CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeltől 2365 millió forintot vehet el jövőre az Orbán-rezsim? Borbély Lénárd ezt tudja, de nem mondja és nem is tiltakozik?

2020. június 09. 05:34 - csú

tolvaj_zsakkal.jpgBorbély Lénárd, Csepel polgármestere hallgat. Nem jelentet meg saját facebook oldalán közleményt, nem tesz közzé petíciót, nem nyilatkozik az M1-nek, a Hír TV-nek, vagy valamelyik jobboldali sajtónak. Nem olvasható véleménye, tiltakozása a csepel.hu-n vagy a Csepeli Hírmondóban. Nem olvashatjuk, hallhatjuk tőle ismét, a főpolgármesteri döntés, a Táncsics Mihály utca fővárosi hatáskörbe tartozó szakasza felújításának elmaradása kapcsán megfogalmazott,  Csepelt cserben hagyták, Csepel nem ezt érdemli mondatokat. Hallgat. Miről – kérdezheti az olvasó? 

Amiről a polgármesterek jelentős része, a főpolgármester, az önkormányzati szövetségek vezetői, köztük a TÖOSZ, a legnagyobb önkormányzati szövetség fideszes elnöke, vagy a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke, az ellenzéki pártok képviselői, mindannyian, napok óta beszélnek, mondják a magukét, fogalmazzák meg elítélő véleményüket, tiltakozásukat. 

A kormány parlamentnek benyújtott 2021. évi költségvetési tervéről, annak az önkormányzatokat érintő fejezetéről van szó. Arról, hogyha elfogadják, akkor jövőre a fideszes kormány gyakorlatilag anyagilag is kivérezteti az önkormányzatokat. Hogy Csepel esetében mit jelenthet a kormány jövő évi költségvetési javaslata? Az idei évben elfogadott kerületi költségvetési terv adatait figyelembe véve, mínusz 2,365 milliárd (2365 millió) forintot, ugyanis ennyit fog a kerülettől várhatóan elvonni a következő évben. Ennek döntő része a 

szolidaritási hozzájárulás közel négyszeresére való emeléséből adódik, míg a gépjárműadó eddig itt hagyott 40 százalékának elvonása „csak” 220 millió csepeli forint központosítását jelenti. 

Egyébként a szolidaritási hozzájárulás tervezett megsokszorozása ~ 40 milliárd forintos(!) veszteséget fog okozni a fővárosi önkormányzatnak, amelynek hatása, a kerületi önkormányzatok között felosztató összegek csökkenése, tovább fogja a kerületeket, így Csepelt is sújtani. Várhatóan sok Táncsics Mihály utcaihoz hasonló felújítás fog elmaradni a főváros kerületeiben. Sajnos. 

Nem a főváros hagyta Csepelt cserben, az egész önkormányzati rendszer tudatos kormány általi ellehetetlenítéséről van szó. Arról a rendszerről, amelynek óriási szerepét éppen a koronavírus okozta válság miatt egyre nagyobb mértékben ismerik fel és -el az egész világon. Az osztrák kormány egymilliárd eurót oszt szét a járvány miatt nehéz helyzetbe került önkormányzatok között. Ezzel szemben Magyarországon „az önkormányzatok reálértéken kevesebb pénzt kapnak jövőre”. https://hvg.hu/gazdasag/20200530_Az_onkormanyzatok_kevesebb_penzt_kapnak_2021ben_az_inflaciot_is_figyelembe_veve

Borbély úr mélyen hallgat. Miért? Ő tudja, de nem mondja! A saját lelkiismeretével párthűségével mindenkinek önmagának kell elszámolnia. Csakhogy itt Csepelről, Csepel jövőjéről van szó. Nem hiszek a csodákban, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének titulált rezsim nem tűri a csodákat, a gondolkodó vezetőket. Nehéz évek előtt állunk. Nem lesznek csodák és egyszer a valódi változást akaróknak is a tükörbe kell nézni.

vox

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2015753314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása