CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Nem vagyunk hősök

2020. szeptember 09. 04:24 - csú

elolanc_-2020-09-06-szinmuveszetisek_szfe_piros-feher.PNGA hétvégi demonstrációkhoz volt, aki azért csatlakozott a tiltakozó színművészetis egyetemistákhoz, mert átlátta az átalakítás és a hatalommal való visszaélés összefüggését. Sokan azért, mert azonosulnak a szabadságért küzdő diákokkal. Sokan pedig azért, mert itthon szokatlan tüntetéskultúrával találkozhattak, ahol a fő mondanivaló nem az volt, hogy mocskos Fidesz, vagy Orbán takarodj. A felszólalók nem unásig ismert paneleket habogtak. Mást tettek: a nemzetietlenséggel vádolt intézmény diákjai népdalt dolgoztak át közös dallá, véleményüket staféta lánccal, chartával, tánccal, versekkel és performanszokkal mondták el

A színművészetis  egyetemfoglalók nem készültek forradalmárnak. Nem vagyunk hősök - mondta egyikük. Egy hete, amikor piros-fehér szalagokkal kissé tétován elkezdték lezárni azt a bizonyos kaput, a kuratórium vezetője által sugalltakkal ellentétben nem nemzetközi nyomásra lázított fiatalokat láthatott, aki a Vas utcában járt.

Az igazságérzetük vezérelte őket akkor, amikor

szerenádot adtak a felmondott osztályfőnöknek, Máté Gábornak, akinek 2003-ban végzett osztálya ma is évente készít előadást; amikor a nekik juttatott élelmiszerből rászorulóknak küldtek, amikor demonstrációkat szerveztek, és amikor percről percre alakították ki az egyetemfoglalás - paradoxon - hétköznapjait.

A lemondott vezetés időt adna diákoknak és tanároknak azzal, hogy egy héttel elhalasztja az évkezdést, a kuratórium ebben az alkalmatlanságot és a felelőtlenséget látja. A miniszter új helyben és új tanárok toborzásában látja a megoldást, a felmondott oktatók egy része alternatív képzés szervezését fontolgatja.

Sokat tapasztalt, dörzsölt és cinikus felnőttek sem könnyen igazodnának el a lehetőségek között, nem lenne csoda, ha a hallgatók eltévednének a jogi és oktatási labirintusban.

Ez a bizonytalanság azonban nem változtatott az eltökéltségükön. A hétvégi demonstrációkon volt, aki azért csatlakozott hozzájuk, mert átlátta az átalakítás és a hatalommal való visszaélés összefüggését. Sokan azért, mert azonosulnak a szabadságért küzdő diákokkal. Sokan pedig azért, mert itthon szokatlan tüntetéskultúrával találkozhattak, ahol a fő mondanivaló nem az volt, hogy mocskos Fidesz, a felszólalók nem unásig ismert paneleket habogtak.

Mást tettek: a nemzetietlenséggel vádolt intézmény diákjai népdalt dolgoztak át közös dallá, véleményüket staféta lánccal, chartával, tánccal, versekkel és performanszokkal mondták el. Mindazzal, amit megtanultak az azóta kultúrpolitikai csatatérré vált egyetemen.   

Forrás: HOMPOLA KRISZTINA (Népszava)

Fotó: BÁRDI BÁLINT (SZABAD EURÓPA RÁDIÓ)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4616194346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása