CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csődbe ment csepeli ígéretek, megkukult kerületvezetők, eltitkolt kormányajándék - Egy hét Csepelen

2020. december 06. 00:02 - csú

nem_hall_nem_beszel_nem_lat_2.PNGCsepel vezetőiről mintázták  a bábukat? Jobbról balra: nem lát, nem beszél, nem hall...

A hét legfontosabb hazai eseményei továbbra is a koronavírus miatti veszélyhelyzet egyre romló mutatói jegyében értékelhetők. Csepelen ez gyakorlatilag alig érzékelhető, hiszen az önkormányzati média semmit nem közöl az országos, a helyi változásokról, adatokról. Ugyanakkor az emberek egyre többször szembesülnek a kerületben is a családi, baráti, szomszédi körben a fertőzötté vált barátokkal, ismerősökkel kapcsolatos, telefonon, szájról szájra terjedő hírekkel.

Azt is elhallgatja például a csepel.hu, hogy a 21.kerulet.ittlakunk.hu c. hírportál, a hét elején közvélemény-kutatást végzett a koronavírus elleni várható oltás csepeli fogadtatásáról. A kérdés úgy hangzott, hogy a válaszadó beoltatná-e magát a Covid-19 elleni oltással. Közel hatezren, pontosabban 5951-en válaszoltak. „A válaszadók többsége, 55% (3261 szavazat) mondta azt, hogy nem oltatja be magát, 27% (1626 szavazat) kérné az oltást, míg 18% (1064 szavazat) még nem döntött ebben a fontos kérdésben.”  https://21.kerulet.ittlakunk.hu/egeszseg/201204/ittlakunk-szavazas-meglepoen-sokan-nem-oltatnak-be-magukat-koronavirus-ellen 

Elgondolkodtató a csepeliek oltásellenessége, hiszen lassan már naponta 200-an halnak meg az országban koronavírus miatt, vagy például a kerületi

Eötvös József Általános Iskolában a fertőződések miatt meghosszabbították a digitális munkarendet. A kormányzati és helyi kommunikációnak tehát nem sikerült elfogadtatni az emberek többségével a szakemberek véleményét, miszerint „a vakcinák megjelenése után a lehető leggyorsabban kell beoltani a lakosságot”. 

Már biztos, hogy jövő nyárig maradnak a pótlóbuszok a HÉV csepeli vonalán. Új információkkal jelentkezett ugyanis a Népszava a HÉV felújításával kapcsolatban.  https://nepszava.hu/3101387_csepeli-hev-hat-honap-raadas A lap december 3-i írása szerint „az új atlétikai stadion építési projektjének csúszása miatt várhatóan fél évvel meg kell hosszabbítani a csepeli HÉV vonalon elrendelt vágányzárat” A csúszást nemcsak a hídrekonstrukció elhúzódása, hanem „az atlétikai csarnok közúti kapcsolatának biztosítása” körüli gondok is okozzák. Jelentős csúszás lesz az új HÉV szerelvények beszerzésében is, hiszen a megígért új korszerű HÉV vonatokra vonatkozó tendert szeptember végén írták ki, s még csak az ajánlattételi szakasznál tartanak. A beszerzési ár valószínűleg jóval 100 milliárd forint felett lesz, ami – szerintünk –, jóval kitolja majd Németh Szilárd és Borbély Lénárd korábbi, az új járatokra vonatkozó ígéreteinek teljesítési határidejét. A többi terv ( a HÉV vonal kétirányú meghosszabbítása, az atlétikai stadion kapcsán megvalósuló további fejlesztések: gyalogos és kerékpáros hidak, edzőpályák, árvízvédelmi létesítmények, aluljáró, kikötő stb) megvalósításáról még beszélni sem érdemes, ami jelentősen lassíthatja a kerületi vezetés eddigi terveinek megvalósítását is. Nem számít semmi stadion lesz, drágább lesz ugyan de lesz. Hol van már a tervezett 120 milliárd? Most 178 milliárdnál tart a számláló! https://24.hu/belfold/2020/12/02/atletikai-stadion-koltsegek/ A többi hozzá kapcsolódó beruházás meg tovább növeli a költségeket. A csepel.hu és Borbély Lénárd meg hallgat. A csepeliek meg csak ráfizetnek az atlétikai stadionra nem csak rövid távon….

A Magyar Közlönyben december 2-án megjelent kormányhatározat szerint 300 millióval támogatja az állam a csepeli önkormányzat lakás- és helyiséggazdálkodási feladatait. Természetesen a pénz mindig jókor jön, még Csepelre is, azonban érdekességként megjegyezzük, hogy például a ellenzéki vezetésű józsefvárosi önkormányzattól tavasszal 1,1 milliárdot, a szintén ellenzéki ferencvárosi önkormányzattól meg 400 milliót vont el a kormány. Vajon miért nem írta még meg ezt a csepel.hu? Talán mégis igaz a hír, miszerint a kormány és a Fidesz úgy gondolja, vesszenek az ellenzéki vezetésű kerületek? Biztos, hogy mi nyerünk a más kerületektől elvont pénzzel?

A Csepel Kerékpárgyártó és Forgalmazó Zrt nyert azon a Budapesti Közlekedési Központ által meghirdetett tendert, amely a MOL Bubi kerékpár megújítására írtak ki. A 168 óra december 1-i cikke szerint az öt évre szóló szerződést valószínűleg december 11-én írják alá.  https://168ora.hu/itthon/bubi-bicikli-csepel-196068 Kerületi cég által elért jelentős siker, érthetetlen hogy a csepel.hu egy sort sem ír az ügyről.

December 1-én lejárt a polgármester által meghirdetett online közmeghallgatásra várt lakossági kérdések beküldési határideje. A november 26-án bejelentett törvény által előírt képviselő-testületi közmeghallgatásra beérkezett kérdésekről semmi hír. Arról sincs, hogy mikor lesz „online formában” a válasz, amelyről azt írta a csepel.hu, hogy a polgármester mindenkit tájékoztatni fog. Kíváncsian várjuk, nem csak az időpontot, hanem a lebonyolítás módját, azaz  részt vesznek–e a közmeghallgatáson a képviselő-testület tagjai vagy az egész – törvényi előírások ellenére –, csak a polgármesterről fog szólni. 

A héten kellett volna – a kéthetenkénti megjelenés miatt http://www.csepelivaroskep.hu/hirmondo/  – , a postaládákba kerülnie a Csepeli Hírmondó legújabb számának. Nem lett belőle semmi, igaz, a legutóbbi lapszámban jelezték, hogy csak december 16-án fog megjelenni az új lapszám. 

Valamikor, még 2010 előtt, a szocialista többségű önkormányzati képviselő-testület időszakában – a nyári időszak kivételével –, hetente jelent meg a Csepel újság. Németh Szilárd korábbi polgármester a 2010-es képviselő-testületi alakuló ülésen, az „ésszel, szívvel, tisztességgel Csepelért” jelszó alatt felsorakozott Fidesz frakció egyhangú támogatásával, 2010. október 12-én, azonnal megszüntette a lapot amelynek lapcíme alatt azt olvashattuk: „A kerület közéleti lapja”. Lehet, hogy ez volt a megszüntetésének oka? A Németh által 2011-ben létrehozott Csepeli Hírmondó lapcíme alá már ez a szöveg került: „A XXI. Kerületi Önkormányzat lapja”. Az elmúlt 10 év alatt tehát a közéleti események helyett az önkormányzatról és vezetőiről olvashattuk, először havonta, majd kéthetenként (a választások előtt hetente) az önkormányzati híreket. Közben a lap a helyi fideszes vezetés politikai szócsöve lett. Függetlenül azonban a két lap tartalmától, irányultságától, olvasottságától és népszerűségétől, a megjelenési időtartamok közötti különbség is jól jelzi a fideszes csepeli vezetés véleményét az önkormányzati törvényben rögzített tájékoztatási kötelezettségről. Most például négy hét szünetet tartanak a lap szerkesztői, miközben az elmúlt napokban történt, Csepellel jelenével és jövőjével kapcsolatos eseményekre, vitákra való önkormányzati reagálások rendre elmaradtak. Az egyre jobban terjedő koronavírus miatti fertőzöttségi és halálozási mutatók alakulása vagy a kijárási tilalom helyi hatásai is indokolták volna a lap december 2-i megjelentetését, még akkor is ha a csepeliek jelentős része, a lap egyoldalú, ellenzékellenes beállítottsága miatt, el sem olvassa. Ez nem pénzügyi kérdés, ennyire becsüli a Borbély Lénárd vezette önkormányzat a korrekt tájékoztatás jelentőségét, fontosságát. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6516319412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása