CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Mi zajlik a Laurencz sportcsarnok körül? - Kérdések a mai kt-ülésre - Szivárgó hírek, elfolyó milliók Csepelről

2021. szeptember 23. 00:02 - csú

csepeli_kepviselo-testulet_kt_2021-07-02_-koronavirus_utani_elso_ules_1.jpgA kiszivárgott hírek szerint jövőre is elvonná a kormány az iparűzési adó ötven százalékát. Mi erről az önkormányzati vezetők véleménye? Miért nem mer ebben a kérdésben a polgármester megszólalni, illetve csatlakozni a tiltakozó önkormányzatokhoz? - Miért került a Csepeli Diáksport Egyesület tulajdonába egy MKSZ által támogatott sportcsarnok? Miért nem mellékelték a vásárlási szerződést az előterjesztés mellé? Mennyiért vásárolták meg a sportcsarnokot, amelyhez az önkormányzat sok tízmilliós önrésszel járult hozzá?

Tizenkét héttel az utolsó testületi ülés után újra képviselő-testületi ülést tart a csepeli önkormányzat. A ma délután három órakor kezdődő nyilvános értekezletet a polgármesteri hivatal nagytanácstermében tartják. A meghívóban, tegnap délutánig, összesen 19 napirend tárgyalását javasolja a polgármester.

A témák között három rendelet-tervezet (költségvetés, településkép-védelem, építési szabályzat) mellett több érdekes téma is szerepel. Kíváncsian várjuk viszont, hogy a nyári időszakban nagy vitát kiváltó témákra (Galvani-híd; Németh Szilárd Csepel SC Alapítványa fejlesztési tervei; a csepeli HÉV jövője; a Gubacsi-híd felújítása; a csepeli gerincút beígért folytatásának ügye; Csepel-Soroksár komp fejlesztése; Németh Szilárd és Borbély Lénárd közötti, egyre inkább nyilvánvaló ellentétek; stb) reagál-e valamilyen formában a polgármester.

A fontosabb napirendekkel kapcsolatosan van néhány kérdésünk, amelyekre, reméljük válaszokat kapunk a képviselő-testület ülésén.

Napirend-tervezet 1. pontja: (133. sz. előterjesztés)

Rendelettervezet Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 2021. évi költségvetéséről szóló 2/2021. (II.19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdéseink:

1) A ~15 milliárdosra tervezett idei hiány finanszírozását, a tervezet szerint, két forrásból finanszírozzák: az előző évek költségvetési maradványaiból és az évek óta lekötött jelentős nagyságú államkötvényből. Miért nem használják fel az évente betervezett összegeket, mi az oka a magasabb államkötvénynek? Mi az oka az évenkénti túltervezésnek, illetve a tartalékolásnak?

2) Az előterjesztésből nem derül ki, hogy mennyi a közhatalmi bevételek (iparűzési-, építmény- és telekadó) első félévi teljesítése. Miért nem tartalmazza az előterjesztés ezeket az adatokat?

3) A kiszivárgott hírek szerint jövőre is elvonná a kormány az iparűzési adó ötven százalékát. Mi erről az önkormányzati vezetés véleménye? Miért nem mer ebben a kérdésben a polgármester megszólalni, illetve csatlakozni a tiltakozó önkormányzatokhoz?

4) A fideszes propaganda egyik fő eleme a családtámogatás. Ennek ellenére csökken Csepelen az óvodába járó gyermekek száma, s júliustól csökkenteni kellett a csoportok és az óvónők számát is. A jelszavakon, a milliókba kerülő családi programokon kívül mit kíván tenni a kerületi vezetés a helyzet javítása érdekében?

Napirend-tervezet 3. pontja: (135. sz előterjesztés)

Rendelettervezet Budapest XXI. Kerület Csepel Építési Szabályzatáról szóló 24/2018. (X.26.) önkormányzati rendelet módosításáról 

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdés: a témához tartozik a Csepel SC Béke téri területének fejlesztése a CSÉSZ-ben rögzítettek szerint. Borbély Lénárd korábban többször is úgy nyilatkozott, hogy csak a sportcélú fejlesztéseket fogja támogatni. A kormány most kivette az önkormányzat döntési hatásköréből  a fejlesztés ügyébe való beleszólás lehetőségét, így a Németh Szilárd által tulajdonolt alapítvány azt csinál a területtel, amit akar, s az előzetes terveik szerint nem csak sportlétesítmények lesznek a területen. Mi erről a polgármester véleménye, hogyan tud érvényt szerezni korábbi álláspontjának?

Napirend-tervezet 11. pontja: (151. sz előterjesztés)

Javaslat a Laurencz László Sportcsarnok (201031/49/A hrsz.) Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. részére történő üzemeltetésbe adására

Előterjesztő: Borbély Lénárd polgármester

Kérdéseink:

1) Miért került a Csepeli Diáksport Egyesület tulajdonába egy MKSZ által támogatott sportcsarnok?

2) Miért nem mellékelték a vásárlási szerződést az előterjesztés mellé?

3) Mennyiért vásárolták meg a sportcsarnokot, amelyhez egyébként az önkormányzat sok tízmilliós önrésszel járult hozzá?

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3916697948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása