CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Alacsonyan repkedő milliárdok, magasan elszálló ígéretek csak csepelieknek

2022. február 11. 00:02 - csú

csh_csepeli_hirmondo_2022-02-09_cimlap-reszlet.pngDunán innen, dumán túl: kommunikációs trükkök teszik hiteltelenné a fontos és korrekt helyi híreket is az önkormányzatinak álcázott, közpénzen kiadott kerületi fideszes pártlapban...

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) február 9-én megjelent 3. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket

Egyre kevesebb a CSH-ban az új hír, egyre több az ismétlés, s a választások közeledtével egyre inkább nyilvánvalóvá válik: a Csepeli Hírmondó fideszes pártlap. Közvélemény-kutatás, közös tervezés, 60 milliós vagy sok száz milliós, esetenként több tíz milliárdos fejlesztések, családi adó-visszatérítés az egyik oldalon, míg a másikon az ellenzék lejáratása.

Alig esik szó viszont a lapban  a csepelieket foglalkoztató eseményekről, a kerület valós járványügyi helyzetéről, az M0 miatti közlekedési feszültségekről, Csepel időnkénti, egyre sűrűbben tapasztalható „bedugulásáról”, a közlekedési balesetek számának növekedéséről, csakúgy mint a kerületben élők mindennapi gondjairól. 

Véleményünk a lap néhány írásáról:

1) Közösen tervezve

Az ismétlés a tudás anyja – szól az ókori római mondás, így a Csepeli Hírmondó szerkesztősége is ezt az utat választotta a lap idei 3. számában, Borbély Lénárd további népszerűsítése érdekében. Az alapot most egyrészt a február 4-i lakossági fórum adta, amelyről, ha már meghirdették, a csepel.hu-n kívül itt is illett tájékoztatni a nagyérdeműt, s amely a polgármesternek adott ismét lehetőséget a témával kapcsolatos korábbi véleménye újbóli megfogalmazására. Másrészt ismét közzétették azt a kérdőívet, amely Borbély Lénárd terveit kívánta/kívánja megerősíttetni a lakossággal, s amelynek lényege már az első két kérdésből kiderült: lakossági támogatottságot biztosítani Németh Szilárd államtitkár által oda tervezett kollégiumának megépítése ellen. Csakhogy, mint most, a 4. oldal zöld keretes írásából kiderült, „A KIMBA visszalép a kis-Duna parti kollégium építésétől”. Ezt egyébként a csepel.info (az Ábel Attila alpolgármester tulajdonában és szerkesztésében működő fideszes hírblog) már a fórum megkezdése előtt, órákkal korábban közzé tette, részben feleslegessé téve ezzel a fórumot, illetve a kérdőív első két kérdését. A fórumon azonban Borbély polgármester és a hozzászóló Ábel alpolgármester is hallgatott Németh visszalépéséről. Vajon miért? 

A fórummal, illetve a közös tervezés kérdésével blogunk az előző lapszámban már megjelent kérdőív, illetve cikk kapcsán többször is foglalkozott https://csepeliek.blog.hu/2022/01/29/taborepites_kozben_ket_taborra_szakadt_csepelen_a_fidesz_hollandi_uti_birkozas_borbely_es_nemeth_koz, illetve

https://csepeliek.blog.hu/2022/02/03/_h_ideghaborus_filmhez_a_hollandi_utra_csepeli_statisztakat_keres_borbely_es_nemeth 

majd a megtartott fórumról a heti összefoglalónkban részletesebben is írtunk:

https://csepeliek.blog.hu/2022/02/06/jon_az_aranykor_a_csepeli_csodavaroknak_de_mi_lesz_addig_a_het_vegen_csattant_az_ostor_nemeth_szilar#more17199408.

Most, stílszerűen, mi is megismételjük utóbbi írásunk záró mondatait: 

Hogy mennyit szán az önkormányzat a tábor fejlesztésére, mennyibe fog kerülni működtetése és mikorra várható a fejlesztés befejezése, arról semmi konkrétum nem hangzott el a fórumon. A közös tervezés tehát elkezdődött, az alapkőletétel még a választások előtt akár meg is történhet, a beruházás befejezése azonban egyelőre a messzi jövőbe vész.”

2) Jelentősen emelték a csepeli képviselők tiszteletdíját

A cikk a február 27-i képviselő-testületi ülésről szóló egyoldalú tájékoztatás. Egyoldalú, mert a 12 napirendből mindössze háromról adott némi tájékoztatást a szerző. Blogunk írása a testületi ülésről az alábbi linken olvasható:
https://csepeliek.blog.hu/2022/01/30/egy_het_csepelen_a_polgarmester_kiszoritasaval_nemeth_szilard_on_cenzurajaval_fontos_szemelyi_valtoz Akkori cikkünkből az alábbiakat emeljük ki:

„A testületi ülésen a polgármester egy kicsit összekeverte a napirendeket és egy sürgősségi előterjesztéssel is kiegészítette a tárgyalásra javasolt témákat. Az ülésen napirendjeit módosító  ügyrendi javaslatot, illetve a tisztségviselői és képviselői béremeléseket tartalmazó anyaghoz javasolt módosításokat, valamint az utolsó napirendi pont, a képviselő-testületi határozatok végrehajtásáról készült beszámoló levételét kezdeményező ügyrendi javaslatot, a polgármester javaslatára nem fogadták el…..A vita során felvetődött, képviselői kérdésként, hogy kb. hét éve szerepel a költségvetésben egy 80 milliós tétel, a helyi önkormányzati TV visszaállítására. Mi az oka, hogy nincs végrehajtva ez a határozat sem? Borbély úr válaszában csak nehezen mondta ki, de végül is „kinyögte”: nem kíván ilyen célú előterjesztést beterjeszteni a testület elé. Egyébként meg az a 80 milliós tartalék jól jön évente. Ennyit a polgármester lakossági tájékoztatáshoz, a nyilvánossághoz való hozzáállásáról. Fél, mert a kamera esetleg bemutatná: a király és csapata meztelen. Az ülés vége felé ráadásul a fideszes frakcióvezető nyílt vitába keveredett Ábel Attila alpolgármesterrel, amit neki kellett lezárnia.”

Ami pedig a cikk címét illeti. Nemcsak a képviselők tiszteletdíját emelték januárban. Az év elején 200.000 forinttal növelték a polgármester illetményét is, amit valamiért ismételten elhallgatott Borbély és a CSH szerkesztősége is.

3) Letették a Jedlik Ányos Gimnázium alapkövét

Az iskola új épületszárnya alapkő letételének ünnepségéről a csepel.hu-n, az önkormányzat hivatalos honlapján, de még Borbély Lénárd honlapján sem olvasható egy sor sem. Blogunk az alábbi írásban foglalkozott a témával.   https://csepeliek.blog.hu/2022/01/30/egy_het_csepelen_a_polgarmester_kiszoritasaval_nemeth_szilard_on_cenzurajaval_fontos_szemelyi_valtoz

A CSH cikke korrektül tudósít az eseményről, az avatáson részt vevő személyiségek beszédeinek lényegi gondolatairól. Azonban a csepeli közösséget, internetezőket, fb oldalakon „mozgó” érdeklődőket foglalkoztató kérdésekre, vagy a blogunkban megfogalmazott véleményekre, a polgármester „távoltartását” jelző megjegyzéseinkre nem keresett válaszokat. Miért nem? 

Németh Szilárd a tájékoztató szerint azt mondta, hogy „Az ország legszebb iskoláját hozzuk létre, mert a Csepel megérdemli.” Igen, Csepel és a csepeliek megérdemlik, hogy korszerű középiskola legyen a kerületben, de azt is, hogy válaszokat kapjanak kételyeikre, kérdéseikre. Például, hogy amikor csökken a főváros és a kerület létszáma, akkor miért van szükség a 34 meglévő tanterem mellett további 11 tanteremre, amikor csökkennek a helyi önkormányzatok gazdasági, anyagi erőforrásai, lehetőségei, miért kell kápolna is az iskolába, hiszen a gimnázium közelében több vallásnak hitéleti lehetőségeket biztosító templom is található… stb.? 

Végül de nem utolsó sorban, miből fogja majd a kerület önkormányzata fenntartani, az évi rezsi-, személyi-  és karbantartási költségeket, amikor csökkenő önkormányzati bevételek mellett, egyre növekszenek a meglévő oktatási, szociális és egészségügyi intézményrendszer és a folyamatos kiadásokat igénylő parkok, játszóterek, sportpályák fenntartási költségei? 

4) Csepeli Közpark

Hatvan milliós fejlesztés a kajak-kenu telepen

Közpark, ami szebb lesz mint a Margitsziget, háromszor akkora lesz mint a Városmajor, lesz benne új sport- és játszóterület, folyóparton burjánzó őshonos galériaerdő, ökopark, kikötő, s minden, ami szem szájnak ingere. Aranykor, Kánaán, vízi kapcsolódó fejlesztések, stb. Csakúgy röpködnek a bámulatba ejtő, súlyos tízmilliárdokat felemésztő beruházási elképzelések. Alsó hangon 30 milliárd – mondta lezseren Németh Szilárd. 

Még a terület sem az önkormányzaté. Megvétele is milliárdokba fog kerülni. Sőt, már elindult a tervezés, milliárdokat költhetnek újabb ötletekre a tervezők. 

Állami támogatás a kajak-kenu telep felújítására, s újabb ígéretek a terület teljes felújítására, egymilliárdos igény megfogalmazásával párhuzamosan, mindez a közeljövőben, a Fidesz győzelme esetén, meg is valósulhat. Folyik a nagy választási ámítás, miközben egyre romlik az ország helyzete, egyre nőnek az országrészek közötti különbségek, sztrájkolni akarnak a pedagógusok, az egészségügyiek, a mozdonyvezetők, több mint 42.000 főt vesztettünk el rossz járványkezelés miatt, a korrupció Európa élvonalába „repítette” Magyarországot. A csepeli fideszesek közlekedésfejlesztő ígéreteiről (Gubacsi híd felújítása, Corvin csomópont két szintessé tétele, a gerincút folytatása) meg egy szót sem írnak.

Tessék mondani, mi folyik itt? Magyarország valóban előre megy, nem hátra? Ki hiszi még el az egyre nyilvánvalóbbá váló kommunikációs trükköket, hazugságokat? 

Azért, reméljük, a „természet és a város egymásra hatása, szövete… majd egyszer tényleg Észak – Csepelen valósul meg. Kár, hogy addig még sok víz folyik le a Nagy-Dunán és a Kis-Dunán is

V.-a.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr6117384804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása