CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Segélykiáltás Takács Mónikától a Munkásotthonból a Munkásotthonért

2020. augusztus 15. 00:35 - csú

takacs_monika_a_csepeli_mszp_polgarmester-jeloltje_1.PNG"A lényeg, hogy itt állunk szinte tehetetlenül, hasonlattal élve: „ kezünk, lábunk megkötözve, és ha nem etetnek meg minket, amíg megszabadulunk a béklyóktól, lassú kínhalállal éhen halunk”. Egyetlen reményünk már, hogy helyi szinten nem hagynak magunkra minket, hiszen senkinek sem jó, ha egy 100 éves művelődési ház (aki annyi mindent átélt már), teljesen ellehetetlenül. A csepeli lakosság előnyére szolgálna az Önkormányzat és a Munkásotthon együttműködése."

Takács Mónika tegnapi Facebook-bejegyzését változtatás nélkül közöljük:

Helyzetjelentés a Csepeli Munkásotthonból

Kedves Barátaink!

A Csepeli Munkásotthonnak 2020. március 14-én volt fennállásának 100. évfordulója. Az intézmény munkatársai egy hetes rendezvénysorozattal készültek a centenáriumi ünnepségre. Sajnos a koronavírus megjelenésével kapcsolatban kialakult járványügyi-helyzet, felülírta terveinket, mint ahogyan sok egyéb mást is az országban, sőt az egész világon. Azonnal cselekedtünk, programjainkat lemondtuk, az intézmény 2020.  júliusáig nem volt látogatható. Az emberi élet- és egészség védelme számunkra is elsődleges magatartás. Szakmánk, hivatásunk a közösségi létben, látogatóink személyesen megtapasztalt élményei, a művészeti ágak képviselői által létrehozott produktumokban teljesedhet ki igazán, ezért minden vágyunk, látni újból, hogy pezseg az élet művelődési házunkban, bár tudjuk, hogy

ez még nem „holnap” lesz.

A pandémiás időszak esetünkben azt is jelentette, hogy saját bevételekre sem tudunk szert tenni. Aki figyelemmel kísérte életünket, az tudja, hogy évek óta szinte támogatások nélkül működtetjük az intézményt. Fontos kiemelni, hogy 5400 m2-en, egy energetikailag elavult, felújításra szoruló ingatlant tartunk fenn, ami nagyon költséges. Szervezetektől, lakosságtól kaptunk adományokat, illetve rendezvényeinkre nyertünk pályázatokat, de ez az elmúlt éveket tekintve, bevételeinknek mindössze csak 6-8 %-át tette ki. Természetesen az összes számunkra nyújtott támogatást, adományt Tisztelettel megköszönünk, hiszen minden „fillér” hozzájárult a működés lehetőségéhez.

A 2020-as évnek nagy reményekkel  vágtunk neki, hiszen az önkormányzat partnerként állt az intézményhez,  egyhangú testületi döntés alapján a Csepeli Városkép Kft. 5 millió forint  támogatást nyújtott ünnepi hetünk megrendezéséhez és az ehhez kapcsolódó technikai berendezések beszerzéséhez. Az előkészületek költségeivel már elszámoltunk, rendezvényeinket az ősz folyamán tervezzük pótolni, amennyiben lehetőségünk lesz rá.

Természetesen mint minden évben határidőben beadtuk a 2020. évi állami működési támogatására megírt pályázatunkat a Területi Művelődési Intézmények Egyesületéhez, amire bár szóban érkezett elutasítás, de még írásban nem közölték (talán majd jövőre…). Ezen kívül támogatási kérelmet, pályázati anyagot adtunk be Budapest Főváros Önkormányzatához, Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes asszonynak címezve, ahonnan szintén elutasító választ kaptunk írásban, ami talán „megérdemel” egy külön bejegyzést is.

A lényeg, hogy itt állunk szinte tehetetlenül, hasonlattal élve: „ kezünk, lábunk megkötözve, és ha nem etetnek meg minket, amíg megszabadulunk a béklyóktól, lassú kínhalállal éhen halunk”.

Egyetlen reményünk már, hogy helyi szinten nem hagynak magunkra minket, hiszen senkinek sem jó, ha egy 100 éves művelődési ház (aki annyi mindent átélt már), teljesen ellehetetlenül. A csepeli lakosság előnyére szolgálna az Önkormányzat és a Munkásotthon együttműködése. Sok  lehetőség van a kapcsolódási pontok kialakítására, hogy közösen meg tudjuk menteni azt a számos kulturális értéket, ami már sok-sok éve a csepelieké. Előrelépésként értékeltük, hogy az Augusztus 20-i önkormányzati, szabadtéri rendezvényen a 100 éves Munkásotthon csoportjai is helyet kaptak volna a színpadon és résztvevőként egy „mini kiállítással” is készültünk. Sajnos ez sem valósulhatott meg a vírushelyzet miatt, de a szándék megvolt!

Tisztelettel és baráti üdvözlettel:

Takács Mónika

intézményvezető

Forrás: Takács Mónika közösségi (Facebook) oldala

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4616140074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2020.08.16. 00:05:21

Segíteni kell adományokkal. A csepeli lakosságnak, a Munkásotthon Baráti Köre tagjainak mindenképpen! Bajban ismerszik meg a barát!
süti beállítások módosítása