CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Lehullott az álarc: Fidesz-hazugságáradat és jótékonyság - Ez volt a hét Csepelen

2022. március 13. 00:02 - csú

nemeth_szilard_es_kasler_miklos.PNG"Németh Szilárd  polgármestersége négy éve alatt, 33,5 %-kal, azaz majdnem 390 millióval csökkentette a csepeli egészségügyi rendszer támogatását!” - Nincs elragadtatva (birkózó) akadémikus partnerétől Kásler Miklós.

A héten folytatódott – Németh Szilárd közösségi oldalán –, az egészségüggyel kapcsolatos hazugságáradat. Az államtitkár március 7-én, saját fb oldalán közölt, Kásler Miklós miniszter oldaláról átvett képeket (ahol éppen a miniszterrel, valamilyen fórumon, hirdetik az igét), amelyeket ezzel a szöveggel vezetett be:

„2010 előtt 600 milliárd forintot vontak ki az ágazatból, de az Orbán-kormány a gazdaság rendbetétele után megkezdte az egészségügy fejlesztését is. Ez az irány csak akkor lesz tartható, ha olyan kormány marad, mint amilyen most van.”, alatta pedig azzal folytatta, hogy „...jelentős fejlesztések voltak a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban.”, meg hogy „Az Egészséges Budapest Program célja…” stb.

Németh szövegéből az nem derült ki, hogy

melyikük mit mondott, mindenesetre néhány megjegyzésünk van az urak által mondottakhoz vagy leírtakhoz: 

> Blogunk tavaly december 27-én, a „Jótékony feledésben bíznak a jótékonykodó kerületvezetők?..” címmel többek között az alábbiakat írta: 

„...Németh államtitkár úr ...egészen feledékeny lett. Elfelejtette, például, hogy hazánkban az egészségügyi kiadások GDP-aránya 2010-ben 7,4 % volt, míg 2019-ben a járvány előtti időszakban, kilenc évvel Orbán hatalomra jutása után már csak 6,3 % ...Németh pedig, polgármestersége négy éve alatt, 33,5 %-kal, azaz majdnem 390 millióval csökkentette a csepeli egészségügyi rendszer támogatását!

https://csepeliek.blog.hu/2021/12/27/egy_het_csepelen_a_jotekony_felejtesben_biznak_a_jotekonykodo_keruletvezetok#more16792848

> Ami pedig a gazdaság „rendbetételét” illeti, érdemes elolvasni – a sikerpropaganda ízű írásokon túl –, például a Világbank elemzését is, amelyet a 24.hu szemlézett:

Negyedszázad alatt régiónkban két hellyel, az ötödikről a hetedikre csúsztunk vissza, ha a gazdasági fejlettséget vizsgáljuk. A kormányzati sikerpropaganda tehát nehezen támasztható alá hosszú távú adatokkal (bár vannak erre kísérletek). Lemaradásunk a kelet-közép-európai térségben azonban egyértelmű – a Világbank 17 országra vonatkozó GDP/fő-mutatóit a 24.hu összesítette.” 

https://24.hu/fn/gazdasag/2021/12/20/gazdasagi-fejlettseg-1995-2020-gdp-kozep-europa/ 

Ehhez már csak hozzá kell tenni a rekord összegű költségvetési hiányt, vagy a februári 8,3 százalékos inflációt, amely 15 éve(!) nem volt ilyen magas. Tényleg „rendbe tettük” a gazdaságot. 

> Németh kitért, az Egészséges Budapest Programra, amellyel, a március 9-én megjelent Csepeli Hírmondóban Borbély Lénárd polgármester is foglalkozott, vaskos csúsztatásokkal. Blogunk két e heti írása tényekkel cáfolja a két fideszes politikus állításait:

https://csepeliek.blog.hu/2022/03/11/csh_az_ellenzekrol_rosszat_vagy_semmit_mindent_bele_kiveve_ami_kinos_a_fideszes_keruletvezetoknek#more17777730 https://csepeliek.blog.hu/2022/03/07/visszavagas_kozben_az_atvagas_zavartalanul_folyik_csepelen_is 

……….

A helyi fideszes média változatlanul hallgat a pedagógusok engedetlenségi akciójáról, illetve a csepeli pedagógusok ezzel kapcsolatos megmozdulásairól. Csepelen is egyre több iskola pedagógusai csatlakoznak az akcióhoz, kedden például a Katona József Általános Iskola 24 tanára nem tartotta meg első óráját, ráadásul nevüket is adták a megmozduláshoz. 

 ……….

A héten megjelent Csepeli Hírmondóban, majd másnap a csepel.hu-n, Borbély Lénárd polgármester, a választás tisztaságát megkérdőjelező módon, lehetőséget kapott, hogy véleményezze – az önkormányzat, illetve személyes megtámadására hivatkozva –, Szabó Szabolcs képviselő-jelölt bemutatkozó írását. Véleményét saját közösségi oldalán is megosztotta, amelyre Szabó Szabolcs hozzászólásban válaszolt. Mivel nem tartjuk valószínűleg, hogy a CSH következő számában megjegyzés nélkül közli Szabó válaszát, most közzétesszük:

„Tisztelt Polgármester úr! Tehát akkor megerősíti (amit egyébként mindannyian naponta tapasztalunk), hogy mindenről csak beszélnek, meg előkészítenek. A hév (az új helyesírási szabályok szerint így kell írni) pont olyan, mint 12 éve. A Gubacsi híd dettó (illetve az még jobban szétrohadt). A Gerincút ügyében egy kapavágást sem végeztek. A kerékpárút ügyében pedig pontosan tudja, hogy a Csepeli Önkormányzat nem tudott lefolytatni egy érvényes közbeszerzési eljárást sem, ezért javasolta az irányító hatóság a visszavonását. A Jedlik meg harmadik éve működik részben konténerekben, és még legalább másfél évig ott lesznek. Mondja az ő szemükbe, hogy az egy flottul kivitelezett projekt. Egyébként én udvarias ember vagyok, ezért gratuláltam a korábbiakban a választási sikereihez, és ezek során jeleztem, hogy beszéljünk az együttműködésről. Erre ön még csak nem is válaszolt. Bevallom tévedtem, mert valóban összekevertem valakivel: egy udvarias, Csepel érdekeit szem előtt tartó politikussal. (Egyébként, ha nem kedveli a kávét, meghívhatom egy sörre is, csak utána ne üljön a volán mögé.)” 

Borbély úr viszontválasza: 

„A tényekkel valóban nehéz vitatkozni. Ezért érdemlegesen most sem tud. Leírhatnám újra a száraz tényeket, de nem kívánom megismételni. Köszönöm az invitálását, bármire is szóljon, de továbbra is rossz helyen kopogtat. De szerintem ezt tudja. Nekem mindig is Csepel az első, a meseországát kérem, másnak próbálja eladni.”

A polgármesteri válaszhoz csak egy megjegyzésünk van: a válasz Szabó Szabolcs állításait egyetlen szóval sem cáfolja. Vajon miért nem? Lehet, hogy „a tényekkel valóban nehéz vitatkozni?”

Amennyiben Borbély úr válaszolni akar kérdésünkre, mi szívesen közöljük a témával kapcsolatos véleményét.

……….

Két ügyben is az ellenzéknek adott igazat az Országgyűlés Egyéni Választókerületi Választási Bizottság (OEVB) illetve a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). (Szabó Szabolcs közösségi oldala) A képviselő-jelölt egy, az ellenzékről hazugságot állító hirdetést és plakátjainak törvénytelen plakátokkal való átragasztását kifogásolta. Most csak néhány mondatot ismertetünk a képviselő-jelölt tájékoztatójából:

"[21] A Bizottság indokoltnak tartja felhívni a figyelmet arra, hogy a Ve. 297. § (1) bekezdés b) pontja az OEVB számára nem lehetőséget, hanem eljárási kötelezettséget teremt azokban a kifogásokban való eljárás, amely kifejezetten az egyéni választókerületi választáshoz kapcsolódik.”

[22] Mindezek alapján megállapítható, hogy az OEVB elnöke a kifogás tekintetében nem értékelte megfelelően az OEVB hatáskörére vonatkozó szabályokat és az áttétel folytán Beadványozót megfosztotta egy jogorvoslati lehetőségtől. Mindezen túl pedig az áttételről szóló döntésében a Ve. 213. § (1) bekezdésében foglalt szabályon túlterjeszkedett, amikor a kifogás kapcsán az érdemi elbírálásra vonatkozó megállapításokat tett." 

Csak megjegyezzük, hogy négy éve is voltak kifogások a helyi, fideszes többség által megválasztott választási bizottság függetlenségével. Semmi sem változott, ez csak egy kis ügy a választás tisztaságát sorra megszegő fideszesek és csapataik helyi történetében.

……….

A héten – kormány eddigi gazdaság- és adópolitikája, a rezsicsökkentés negatív hatásai, a bevezetett benzin ár korábbi befagyasztása, illetve maximálása, majd az elkapkodott, választási szempontokra figyelő döntések, pl. a „nagykereskedelmi ársapka” miatt –,  „benzinpánik” tört ki az országban, amelyről a csepeli fideszes média – szokásához híven – hallgat, pedig a csepelieket is érintették/érintik a kormány intézkedései. Eközben a helyi internetes média több fórumán, a közösségi oldalakon, sokan mondanak véleményt a kialakult helyzetről. Ha valóban csak logisztikai problémáról van szó, amint Hernádi Zsolt, a MOL elnöke állítja, a kormány csütörtöki intézkedési elégnek bizonyulhatnak a készletek feltöltésére, s helyreállhat a „rend”. A kutak veszteségei is mérséklődhetnek, de az alapvető probléma fennmarad. Mi lesz a benzin árstop után, ki fogja megfizetni a reális piaci árakat, amely csökkenésére valószínűleg még sokáig várnunk kell, mi lesz a gazdasági mutatók esetleges további romlása után? 

……….

Szombaton délelőtt nyilvános fórumot tartott a Tóth Ilona Egészségügyi Szakrendelő Intézet sarkánál Dr. Szabó Szabolcs képviselő-jelölt és Karácsony Gergely főpolgármester. A helyi fideszesek, mint már korábban, most is megzavarták az eseményt. Két fiatal, Karácsony beszédének megkezdésekor, maszkban, nagy molinót feszített ki a résztvevők mellett. A már várakozó fotósok azonnal „lecsaptak”. A főpolgármester köszöntötte őket, szólt, hogy nyugodtan levehetik maszkjukat, az aláírás nélküli, hazugságot tartalmazó plakát szövegét meg már régóta ismeri. A beszédek után a fiatalok összehajtották a molinót, majd eloldalogtak. Maszk nélkül, csendben.

……….

Te segíted az ukrajnai menekülteket? - kérdezi a csepeliektől a 21.kerulet.ittlakunk.hu szerkesztősége. Szombat délelőtt 11.00 óráig 434-en válaszoltak, azaz szavaztak. A többség igennel válaszolt (66,8 %). A legtöbben pénzadománnyal (24 %), míg a többiek élelemmel, szállással, ruhával, önkénteskedéssel segítik a menekülteket. Ezek a számok, bár nem reprezentatív felmérés számai, de jól mutatják: a csepeliek szolidaritása az elmúlt évek gyűlöltségi kampányai ellenére sem változott.

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5217778866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása