CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

CSH: Az ellenzékről rosszat vagy semmit?! - Mindent bele, kivéve ami kínos a fideszes kerületvezetőknek!?

2022. március 11. 00:02 - csú

csepeli_katona_jozsef_altalanos_iskola_-2022-03-08_polgari_engedetlenseg.pngAz ön pénzéből kiadott Csepeli Hírmondóban (CSH) híre, hamva sincs a csepeli pedagógusok bátor és elszánt demonstrációinak. Ezt a képet se keresse a lapban: a csepeli Katona József Általános Iskola pedagógusainak polgári engedetlenségi akciója. Nem fért bele csak úgy mint korábban több más csepeli általános- és középiskola tanárainak hasonló megmozdulása

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) március 9-én megjelent 5. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket. 

A választások miatt 32 oldalasra bővült Csepeli Hírmondó negyede az Önkormányzati választás 2022 rovaté, míg a többi az önkormányzati ügyekről, kerületi programjairól „szól”, de hét oldalt kaptak a hirdetések is. Amit örömmel láttunk: hónapok óta helyet kapnak a Munkásotthon programjai, amiről több mint tíz évig szó sem lehetett. Nem maradhattak ki a megszokott önkormányzat ügyek: fejlesztések, Tervezzük közösen, kultúra, sport, visszaemlékezések, emlékkiállítás, vetélkedő stb. Két oldal jutott az ukrajnai menekültek megsegítésének. És természetesen Borbély Lénárd több oldalon.

Ismét kimaradtak viszont az aktuális hírek, pl. a csepeli pedagógusok részvétele a pedagógusok engedetlenségi akciójában, a hazai fejlemények (gazdasági, kereskedelmi feszültségek, az infláció növekedése és forint gyengülése stb.) hatása a csepeliekre, a kerület járványügyi helyzetéről, a közlekedési feszültségekről szóló tájékoztatók, a lakosság mindennapi megélhetési gondjainak bemutatása.

Véleményünk a lap néhány írásáról:

1) Testületi ülés februárban

A cikk a csepel.hu-n, február 28-án megjelent szöveg némiképp módosított változata. Blogunk három alkalommal (II.24-én, 27-én, III.6-án) is foglalkozott a február 24-i képviselő-testületi ülésen történtekkel. Legutóbbi írásunkban reagáltunk a csepel.hu-n megjelent írásra: https://csepeliek.blog.hu/2022/03/06/egy_het_csepeli_csomagok_megcsonkitott_nyilvanossaga_szemelyi_kultusz_polgari_engedetlenseg#more17772712
Fenti cikkünkben, illetve korábbi írásainkban megfogalmazott kérdéseinkre ebben az írásban sem kaptunk választ, ezért két kérdésünket megismételjük:  

„> Idén ~ 12 milliárdos fejlesztést kíván a polgármester megvalósítani, amelynek a gazdasági helyzet és a társadalmi környezet változásait és az előző évek költségvetési fejlesztéseinek csúszását ismerve, semmi esélye sincs.

> A testületi ülésen, de a mostani cikkben sem kaptunk választ korábbi kérdésünkre: mi indokolja a Csepeli Városkép Kft. költségeinek (központi irányítás működése, lapkiadás-média, rendezvények) tavalyhoz képest 152 százalékos növelését.”

Az Egészséges Budapest Program témájára március 7-én a „Visszavágás közben az átvágás zavartalanul folytatódik Csepelen (is)” c. írásunkban már reagáltunk. https://csepeliek.blog.hu/2022/03/07/visszavagas_kozben_az_atvagas_zavartalanul_folyik_csepelen_is#more17773332 Az akkori cikkből az alábbi mondatokra hívjuk fel olvasóink figyelmét:

„...a kormány a Fudan egyetemmel kapcsolatos döntéseivel gyakorlatilag felrúgta a megállapodást, sőt 2021 végén megszorító intézkedésekről is határozott:13,2 milliárd forinttal vágja vissza az Egészséges Budapest Program kiadásait, ami vizsgálataink szerint azt jelenti, hogy - ha csak átmenetileg is, de - a teljes jövő évi EBP keretösszeget elvette most a kormány.”  https://www.portfolio.hu/gazdasag/20211223/megvan-hol-farag-le-a-kormany-755-milliard-forintot-jovore-egy-resze-egyelore-csak-igeret-517890 Tette ezt annak ellenére, hogy vállalta: 2020-2024 között évi 10 millióval, azaz összesen 50 millióval támogatja a budapesti kerületek egészségügyi fejlesztését…”

2) Egy szál tulipán 

Borbély úr március 5. óta többször köszöntötte a csepeli lányokat asszonyokat. Március 5-én, a csepeli piacnál kezdte, 8-án, Németh Szilárddal együtt a saját fb oldalán folytatta, majd még aznap, a hivatal nagytanácstermében, az ott dolgozó nők köszöntésével zárta. Hiába a jó munkához idő kell, no meg az olvasók szájába kell rágni: a polgármester mindig mindenkire és mindenre gondolt/gondol, sőt a hivatal női dolgozóit még meg is tudta vendégelni. A CSH cikkében látható kép aláírásához még csak annyi: kiderült, hogy az „önkormányzati képviselők és munkatársak köszöntötték a hölgyeket…” Az viszont egyetlen nőnapi köszöntőből, képből sem derült ki, hogy az ellenzék képviselő-jelöltje, Szabó Szabolcs és az ellenzéki pártok is köszöntötték a csepeli nőket. Igaz, a CSH az ellenzékről csak rosszat vagy semmit közölhet. 

3) A Táncsics Mihály utca megújulása

A rövid hírből csak néhány tény hiányzik: mikor, az utca melyik szakaszán (vannak ugyanis fővárosi, illetve helyi önkormányzati hatáskörbe tartozó szakaszok), hogyan választják ki a kivitelezőt (vagy talán már meg is van? Csak nem a Gerulus Kft?) és mennyibe fog kerülni? A többi rendben, s egyébként örülünk a „megújulásnak”.

4) Csepeli segítség az Ukrajnából menekülteknek

Csak ami kimaradt a „beszámolóból”: a csepeli ellenzék is szervezett több megsegítő akciót az ukrán menekültek megsegítése érdekében, de a csepeli civil szervezetek is kivették/kiveszik részüket a „feladatból”. Róluk miért nem írt egy sort sem a Csepeli Hírmondó? Ők nem részei a csepeli segítségnek? 

5) Országgyűlés választás 2022

A lap kilenc oldalt szentelt az április 3-i országgyűlési képviselő választásnak. Ebből egy oldal a „hivatalos” rész, a többi a 17. sz. országos egyéni választókerület hét jelöltjének bemutatkozása. A CSH egyik képviselő-jelölt „szövegéhez” sem fűzött megjegyzést, kivéve a dr. Szabó Szabolcs esetében. Ami egyébként nem illett volna, de ebben az esetben még válaszadási lehetőséget is adtak Borbély Lénárd polgármesternek. Ez pedig elgondolkodtató a választások következő időszakában „várható” lapszerkesztői magatartást illetően. Különösen annak függvényében, hogy Németh Szilárd saját bemutatkozó írásában a hazugságokon kívül, Szabó Szabolcsot próbálta, igaztalan állításokkal, lejáratni. Szerintünk illene válaszadási ehetőséget biztosítani Csepel-Soroksár jelenlegi képviselőjének, Szabó Szabolcsnak is, sőt egy korrekt, a választás tisztaságáért is felelős szerkesztőtől ez el is várható. Illúzióink persze nincsenek. Egy fideszes pártlap szerkesztőségétől, amely teljesen a tulajdonost képviselő önkormányzati tisztségviselői kar „zsebében van”, ez kisebb csoda lenne. 

6) Védjük meg gyermekeinket! (politikai hirdetés)

A kormány népszavazási kezdeményezésével kapcsolatos „politikai hirdetést” közölt a CSH, amelyen, a fentiek alapján, nem is csodálkozunk. Két kérdésünk van:

> az Állami Számvevőszék álláspontja: „a választási eljárásról szóló törvény szerint az országgyűlési választást, illetve a népszavazást megelőző kampányidőszakban politikai hirdetést csak az a sajtótermék tehet közzé, amely az adott választás kitűzését követő öt munkanapon belül hirdetési árjegyzékét az ÁSZ-nak megküldte.” https://infostart.hu/belfold/2022/01/17/mennyiert-hirdethet-a-politika-a-sajtoban-az-asz-mar-nagyon-kivancsi-az-arjegyzekekre  Megfelel-e ennek a Csepeli Hírmondó? Mekkora hirdetési díjat kért a hirdetőtől, a hirdetésben egyébként meg nem nevezett magyar kormánytól a lap szerkesztősége? 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr2117777730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása