CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli útépítéssel hogyan lehet 192 százalékos inflációt produkálni?

2021. szeptember 01. 00:02 - csú

a_felujitott_poltenberg_utca_fenyekkel_es_arnyekokkal_-2021-08-13_bl-fb.jpgA felújított Pöltenberg utca fénnyel és árnyékkal. Bár a kérdőjelek nem láthatók, de megtaláljuk őket is, ha a részleteket megismerjük. Íme:

.A csepeli útépítések, felújítások kapcsán  ki az a kerület ügyei iránt érdeklődő, aki nem ismeri a Gerulus Kft.-t vagy nem hallott erről a cégről sosem? Szerintem nem sok közszereplő lehet, aki nem találkozott már ezzel névvel.

A társaság 2018 óta az önkormányzat állandó kivitelező partnere, majdnem minden útfelújítással kapcsolatos csepeli közbeszerzési eljárás nyertese. Először 2016-ban olvashattuk a nevét a csepel.hu-n, majd 2018-ban, 2019-ben, 2020-ban is keretmegállapodás, illetve konkrét szerződések alapján épített, újított fel csepeli utcákat. Három éve még csak 1,7 milliárdos, 48 hónapra szóló keretmegállapodást kötött az önkormányzat a céggel, tavaly pedig újabb négy évre szólót írtak alá, előbb 6 milliárdos keretösszeg erejéig, majd később ezt módosították 4,0 mdFt+ÁFA keretösszegre.

(csepel.hu – Hivatal, ügyintézés – Üvegzseb – Polgármesteri Hivatal – 2020. évi szerződések – Gerulus Kereskedelmi Szolgáltató Kft. Keretmegállapodás 1M 2020-12-07)  

Biztos, hogy minden szabályosan, a törvényeknek megfelelően történt, mindig a cég adta a legjobb ajánlatokat, és teljesen politikamentesen történt minden döntés a pályázatok körül? A cég

valóban megérdemelten lett nyertese az utóbbi öt-hat év csepeli útfelújításainak? Nem tudom a választ mindenre, de valószínűleg megérte az üzlet a biztos piacot biztosító önkormányzatnak, illetve a cégnek, különben nem is jött volna létre a megállapodás.

Persze azért még néhány kérdés  jogos lehet. Például: mi indokolta a négy-négy évre szóló keretmegállapodásokat? Ki és mennyit nyerhetett az üzleten? Mennyiben segítette elő az állandó befutói hely kijelölése/kibérlése, a verseny tisztaságát? Tényleg a legjobb, legolcsóbb pályázat nyerte el a csepeli útfelújítások nagy részét? Ami a legolcsóbbat illeti, van némi kétségem. 

Vegyük például a nemrégiben átadott Pöltenberg utcát. Szép lett. Nem hiába büszkélkedett vele fb-oldalán augusztus 13-án, a polgármester. Szerinte a 310 méter utca megújítása „mintegy 350 millió”-ba került. A felújítás során új alépítményre épülő útburkolatot kapott az utca, emellett „kétoldali járdarekonstrukcióra is sor került. Az útépítés során a csapadékvíz-elvezetést is megoldottuk.” - írta Borbély Lénárd. Érdemes azonban egy kicsit elgondolkodni a számokon. Ezek szerint a Pöltenberg utca egy méterének felújítása ~ 1,129 millió forintba került! Néhány megjegyzés ehhez:

> Csepel 2019-ben, a főváros földutakat megszüntető programjában elnyert milliárdokkal összesen, 3,3 milliárdos útépítési programot hagyott jóvá, amelynek keretében 7,3 km-nyi földút felszámolását tervezte.

 https://magyarepitok.hu/utepites/2019/03/csepelen-rajtol-el-a-fovaros-foldutakat-megszunteto-programja Ezek szerint egy méternyi utcára átlag 452 ezer forintot hagytak jóvá. 

> A 21.kerulet.ittlakunk.hu-n közöltek szerint 2020-ban már a Pöltenberg utca is szerepelt, 400 méterrel, a listán. 

https://21.kerulet.ittlakunk.hu/utcak-terek/200206/folytatodnak-az-utepitesek-csepelen 

> A fentiek alapján ~180 millióba került volna a 400 méteres Pöltenberg utca teljes megújítása. Idén a módosított szerződésben viszont már, csak 310 méteres utcával számoltak, és ÁFÁ-val együtt, 346,7 millió forintra (Borbély Lénárdot idézve, mintegy 350 millióra) szerződtek, ami egy méterre számítva ~ 2,5-szerese a két éve tervezett 452 ezres átlagköltségnek.

> Csak érdekességként jegyzem meg, hogy 2019-ben a XVIII. kerület 1 milliárd 192 millió forintot nyert a fenti pályázaton, amelyből 6 kilométernyi útfelújítást terveztek, ami ~ 199 ezer forintos méterenkénti költséget jelent. 

https://www.bp18.hu/hirek/keruleti-hirek/item/18337-szilard-uton-jarhatnak-a-keruletiek 

Bár a végleges költségek nem ismertek, már a két kerületi tervszámok ilyen mértékű eltérése is figyelemre méltó. 

Az infláció – hallom kérdéseimre a választ. Két év alatt több mint 192 százalékos? Az útépítéssel kapcsolatos árak növekedése valóban ekkora volt? Vagy a COVID okozta veszélyhelyzet körülményei (pl. a polgármester a testületi ülések nélkül „kényszerült” döntési helyzetbe), okozták az egészet? 

Talán célszerű lenne a kérdésekre a képviselő-testületnek is visszatérni. A nyilvánosság előtt. Vajon sor kerül rá?

vox 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9416675752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása