448  

https://csepeliek.blog.hu/2019/11/19/borbely_lenard_amokfutasa_celba_ert_csepelen_az_atletikai_vb_ugyeben#more15312770  

https://csepeliek.blog.hu/2019/11/20/kal_karoly_visszavonhatatlan_garanciak_kellenek_az_igeretek_melle#more15313978  

https://csepeliek.blog.hu/2019/11/20/momentum_nem_is_kellett_volna_csepelnek_szavaznia_az_atletikai_vb-rol  

Szerintünk Csepel számára az atlétikai stadion ügyében nincs reális kompromisszumos megoldás. A stadion kapcsán Borbély úr által felhozott kerületi fejlesztésekre visszavonhatatlan garancia senkitől nem várható, már csak azért sem, mert a stadion esetleges felépítése nem függ a csepeli fejlesztésektől. Mindez csak Borbély úr mézesmadzagja, amire nem kellene ráharapni. Arról nem is szólva, hogy pl. Csepelen belül is megvan a lehetőség az atlétika fejlesztésre.

4) Pákozdi József: a csepeli lakosoknak kell megfelelnem

Pákozdi úr egyéni választókerületben nem indult, polgármesterjelöltként mindössze 3,42 százalékot ért el, és csak kompenzációs listáról került a képviselő-testületbe. Nem a csepeli lakosok szavazatainak köszönheti alpolgármesteri tisztségét. Dicséretes, hogy a csepelieknek akar megfelelni, de szerintünk sokat kell ezért dolgoznia. A változást akaró csepeliek ugyanis nem valószínű, hogy elfelejtik kilépését az ellenzéki tömörülésből, hogy az a szövetség, amely támogatta indulását, azt érte csak el, hogy az ellenzéki erők nem tudtak többséget létrehozni a testületben, így Csepelen elmaradt a többség által várt változás. 

5) A szociális munka napja

Fontos volt az ünnepség, gratulálunk az elismerésben részesülőknek. Kérdéseink: vajon adott-e magyarázatot a polgármester a köszöntőjében arra, hogy miért csökkentette az elmúlt években az önkormányzat vezetése több mint 462 millióval a szociálisan rászorulók és az ellátottakra fordított kiadásokat? Mire költötték a szociális területtől elvett százmilliókat? 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3915321848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása