CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Két csepeli vereség nem volt elég Németh Szilárdnak, már a polgármestert is hátba támadja – Egy hét Csepelen

2022. január 16. 00:02 - csú

nemeth_szilard_kit_tart_a_markaban_kell_a_hatalom-888.jpgMikor elég és mennyi elég a hatalomból, a pénzből? Hány emlékművet készíttet még magának? Kit tart a markában Csepelen?

Eldördült a startpisztoly, Áder János kedden közleményben tudatta a nagyérdemű közönséggel: április 3-ára tűzte ki az országgyűlési választások időpontját. Lehet vitatkozni a legkorábbi időpont miértjén, nem érdemes, a választásra kell koncentrálni. A csepel.hu is közölte a már beharangozott hírt. Az viszont kimaradt a helyi tájékoztatásból, hogy Németh Szilárd, két vereség után, harmadszor is beszállt a választási küzdelembe, Szabó Szabolccsal szemben, akit immár kétszer választottak meg a csepeliek és a soroksáriak a budapesti 17-es számú választókerület, így Csepel országgyűlési képviselőjének. 

Természetesen lehetnek még további jelöltek, akik valamelyik párt vagy szervezet jelöltjeiként indulnak, de nem zárhatók ki az önjelöltek sem. Legutóbb, a 2018-as választásokon a választókerületben 17 jelölt indult. Szabó Szabolcs ~ 5 %-kal, 2681 szavazattal verte meg Némethet, akiért Orbán Viktor is kijött Csepelre, és a helyi, önkormányzatinak csúfolt, de valójában fideszes média is mellette állt. Németh annyira „élvezte” a Csepeli Hírmondó támogatását, hogy még a legfőbb bírói szervezet, a Kúria is elmarasztalta a

lap fideszes tulajdonosait. Ennek ellenére kevesebb szavazatot kapott, mint pártja! https://csepeliek.blog.hu/2018/04/11/elzavartak_nemeth_szilardot_csepelrol_es_soroksarrol  

Akkor nem volt összefogás az ellenzéki pártok között, most, a politikai helyzet változása, a helyi fideszesek között felerősödött belső politikai harc, illetve az ellenzék összefogása és jelentős térnyerése miatt még durvább választási küzdelemre számíthatunk.

Ahhoz, hogy valaki hivatalosan is egyéni képviselő-jelölt lehessen, február 12-től 500 ajánlást kell összegyűjteni a választópolgároktól, akiket február 11-ig kell értesíteni a választási névjegyzékbe való felvételükről.

A kormány gyermekvédelminek nevezett/csúfolt népszavazási kezdeményezésére április 3-án népszavazás is lesz a kormány népszavazási kérdéseiről, amelyhez a törvényi feltételt a kormány 2021. november 19-én(!), a parlament döntésével biztosította.

……….

Január 12-én, szerdán megjelent a Csepeli Hírmondó idei első száma, blogunk 14-én, pénteken szemlézte is tartalmát. 

https://csepeliek.blog.hu/2022/01/14/valasztasi_bemelegito_ujnak_alcazott_regi_igeretekkel_a_csepeli_hirmondoban#more16812482 

Bár a CSH megjelenésének híre a csepel.hu „Kezdőlap”-ján még nem jelent meg, a Borbély Lénárddal készült kétoldalas „beszélgetés” már szerepel az önkormányzat honlapján. A polgármester saját közösségi oldalán mindkettőt népszerűsítette. Ezzel párhuzamosan azonnal meg is kezdte saját önfényezését. Egyrészt, visszatérve 2010-es helyi kampányuk jelmondatához, Ésszel, szívvel, tisztességgel Csepelért címmel video összeállítást készíttetett az utóbbi évek csepeli fejlesztéseiről, másrészt ő is közölte a CSH-ban vele készült interjú teljes szövegét, amelyhez eddig nem sok támogató hozzászólást kapott. Talán azért, mert a járvány elleni küzdelem csepeli hőseként jelenik meg a házi újságírója által készített cikkben? Vagy azért, mert úgy tűnhet, hogy a választási kampányban saját magát, s nem pártja jelöltjét, Németh Szilárdot kívánja népszerűsíteni? Lehet, hogy a be nem váltott ígéretek vagy a valamikor megvalósuló, gigantikus fejlesztések távoli jövőbe vesző tervei verték ki a biztosítékot a blogját olvasóknál? 

……….

Szerdán elfogadta a Fővárosi Közgyűlés a Főváros idei költségvetést, amelyről eddig nem jelent meg hír a csepel.hu-n. 

https://budapest.hu/Lapok/2021/elfogadta-a-fovarosi-kozgyules-budapest-2022-es-koltsegveteset.aspx 

Vajon miért nem, hiszen ennek alapján, az elfogadott munkaterv szerint február 24-én már be lehet nyújtani a kerületi képviselő-testületnek Csepel idei költségvetési tervét. A 21.kerulet.ittlakunk.hu viszont közölte a fővárosi önkormányzat ezzel kapcsolatos közleményét. 

A közlemény szerint a költségvetés 119 milliárdos hiánnyal lett elfogadva, amely joggal felveti a kérdést, mi lesz a csepeli önkormányzat idei költségvetésével, ha a fővárosi hiány „begyűrűzik” Csepelre is, arról nem is beszélve, hogy az állam adósságállományának és költségvetési hiányának hatalmas mértékű növekedése nem biztos, hogy mindig megengedi a fideszes önkormányzatok diszkriminatív kisegítését. Bár a választás megnyerésének szándéka mindent felülír: a kormány most is segíteni fog, hiszen a fideszes vezetésű városokon sok múlik április 3-án. Hogy utána mi lesz, az már nem érdekes. 

……….

A csepel.hu pénteken lehozta, Orbán Viktornak, az aznap reggeli, szokásos rádióműsorában elhangzott üzenetét. A kormányfő – többek között – indokolta a január 12-én a közösségi oldalán, videoüzenetben bejelentett 6 alapvető élelmiszer (kristálycukor; liszt; napraforgó-étolaj; sertéshús, comb; csirkemellfilé; pasztőrözött ESL tej, 2,8 %) árának befagyasztását. (A csirkefarhát utólag került a listára) A gazdasági szakemberek, a hazai és nemzetközi média jelentős része viszont durva választási pénzszórásnak tarja a döntést, amely nem oldja meg az ügyet, sőt további áremelkedést, inflációnövekedést generál. Surányi Miklós a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke erről az alábbiakat mondta:

„Januártól lesz két-három hónap, amikor a kormány egészen példátlan pénzszórása miatt ideiglenesen úgy fogják érezni a magyarok, hogy jobbá válik a helyzetük. Majd keserűen fognak ébredni, mert ennek hatására az infláció még magasabbra fog menni. Amikor a pénzszórás, a szavazatvásárlás lezárul, akkor szembesülnek azzal, hogy újabb pénzszórásra nincs lehetőség. Ellenkezőleg, vissza kell fogni a költekezést. Ugyanakkor az árak már magasan lesznek. Tehát a sztenderd normális jövedelmek, a nyugdíjak és a bér kevesebbet fog érni, mint most.” 

https://www.szabadeuropa.hu/a/suranyi-a-kormanyzati-penzszoras-miatt-ideiglenesen-ugy-erzik-a-magyarok-hogy-jobban-elnek-de-keseruen-fognak-ebredni/31638746.html?fbclid=IwAR0j2TFmZTRNQb-sVb9AgVKoVYnTWKzcedZGTdgIH9e0nt7ewi2q6SY5o9A 

A 21.kerulet.ittlakunk.hu olvasói véleményét kérte. A feltett kérdésre, miszerint „Hat alapvető élelmiszerre hirdetett árstopot a kormány, egyetértesz vele?, a szombat 11.00 óráig szavazó 1937 fő 64 százaléka nem értett egyet a kormány döntésével, s mindössze 30 %-uk támogatta. Bár nem reprezentatív felmérésről van szó, nem szabad lesöpörni a szavazó csepeliek majdnem kétharmados elutasító véleményét. Mutatja, hogy az emberek többsége felelősebben gondolkodik és nem ért egyet Orbánnal, a tisztán kampánycélokat szolgáló pénzszórással.

……….

Figyelemre méltó híreket olvashattunk a héten Németh Szilárdról csepeli fb oldalakon.

1) Az elsőt maga az államtitkár tette közzé közösségi oldalán:

„Bercsik Károly Fidesz-KDNP frakcióvezetővel egyeztettem a KIMBA helyzetének rendezéséről és a birkózókollégium megépítésének lehetőségeiről.”

Eszerint Németh nem mondott le arról, hogy a Hollandi úti birkózó akadémia mellett megépítse tervezett birkózókollégiumát, amellyel kapcsolatban 2020. szeptember 24-én kérte a csepeli képviselő-testületet, járuljon hozzá a Hollandi út 10. sz. alatti ingatlan megosztásához, hogy megépíthesse a kollégiumot? A testület akkor elutasította Németh kérését, amelynek Borbély még az előterjesztését sem vállalta. 

https://csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2020/0924/jkv._nyilt_alairt.pdf
Németh ezt követően az illetékes minisztérium hozzájárulásával kapott helyet a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Weiss Manfréd Technikum Szakképzési Iskola és Kollégiumban (1211 Budapest, Tanműhely köz 7.) amelyet 280 millióért, amelyből 260 millió közpénz volt, újított fel az utánpótlás korú birkózók számára. 

https://www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/birkozas-atadtak-a-kimba-felujitott-kollegiumat-2847349 

Most, úgy látta, ideje újból belevágni korábbi tervének megvalósításába, amit, nem véletlenül, Bercsik Károly fideszes frakcióvezetővel való egyeztetésen indított el. Bercsik a múlt év végi testületi üléseken nyíltan vállalta a Borbéllyal való konfrontációt. Kíváncsian várjuk a találkozó folytatását az önkormányzat képviselő-testületi ülésén.

2) A másik Németh Sagát Szabó Szabolcs osztotta meg pénteken fb oldalán. Németh úgy döntött, hogy képviselő irodáját nem az önkormányzat által biztosított, az Országgyűlés Hivatala által fizetett helyiségben működteti, hanem a KIMBA, (új nevén a Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány, székhelye: 1213 Budapest, Sügér u. 9.) ~ 2,5 milliárdért épült csarnokában, amelynek fenntartásához sok tízmillióra van, illetve lesz szüksége. Ezért havi 588 ezer forint (évi ~ 7 millió forint) közpénzt kap az Országgyűlés Hivataltól. 

Hiába, így működik hazánkban a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Ha sportról van szó, nincs akadály, amit nem lehet elhárítani. Pénz meg van bőven – erre a célra. 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr3216813926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása