CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A hajléktalan sír, az újságíró ír, a csepeli hatalom pedig úr a maga dombján

2021. május 12. 00:02 - csú

hajlektalanok_ellen_biztonsagi_szolgalat_csepelen_2.PNGMédiabotrány után. Csakúgy röpködnek  a tíz-, és százmilliók az önkormányzat körül, a biztonságra hivatkozva. Sokan élnek meg a csepeli közpénzből. Hogy miért így, miért ennyiért, az már más kérdés.

Alázzák és ütik a hajléktalanokat Csepelen, írta a 24.hu még 2018.  november 1-én, a Népszava meg folytatta: „Nem létező szervezet nevében terrorizálták a hajléktalanokat Csepelen” (2018.12.21.)  Azóta két és fél év telt el. A cégről, a Prev-Info Kft-ről, mert róla van szó, annak idején a 24.hu többek között ezt írta: „Csepel Önkormányzat Biztonsági Szolgálat” feliratos pólóba öltözött, kigyúrt emberek „a csepeli önkormányzat megbízásából utcalakókat vegzálnak, így igyekeznek eltüntetni őket a kerület belsejéből.” https://24.hu/belfold/2018/11/01/hajlektalanok-csepel/ 

Később blogunk is írt a botrányról. Írásunk megjelenése után Borbély Lénárd polgármester saját fb oldalán, válaszul a cikkekre, közleményt jelentetett meg: 

„Az önkormányzat a lakossági segítségkérésre végül a rendőrség, a közterület-felügyelet együttes fellépésével, valamint a vagyonvédelem biztosításával elérte, hogy rend legyen. Ezt a rendet a közterületeinken minden törvényes eszközzel a továbbiakban is fenn fogjuk tartani.” Arra nem tért ki, hogy mit takarnak a „vagyonvédelem biztosításával” szavak. https://csepeliek.blog.hu/2018/11/06/felelmet_kelteni_mar_tudnak_csepel_fideszes_varosvezetoi_de_vilagos_kerdesekre_keptelenek_valaszolni?fbclid=IwAR33CdLivVEF5zHosFk2vtxBK7TtOROY00OZX26UVxITneEaL0nch0Mj8Oc 

A Népszava azonban tovább foglalkozott a témával, s 2018 december 21-én a „Nem létező szervezet nevében terrorizálták a hajléktalanokat Csepelen” c. írásában ezt írta: 

 „A Csepeli Városgazda...valójában a Prev-Info Kft.-vel kötött szerződést – s fizettek nekik közel 40 millió forintot vagyonvédelmi szolgáltatásokért – a Kft. a szerződés értelmében azonban csak a városgazda telephelyeit védhette volna. Közterületen, mint amilyen a Karácsony Sándor utca, nem akciózhattak, erre törvény szerint sem lett volna lehetőségük,...a BRFK sem kötött a céggel szerződést utcai járőrözésre vagy más tevékenységre….. a Prev.Info 2011-ben kezdte meg működését,...a vállalkozás pedig a L.A.C. Holding leányvállalata; utóbbi szervezetet a tiszteletbeli kazah konzul, a kormányközeli milliárdos, Horváth László tulajdonolja...A L.A.C-nak korábban alvállalkozóként bedolgozott  Swat Privat Group Kft., ami Rogán Antal egyik csepeli rendezvényét biztosította, de Swat Private arról is ismert, hogy vezetője ellen – a Dózsa György úti baleset okozásával vádolt M. Richárddal együtt  – rendőri korrupcióval kapcsolatos nyomozás folyik. Talán csak véletlen egybeesés, de a hajléktalanokat vegzáló három fős kommandó egyik tagja is Swat Security kitűzőt viselt….A kigyúrt, és főként gyengébbekkel keménykedő csapat az első tényfeltáró cikk után eltűnt Csepel utcáiról; működésük nyoma azonban  megmaradt, és egy bejelentésnek köszönhetően a rendőrség is felfigyelt akciójukra". 

https://nepszava.hu/3019474_nem-letezo-szervezet-neveben-terrorizaltak-a-hajlektalanokat-csepelen  

Tehát, bármit mondott is akkor Borbély úr, nem éppen tisztességesen rendelték ki a cég alkalmazottait, sőt az önkormányzat és a társaság vezetése egyaránt megsértette a törvényt. Arról nem is beszélve, hogy a közterületeken azóta sincs a polgármester szerint hangsúlyozott rend biztosítva, a hajléktalanok gondjai ma is megoldatlanok.

A szerződésekből egyébként kiderült, hogy a Városgazdának 2013 februárja óta van szerződése a társasággal. Szerintem egy Fidesz közeli cégről van szó, tehát az Orbán-féle Nemzeti Együttműködés Rendszerében mindig jelentős eséllyel indult a helyi közbeszerzéseken.

Az együttműködést ez a médiabotrány nem zavarta, azóta is tart, sőt a Csepeli Városgazda Zrt. tavaly már két évre kötött szerződést a céggel, összesen 326,3 millió forint értekben. Sőt, 2018-ban a Csepeli Polgármesteri Hivatal is a Prev-InfoKft-vel szerződött, hol a választások, hol az Ady E. u. 64. sz. alatti hajléktalan szálló és melegedő biztosítására. Idén március 23-án már egy, a hivatalra és telephelyeire vonatkozó, megbízási keretszerződést is aláírtak. A megbízási díj összege bruttó 157.073 Ft/nap. 

Csakúgy röpködnek tehát a tíz-, és százmilliók az önkormányzat körül, a biztonságra hivatkozva. Sokan élnek meg a csepeli közpénzből. Hogy miért így, miért ennyiért, az már más kérdés. Ha hozzáveszem ugyanis a 30 fős kerületi Közterület-felügyelet idei költségvetési kiadási főösszegét, akkor további 175,8 millióval meg kell fejelnünk fenti számokat, akkor már érdemes elgondolkodni a megoldásokon. 

 A  21. kerületi önkormányzat azonban, hasonlóan több városi és nagyvárosi önkormányzathoz, elsősorban kényszerből, hosszú évek óta az állami hatáskörbe tartozó rendőrségi feladatok ellátását is támogatja. A kerületi Rendőrkapitányság szabadidős járőr tevékenységét idén például, a polgármester által jóváhagyott költségvetési rendelet szerint, 229,5 millióval. Az állam eközben milliárdokat vont el az önkormányzatoktól, így Csepeltől is, a közbiztonság vonatkozásában viszont továbbra is számít a helyi tíz és százmilliókra. A csepeli fideszes önkormányzat meg csak hallgat, s rendre csökkenti pl. éppen a szociális kiadásait. Pedig a szociális kiadások növelésével a hajléktalanok gondjait is enyhíthetné.

V O X

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7716531374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása