CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A vakcina nem gyógyít, hanem megelőz, a hülyeség ellen pedig nincs diéta

2021. február 21. 00:01 - csú

kinai_vakcina_erkezese_-2021-02-17.jpgA kínai vakcina lett a befutó a kifutón. Az lesz vajon az oltásra jelentkezőknél is?

Azt állította Orbán Viktor (a Visegrádi Négyek krakkói csúcstalálkozóján), hogy „egyfajta vakcina van: az, amelyik gyorsan és hatékonyan meggyógyítja az embereket”. Átpolitizálni ezt a kérdést, amikor emberek életéről van szó, felelőtlenség.

Ezzel szemben a tény az, hogy a vakcina nem gyógyít, hanem megakadályozza a betegség kialakulását, viszont nem egyfajta van belőle, hanem több. Ezek hatásmechanizmusa és hatásfoka is különbözik, csakúgy, mint az, hogy bizonyos korcsoportban vagy betegségek mellett alkalmazhatók-e. Ráadásul létezik olyan vakcina is, amely elkészült ugyan, de nem vált be. Ezért az orosz és a kínai barátokkal átpolitizálni a kérdést nem biztos, hogy a legfelelősebb politika.

Azt állította a miniszterelnök (napirend előtti parlamenti felszólalásában a vakcina-beszerzésekről), hogy „aligha engedhetnénk meg magunknak, hogy amivel magyarokat oltanak a Vajdaságban, az ne legyen elérhető nálunk, Magyarországon. Ezért

vásároltunk magunknak a nyugati mellé orosz és kínai vakcinát is”.

Ezzel szemben a tény az, hogy az oltóanyag beszerzése és az oltások beadása semmiképpen sem nemzetiségi hovatartozás kérdése. Egyetlen kérdés van csak: az, hogy szabad és szükséges-e átugrani az általánosan elfogadott engedélyeztetési szabályokat, vagy sem. A szerb kormány, amely nem kap vakcinát az EU-tól, érthetően úgy döntött, hogy igen, a magyar kormány pedig kevésbé érthető módon követte a szerbeket. De közben ne a vajdasági magyarokkal takarózzon.

Azt állította továbbá Orbán (ugyanott): „azt már elértük, hogy mi, magyarok május végéig 3,5 millió emberrel többet tudunk beoltani, mint egy hasonló méretű európai uniós ország, amely csak a nyugati vakcinákra támaszkodik”.

Ezzel szemben a tény csak az, hogy e pillanatban ennyivel több vakcinát rendeltünk, mint a többi európai uniós ország. Május végéig azonban az Európai Unió által szétosztott oltóanyagokból is jóval több lesz. A Pfizer például ezen a héten már növelte a leszállított mennyiséget, és a jövő héttől heti 5 millió adagot küld az Európai Uniónak, ami május végéig (minimum) 70 millió dózis lesz, ebből pedig Magyarországra másfél millió jut. Május végére tehát már az lesz a kérdés, akarják-e a magyarok az oltást. És vajon melyiket?

Azt is állította Orbán (ugyancsak a Parlamentben), hogy megkezdték a 13. havi nyugdíj első részletének kiutalását. „Ez jól mutatja, hogy a mai válságkezelés természete, rendezőelve és logikája más, mint amit 2010 előtt alkalmaztak Magyarországon. A mi válságkezelésünk nemzeti jellegű, nem a magyar emberekkel fizetteti meg a válság árát”.

Ezzel szemben a tény az, hogy nem az orbáni válságkezelés más, hanem az európai. 2008-2009-ben ugyanis Magyarország csak azzal a feltétellel jutott hitelekhez, hogy csökkenti kiadásait, ezért kellett visszavonni a 13-ik havi nyugdíjat. Most ellenben az Európai Unió mindenkit költekezésre biztat, és nem véletlen, hogy a „nemzeti jellegű” Orbán-kormány alatt az ország jobban el van adósodva, mint Gyurcsány, majd Bajnai alatt volt. És ez még inkább így lesz. Nemzeti jelleggel.

Forrás: Bolgár György: Az átpolitizált vakcina című írása (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr4016433564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása