CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A Csepeli Hírmondó új bemutatója: hogyan kell hazudni az óvodákról?

2020. február 17. 05:55 - csú

kampany_csepelen_onk-2019_borbely_ovodasokkal_es_fidesz-jeloltekkel-szoveg_nelkul.pngA csepeli gyerekek kampány célokra történt kihasználása, a folyamatos Fidesz-propaganda helyett nyíltan, őszintén is el lehetett volna mondani az igazságot a kerületi óvodák nehéz helyzetéről. Kiállni az emberek, az érintett intézmények vezetői, dolgozói elé, megbeszélni minden érintettel (szülőkkel, óvodavezetőkkel, érdekvédelmi szervezetekkel, kerületi párt- és civil szervezetekkel) a helyzetet, a tervezett lépéseket. Csepelen ez évek óta nem szokás...

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH)  február 12-én megjelent 3. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket. 

A legutóbbi lapszám óta nem változott semmi a CSH-nál, minden maradt a régiben. A csepeli közügyekről szólva nem ismertetik az eltérő álláspontokat, hiányosan vagy egyáltalán nem számolnak be ezreket érintő városvezetői döntésekről, semmi sem tudható meg arról, hogy valójában mi folyik Csepelen. Az egyoldalú tájékoztatás, csúsztatás, hazugság, a Fidesznek kínos események elhallgatása, az ellenzéki vélemények teljes figyelmen kívül hagyása az újabb lapszámot is jellemzi. 

Véleményünk a cikkekről:

1) Testületi ülés: új szolgáltatásokkal segít a családoknak az önkormányzat

Így kell három óvoda megszüntetéséből családsegítő fejlesztést hazudni. Mert három óvoda,

a Vénusz tagóvoda, a Hétszínvirág tagóvoda és a Szarka tagóvoda szeptember 1-től megszűnik, a gyerekeket átrakják a Szúnyog, a Bóbita és a Tündérkert óvodába. A Szarkából bölcsőde, a Hétszínvirágból fejlesztő iskola, a Vénuszból fejlesztő óvodai intézmény lesz. Egy darabig, amíg nem fogy tovább a csepeli gyerekek száma vagy nem válnak be az „új” elképzelések. Hogy utána mi lesz? Azt nem tudjuk!? 

Így kell egy sort sem írni arról, hogy Csepel igazi problémája: csökken az óvodapedagógusok száma, jelentősen, közel 15%-kal fogyott a csepeli óvodások létszáma, annak ellenére, hogy az elmúlt években a kormány számtalan „családsegítő” intézkedést hozott, a helyi fideszes városvezetés szerint pedig Csepel az óriási fejlődésen ment keresztül. Mivel ezeknek nem lett hatása a lakosságszám alakulására, sőt csökkent az ország, ezen belül Csepel népességégszáma, természetes, hogy az alacsony kihasználtságú intézmények vonatkozásában lépni kellett, Csepelen is. Csak nem így kellett volna. Nyíltan, őszintén is el lehetett volna mondani az igazságot, kiállni az emberek, az érintett intézmények vezetői, dolgozói elé, megbeszélni minden érintettel (szülőkkel, óvodavezetőkkel, érdekvédelmi szervezetekkel, kerületi párt- és civil szervezetekkel) a helyzetet, a tervezett lépéseket. Csepelen ez évek óta nem szokás. Inkább elhallgatnak, csúsztatnak, s ha kell, hazudnak. Lásd korábbi, alábbi linkeken elérhető írásainkat:

https://csepeliek.blog.hu/2020/01/30/ujabb_botrany_a_csepeli_ovodak_korul_gyerekek_sorsaval_jatszanak_meg_sem_hallgatjak_a_szuloket#more15435358 

https://csepeliek.blog.hu/2020/01/30/a_csepeli_gyerekek_es_a_szuleik_borere_megy_a_jatek_ki_hazudik_es_miert#more15445698  

Az is érdekes, hogy miért nem kapunk évek óta elfogadható tájékoztatást, hogy mi történik a képviselő-testületi üléseken. Ebből az írásból is kimaradtak fontos napirendek (ingatlanvásárlás, építésügyi igazgatási feladatok átadása a kormányhivatalnak, az SZTK járóbeteg szakellátási kapacitásának újabb átszervezése, a nagyszalontai Székely László park ismeretlen mértékű fejlesztési támogatása, stb.). Ezekből külön kiemeljük az építésügyi hatósági ügyek intézésének kormányhivatalhoz való átszervezését, ami tovább csökkenti a helyi önkormányzathoz tartozó feladatok körét, „kiürítve” ezáltal az önkormányzatiság fogalmát, hiszen a jövőben ezekben a kérdésekben sem Csepelen fognak dönteni.

2) Minden gyermek számára biztosított az óvodai ellátás

Morovik Attila, harmadik ciklusát töltő, oktatási ügyekért felelős alpolgármesterként, az óvodai előterjesztés előterjesztőjeként a bizonyítvány magyarázásán túl fontosnak tartotta, hogy ecsetelje: 2010-ben milyen szörnyű helyzeten vették át a kerület irányítását a szocialistáktól, s milyen gyorsan rendezték a több „milliárdos” hiányt. Állításait már sokszor cáfolták, tényekkel is, a blogunkon megjelent írások, ezért csak felhívjuk alpolgármester úr figyelmét, hogy a szocialista vezetés az ún. északi pénzből 3,6 milliárd forintot hagyott „örökségként” a fideszes vezetés részére,  illetve, hogy a kormány a 2010 utáni évek elején kétszer is „rendezte” az önkormányzat teljes adósságállományát. 

3) Folytatódik a csepeli gerincút tervezése

Blogunk több alkalommal is foglalkozott a témával, az olvasásra javasolt írások ezen linkekre kattintva érhetők el:

https://csepeliek.blog.hu/2020/02/11/fidesz-vezerek_gerinctelen_igergetese_a_csepeli_gerincut_folytatasarol#more15467718  https://csepeliek.blog.hu/2020/02/09/mar_csak_4-5_evet_kell_varni_es_folytatjak_a_csepeli_gerincut_epiteset#more15465598 

Ezért most csak az első írás egyik megjegyzésére térünk vissza. A Fővárosi Közgyűlés 2017. június 14-i rendes ülésén „egyhangúlag döntött a közgyűlés arról, hogy bruttó 400 milliós forintos összköltséggel végezzék el a csepeli gerincút második és harmadik ütemének tervezési feladatait”, s ehhez abban az évben 160 milliót, 2018-ban 240 millió forintot jóvá is hagyott. Uraim, miről beszélnek? Miért nem kezdődött el 2017-ben a tervezés, hol van a 400 millió? Ki mindezért a felelős? 

4) Kultúrház a központban

Csak érdekességként jegyezzük meg, hogy a „helyi polgári réteg művelődésére alkalmas épület felállításának terve” az egyházi és jobboldali befolyás érvényesítése céljából, a munkásotthon tevékenysége és az erősödő munkásmozgalom miatt fogalmazódott meg, s „Robl János címzetes kanonok elkészíttette az egyik helybeli kőműves mesterrel a néhány száz ember befogadására alkalmas kultúrház tervét is.” Az új munkásotthon 1920-as felavatását követően Csepel főjegyzője közreműködésével a település jobboldali vezetése mindent megtett a annak megszerzésére, „a kommunizmus és a szociáldemokratizmus ellensúlyozására”. Lásd az alábbi linken elérhető írást:

https://csepeliek.blog.hu/2020/02/08/a_csepeli_munkasotthont_a_fojegyzo_a_nyilasok_es_a_nacik_is_el_akartak_venni_a_csepeliektol_es_a_mun_281#more15463750 

Miután terveik kudarcba fulladtak, a község képviselő-testülete a 70 millióért vásárolt telken, 1923-tól elkezdte a kultúrház felépítését, amely 1928-ban került felavatásra. Az intézmény azonban veszteségesen működött, s a „deficit javát persze a község pénzéből fizették.”

Sajnáljuk, hogy az idén fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Csepeli Munkásotthon tevékenységéről, rendezvényeiről az elmúlt években, s idén, az évforduló előkészületeiről sem jelent még meg egyetlen írás sem, sőt a programjaikat sem közli a Csepeli Hírmondó. Vajon, miért, ki tiltotta meg?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8015475738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása