CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kizárták az összes csepeli képviselőt - Cinkosok közt, Csepel élén - Kínos kérdések kerülgetése – Egy hét a kerületben

2020. december 27. 00:02 - csú

kiralyerdei_muvelodesi_haz_indul_a_bakterhaz_bendeguz_es_a_banya.jpgBendegúz és Banya-szobor lehet Királyerdőben, de az ott élők álma, az ABC egyelőre nem épülhet a művelődési ház mellett. Az üres telket eladta a fideszes vezetésű önkormányzat...

A héten folytatta  politikai harcát Karácsony Gergely főpolgármester ellen a kerület polgármestere, Borbély Lénárd. Hétfőn, először a saját fb oldalán jelentette meg, majd a csepel.hu-n is közölte írását, „Karácsony Gergely ismét hajléktalanokat költöztet Csepelre” címmel. A keményen kormánypárti Magyar Nemzet már azzal a címmel vette át, hogy Karácsony Gergely kicsinyes bosszút áll Csepelen. A polgármester meg, miközben sérelmezi, hogy a főpolgármester 3 hajléktalant Csepelre költöztetett, elfelejtette, hogy a közpénzből fenntartott önkormányzati média kötelessége, többek között, a hitelesség, a pártatlanság és a tárgyilagosság, s nem árt ha néha idézi a forrást is. Ez utóbbit kereste meg a téma kapcsán Szabó Szabolcs, a kerület országgyűlési képviselője, aki másnap a fővárosi illetékeseket is megkeresve, saját fb oldalán, egyebek mellett, a következőket írta:  

 „a Borbély Lénárdék által nemrég kilakoltatott csepeli család is kapott lakást. (Nem Csepelen, hanem egy másik, ellenzéki irányítású kerületben). Másrészt ezen felül 17 lakást utaltak most ki, ebből 15-öt hajléktalanoknak (akik így már nem hajléktalanok). Ebből a 15 lakásból 12 lakás van ellenzéki irányítású kerületben, 3 pedig a kormánypárti irányítású Csepelen. Hallottak arról, hogy az ellenzéki polgármesterek tiltakoztak volna emiatt? Én nem hallottam ilyet. Csak és kizárólag Borbély Lénárd, meg a csepeli Fidesz problémázik. Csak nekik van bajuk azzal, ha a lakásukat elvesztett emberek újra lakáshoz jutnak.” 

Néhány megjegyzés Borbély úr nem éppen szociális érzékenységét mutató, helyenként demagóg írásához: 

 

> a címben az ismét szó nem igaz, hiszen a főpolgármester a főváros bérlőkijelölési jogával élve csak most először költöztetett hajléktalanokat (3 főt) a kerületbe;

> a nem balliberális kerületek fejlesztésének leállítása messze van az igazságtól;

> „a csepeli Rákóczi tömb” a szocialista önkormányzati vezetés időszakában épült, állami támogatásból és önkormányzati önrészből 2003-ban került átadásra. 

Lásd továbbá az alábbi linken olvasható írásthttps://21.kerulet.ittlakunk.hu/hivatalok/201223/huszonoten-koltozhettek-fovarosi-berlakasokba-koztuk-harom-csepelibe-karacsony 

Csak a facebook oldalán megnézhető és meghallgatható „online” közmeghallgatásról adott december 23-án tájékoztatást Borbély. A december 17- én megrendezett eseményt valamiért elhallgatta a csepel.hu. Lehet, hogy a közmeghallgatás nem az önkormányzat hivatalos honlapjára tartozik, bár nyilvánvalóan az önkormányzat munkatársai biztosították a technikai feltételeket és hozzájárultak a válaszok megfogalmazásához? Viszont a törvényi előírások ellenére a képviselő-testület tagjai részt sem vettek a programon. Miért nem?  A koronavírus miatt vagy nem tudták technikailag előkészíteni részvételüket? Itt tart csak a csepeli önkormányzat technikai felkészültsége? Netán a polgármester nem engedélyezte részvételüket? Vajon mit szólnak mindehhez az érintettek, a képviselő-testület tagjai, van egyáltalán véleményük Borbély úr válaszaival kapcsolatban? 

Ami a tartalmi kérdéseket illeti, a ~ 64 perces adásból megtudtuk, hogy 42 csepeli lakos több mint 70 kérdést tett fel. Mivel mindegyik kérdés megválaszolására volt bőven ideje (több mint két hete) a polgármesternek, ezért az internetes közmeghallgatásból interneten lejátszott, összevágott válaszokat tartalmazó filmfelvételt láthatott az érdeklődő csepeli polgár. Ráadásul igazán kemény kérdés nem hangzott el (vagy fel sem olvasta a polgármester), egy kicsit unalmas, felolvasással „tarkított” felvételt kellett végignéznünk, amelyben Borbély kitért a kényelmetlen válaszok elől.

Olvasóinknak a témák nem lehettek újak, blogunk gyakorlatilag minden közéleti, kerületfejlesztési kérdést érintett már az elmúlt hónapokban. (Csepel SC vagyonának a Németh alapítványi vagyonába való átmentése, a csepeli HÉV eltérítésének témája, közlekedési gondjaink, a földutak felszámolása, a csillagtelepi lakótelep felújításának csúszása, a Jedlik teljes átépítése körüli bonyodalmak, Galvani, Gubacsi híd, stb.)

A válaszokból megtudtuk, hogy egyre kevesebb az önkormányzat mozgástere, hiszen a kormányzat sok jogkört elvont a helyi önkormányzatoktól, illetve a rendelkezésre álló pénzügyi keretek sem elegendőek a vállalt fejlesztések megvalósítására. Sőt további jelentős fővárosi, kormányzati és EU-s pályázati pénzekre lenne szükség több beígért beruházás megvalósításához. Összegezve: a helyzet reménytelen, de nem súlyos, mégis, ahogy a polgármester fogalmazott egy kérdésre adott válasz kapcsán, többnyire sikerült „lekommunikálni” az egészet.

Két konkrét  témát viszont kiemelünk a közmeghallgatási hetvenből:
> A Csepel SC alapítványi vagyona körüli vita nagyságát jól szemlélteti a magyarnarancs.hu-n a héten megjelent írás, melynek címe: Németh Szilárd a csepeli Fidesszel sem egyeztetett arról hogy stadiont vásárol a kerületben. Szerzője a cikk felvezetőjében sejteti, hogy Németh „Kubatov Gábor Fradi-elnökkel már biztosan” egyeztetett.  https://magyarnarancs.hu/belpol/nemeth-szilard-a-csepeli-fidesszel-sem-egyeztetett-arrol-hogy-stadiont-vasarol-a-keruletben-234431

> évek óta ígéri a polgármester, hogy a Szent István úton, a Királyerdei Művelődési Ház melletti üres telken teljesítik a királyerdeiek nagy álmát: ABC-t építenek oda, hogy az ott élőknek ne  kelljen a városközpontba buszozniuk. A miért nem lett ott üzlet kérdésre válaszolva Borbély elárulta, hogy a telket eladták egy ingatlanfejlesztő cégnek, amely majd valamikor megépíti, ha lesz olyan vállalkozó, akinek hosszútávon is megéri a beruházás. Szerintünk akkor még sokat kell várni a csepelieknek a beruházásra, igaz az eladott telek gondozása már nem önkormányzati feladat lesz a következő években. 

 „Az iparűzési adó megvágása után minden fideszes nagyváros kapott karácsonyi bánatpénzt a kormánytól” - olvasható volt csütörtökön a 24.hu-n. https://444.hu/2020/12/24/az-iparuzesi-ado-megvagasa-utan-minden-fideszes-nagyvaros-kapott-karacsonyi-banatpenzt-a-kormanytol, miközben Ausztria euró milliárdokkal segíti a válság miatt nehéz helyzetbe került önkormányzatokat https://nepszava.hu/3103723_jelentes-az-osztrak-laborbol-sarc-helyett-euromilliardokkal-segitik-a-telepuleseket , nem politikai alapon! A hó elején Csepel is kapott 300 milliós, célzott támogatást, de ha így marad, s a kerületbe nem jut több a politikai alapon történő osztogatásból, akkor nagyon nehéz év elé néz a kerületi önkormányzat, mert az iparűzési adó csökkenése kezelhetetlenné teheti a költségvetést.  A polgármester meg továbbra is cinkosan hallgat, úszik az árral, csak a főpolgármester elleni politikai kampányban veszi ki aktívan a részét, nehogy Orbán Viktor, a kormány és a Fidesz  Kedves Vezetője, meghallva 21. kerületi kádere önálló véleményét, összeráncolja szemöldökét.

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6416358016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása