CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Arcátlansággal és arctalansággal kezdi az új évet a Csepeli Hírmondó

2020. január 20. 05:55 - csú

borbely-tarlos-wass_albert_-leleplezes_-2020-01-08.PNGLehullott a lepel, amikor Borbély Lénárd csepeli polgármester kénytelen volt elismerni, hogy Radnóti Miklós szobrát és emlékét a Radnóti Miklós Művelődési Ház előtti téren meggyalázták, kiforgatták, a helyére tett Wass Albert szobráról pedig nem voltak hajlandók egyeztetni a csepeli lakossággal. Erről, persze mélyen hallgat a CSH...

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH)  január 15-én megjelent 1. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket. 

Új év, régi szereplők, változatlan felfogás, egyoldalú tartalom. Nem változott tehát semmi a Csepeli Hírmondóban és háza táján. Ismét fontos témák, események maradtak ki a lapból: január 9-én szabadult fel Csepel a náci német megszállás és a magyar nyilas uralom alól; év végén, az eddig jóváhagyott 4,5 milliárd mellé további 370 milliót kapott Németh Szilárd birkózóalapítványa, a Hollandi úti birkózócsarnok és akadémia felépítésére; a kormány elfogadta a főváros feltételeit a budapesti atlétikai VB megrendezéséhez; 70 éve lett Csepel a Főváros része; ismét hosszú sor volt az Ökumenikus Segélyszervezet karácsony előtti héten rendezett csepeli szeretetvendégségén; csőtörés volt január 8-án a Kiss János altábornagy utcában stb.

Véleményünk a cikkekről:

1) Csepelt szolgálni

Súlyos ellentmondások vannak a cikk címe, a borbélyi mondatok és a tettek között. „Csepelt szolgálni” vagy elnyerni azok bizalmát „akik nem rám szavaztak” nem lehet úgy, hogy pl. áthelyezi Radnóti Miklós szobrát, s Wass Albert szobrát állítja helyére a Radnóti Miklós Művelődési Ház előtti parkban, a csepeliek, az ott lakók, vagy az ellenzék megkérdezése nélkül, véleménye ellenére. https://nepszava.hu/3063008_szimbolikus-haduzenetet-kuldott-a-fidesz-amikor-radnoti-melle-allitottak-wass-albert-szobrat    

Arról sincs már egy szó sem az újévi polgármesteri nyilatkozatban, hogy milyen botrányos volt a csepeli strand felújítása tavaly tavasszal  (https://index.hu/belfold/budapest/2019/06/28/csepel_strandfurdo_epitkezes_borbely_lenard_nyitas_nyar/), és újra elhallgatásra került, hogy Borbély és az általa „mesterségesen” létrehozott testületi többség a csepeliek többségének véleménye ellenére támogatta az év végén az atlétikai VB megrendezését.

A napközis tábor területén nagy méretű focipálya lesz lelátóval, öltözőkkel, ami teljesen felesleges, hiszen a Csepel SC Alapítvány Béke téri létesítménye elegendő lenne a labdarúgás, ezen belül az utánpótlás nevelés igényinek kielégítésére. Ami pedig a költségvetés rendezését illeti, véletlenül kimaradt az öndicséretből, hogy az előző, szocialista önkormányzat 3,1 milliárdot hagyott a kasszában, hogy az Orbán-kormány 2010 után kétszer is szanálta az önkormányzatot, illetve, hogy a tavaly év végi költségvetés szerint a költségvetés rendeletileg elfogadott hiánya több mint 15,3 milliárd forint volt, ami egyértelműen felveti a tudatos túltervezés nem éppen korrektnek mondható alkalmazását.

Csepeli bérpótlék, úszásoktatási támogatás, kulturális- és sportrendezvényi támogatások 10 évvel ezelőtt is voltak, s úgy tudjuk, hogy a Jedlik Ányos Gimnázium fejlesztési irányáról a Németh Szilárd vezette Társadalmi Egyeztető Tanács már tavaly tavasszal döntött. Mintha Borbély úr valamiért távol tartaná magától a Jedlik fejlesztését, pedig a kerület polgármestereként az iskola fejlesztéséért való felelősséget nem tudja másra, netán Németh Szilárdra hárítani. Bár lehet, hogy a kettejük közötti viszony megromlása áll a háttérben.

A közlekedési, útépítési gondokból, fejlesztési tervekből változatlanul kimaradt a csepeli gerincút folytatása, a megígért Corvin csomópont kétszintessé tétele, valamint a Gubacsi híd 2x2 sávossá való átalakítása. Nem kellene már valóban megbeszélni a lakossággal és az ellenzékkel, nem csak a hatalomba bevont részével, megbeszélni a kerület fejlődését alapvetően meghatározó közlekedésfejlesztési terveket?

Valóban fenntarthatatlan a piac körüli forgalmi rend. A megoldás évek óta elmaradt, a valódi okok feltárása és a változatáshoz szükséges tervek kialakítása már égető szükségszerűség. A helyi és a fővárosi önkormányzat felelőssége azonban vitathatatlan. Parkolóház építése és a parkolási rend átalakítása, egyes területeken a fizető parkolás feltételeinek megteremtése nélkül azonban nem fog menni. Ezekről a kérdésekről viszont valódi párbeszédet, nem pedig látszategyeztetést kell folytatni valamennyi érintettel, mert nem fogják tudni „megvédeni a kerületi parkolóhelyeket”. 

A HÉV- vel és a budapesti atlétikai stadionnal kapcsolatos négy semmitmondó mondatból nem olvasható ki a polgármester véleménye pl. a HÉV fejlesztésével kapcsolatban. Miért nem? Van egyáltalán saját, kerületi véleményeket, érdekeket figyelembe vevő álláspontja, vagy csak a kormányzati elképzeléseket tudja szajkózni, támogatni? Miért nem áll már ki egyszer a csepeliek elé ebben a témában egy őszinte beszélgetésre? 

2) Felavatták Wass Albert szobrát

    Kisebb rendzavarás

Blogunk több cikke is foglalkozott a témával, ezért javasoljuk olvasóinknak ezek áttekintését is:

https://csepeliek.blog.hu/2020/01/08/provokacio_es_szegyen_csepelen_a_radnoti_miklos_muvelodesi_haznal  

https://csepeliek.blog.hu/2020/01/09/csepel_meggyalazott_becsuletet_szabo_peterne_mentette_meg_csepeliek_egy_csoportja_tiltakozott#more15400856  

https://csepeliek.blog.hu/2020/01/11/piszkos_ugy_csepelen_provokacionak_szantak_provokacio_lett_belole#more15402284  

Ajánljuk még a Népszava január 10-én közölt, „Szimbolikus hadüzenetet küldött a Fidesz, amikor Radnóti mellé állították Wass Albert szobrát” c. írását, amelyben a szerző azt írja a 3,2 millióba került szobor kapcsán, hogy „polgármester elismerte, hogy előzetesen sem a lakossággal, sem a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével nem egyeztetett (csak a Csepeli Lelkészi Körrel és a székesfehérvári püspökséggel konzultált), de indítványát nem volt hajlandó visszavonni.” Csak megjegyezzük, hogy amikor ezt a testületi ülésen elismerte, már minden el volt döntve.

Amit végig elhallgatott, ő is, meg Csepeli Hírmondó, illetve a fideszes média is, hogy a Radnóti szobrot Wass Albert kedvért áthelyezték! Valóban provokálni akarták a másképp gondolkodó csepelieket, talán az egész közvéleményt. 

 

Ha ilyen az évkezdés a CSH-nál, milyen lesz a folytatás? Nincsenek illúzióink.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr915416050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása