CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Röpködő milliárdok az évek óta bezárt csepeli gimnázium körül

2021. május 05. 00:02 - csú

jedlik_gimi_10.PNGNem akartunk hinni a szemünknek! Kórkép egy  fideszes beruházásról: ígéret van, kápolna lesz, de azt csak a jó ég tudja megmondani, hogy  tanítás valójában mikor lesz újra a Táncsics utcai Jedlikben

A csepel.hu és Borbély Lénárd nem, Németh Szilárd viszont közzétette – saját fb oldalán – , a Jedlik Ányos Gimnázium tervezésének és kivitelezésének EU-s anyagban közölt közbeszerzési felhívását. 

https://ted.europa.eu/udl?uri=TED%3ANOTICE%3A213213-2021%3ATEXT%3AHU%3AHTML&src=0&fbclid=IwAR2SJazVABGfU5b7ZiX8W38GBTMTjvXffSKbZzbDU6rp9S5Ay34w_GzfHTQ 

Előzmények:

1) Több mint három éve, 2018. március 28-án, pár héttel az országgyűlés választások előtt, az „Új  JÁG Társadalmi Egyeztető Fórum” elnökének, Németh Szilárdnak, és a fórum tagjainak bemutatták az új Jedlik Ányos Gimnázium koncepciótervét.

https://www.csepel.hu/hireink/fejlesztesek/item/11095-bemutattak-az-uj-jedlik-anyos-gimnazium-koncepciotervet  Akkor azt ígérték, hogy az építkezés miatt a jedlikesek „legalább két tanévet az átalakításra szoruló Fodor József szakközépiskolában töltenek majd.” 

2) Egy év múlva, 2019. július 11-én, a költözés és nem sokkal az önkormányzati választások előtt, azt írta a csepel.hu, hogy „hamarosan megkezdődik a Jedlik Ányos Gimnázium felújítása, teljes körű modernizálása”. Ennek ellenére a beruházás valamiért kimaradt a polgármester 35 pontos választási programjából. 

3) Borbély Lénárd polgármester 2020. október 8-án a „Jedlik Ányos Gimnázium fejlesztése, bővítése rekonstrukciója” néven a „tervellenőri, beruházás-lebonyolítói és építési műszaki ellenőri feladatok ellátására” megbízási szerződést írt alá a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-vel. https://dokumentumtar.csepel.hu/letoltes.php?d_id=22108

A szerződésben olvasható, hogy az 5 milliárdos állami támogatásból a beruházás céljára még megmaradt 3.517.183.930 forint rendelkezésre áll. (A felhasznált ~ 1,5 milliárd forint a gimnázium átköltöztetésére lett fordítva.)  A tervezési határidő: 2020. december 31., míg a

kivitelezési munkálatokat 2021. január 01-2023. első negyedév között kell elvégezni.  

4) Borbély Lénárd tavaly decemberben a csepel.hu-ban már ezt nyilatkozta:

Az állami támogatás azonban nem fedezi az elkészült tervekhez szükséges építési költségeket, ezért a beruházás akkor valósulhat meg, ha az állam kiegészíti azt, ellenkező esetben szűkebb formában kell a felújítást elvégezni.” 

https://csepel.hu/hireink/kozelet/item/13149-ev-vegi-interju-borbely-lenard-polgarmesterrel 

5) Az önkormányzat vezetése 2021. március 10-én újabb szerződést írt alá a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-vel. A „járulékos közbeszerzési szolgáltatás”- t tartalmazó megbízási szerződés szerint, az eljárás elnevezése: „a Jedlik Ányos Gimnázium fejlesztése, bővítése, rekonstrukciója, kert és sportudvar építés, és közúti parkoló kialakítása”.” https://dokumentumtar.csepel.hu/letoltes.php?d_id=22819  

jedlik_14_milliardos_szoveg_bl-al.PNGRészlet a szerződésből

A leírtak szerint - miként a fenti másolaton is látható és olvasható - az eljárás becsült értéke: „nettó 14.969.772.561 Ft, amely 10 % tartalék keretet tartalmaz.”! Szerepel a szerződésben, hogy a közbeszerzés „központi költségvetési forrás felhasználásával valósul meg.” Az, hogy ez a becsült érték pontosan mi takar, mekkora központi költségvetési forrásról van szó, a szerződésben nincs tisztázva. 

Tehát a kormány által 2017 végén jóváhagyott 5 milliárdos nagyságú támogatásból megmaradt összeg kevés lesz, azonban nincs hír a további kormányzati támogatásról.

A Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő, államtitkár fb oldalán közzétett

közbeszerzési felhívás feladásának dátuma április 26., elnevezése: „Jedlik Ányos Gimnázium tervezés és kivitelezés”. Ennek alapján jogos a kérdés: milyen „elkészült tervek”-ről beszélt decemberben a polgármester?

Egyébként az ajánlatokat június 23-ig kell benyújtani. A beruházás megvalósítása során megoldandó feladatok között szerepel a megmaradó épület felújítása, továbbá, hogy az 

 „...új épületrészben kap helyet az új sportcsarnok, és közösségi tér, a kiszolgáló helységekkel, mely lamellás árnyékolórendszert kap az üvegezett felületein, ...az új tornatermi szárny tetőfelülete extenzív zöld tetőként kerül kialakításra…..A leendő fedett parkoló a focipálya felől zöld domb-homlokzatot kap, mintegy belesimulva a zöldfelületbe. ….A létesítmény új aulatérrel bővül. A telek keleti felében a külső sport funkciók kerültek elhelyezésre, valamint egy fedett-nyitott parkoló. Az akadálymentes elérést a régi és új szárnyakban elhelyezett felvonó minden szintre biztosítja. A földszinti öltözőblokkban akadálymentesen használható öltözőcsoport tervezésre került sor. A létesítmény megvalósításakor 18 602 m2 telken, 7 318 m2 parkosított terület terepszinten, 1 289 m2 zöld tető, és 14 814 m2 területű meglévő és új épület kerül megépítésre. A telken belül 49 db parkoló kerül kialakításra, és 111 db kerékpár tárolását biztosítjuk. Az új épület kialakítása helyén a meglévő tornacsarnok elbontásra kerül...”

Érdekességként jegyzem meg, hogy – a polgármester által március 10-én aláírt megbízással szemben –, a Németh által közreadott EU-s felhívásban a „becsült teljes érték vagy nagyságrend” már nem lett meghatározva. Vajon miért nem? 

Most már majdnem minden érthető, tiszta és világos, bár korántsem egyértelmű. Legalább már van valamilyen szerződés és pályázati kiírás, bár a pénzügyi garanciák még nem látszanak. Mikor indul a beruházás? Nincs konkrét válasz. Mibe kerül majd az egész beruházás? Senki nem tudja. Utólag, valamikor 2-3 év(!?) múlva megtudjuk. Talán azt is, ki mennyit nyert a projekt megvalósításán. Azt pedig már sejtjük, hogy a 2022-es parlamenti, majd a 2024-es önkormányzati választásokon valószínűleg ezzel fognak kampányolni a fideszes jelöltek. 

vox

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6516522294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarjányi László 2021.05.06. 22:55:24

Ez már a hülyeség kategóriája! Az 5 milliárdos felújítás is túlzó volt! Viszonyítva a csepeli SZTK 2.5 milliárdos felújítási költségéhez, ahol ugye berendezések is vannak, nem csak iskolapadok!

Aki ezt a felújítást nettó 15 milliárdért akarja elvégezni/elvégeztetni, az bizony orvosi eset! Ideje lesz már eltakarítani ezt a rezsimet!
süti beállítások módosítása