CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Fenyegetés köszönetnek álcázva? – Ki kér a kioktatásból? – Felelőtlen felelősök- Egy hét Csepelen

2022. április 24. 00:02 - csú

nemeth_szilard_megkoszoni_-2022-04-20.pngKissé vérfagyasztó üzenetként hat, amikor harmadik, jókora választási veresége után Németh Szilárd államtitkár azt üzeni a csepelieknek és a Soroksáriaknak, hogy „Meg fogom szolgálni.” Csepel világosan megmutatta: nem kér, elege van Némethből. A csepeliek akkor lennének hálásak, ha Orbán fölkent főbohóca végre békén hagyná őket..

Németh Szilárd, aki immár harmadszor is vesztett az országgyűlési választáson, a Csepeli Hírmondó e heti számában nyilatkozott a demokráciáról, választási eredményéről, a fővárosi támogatás hiányáról, a folytatásról. (A Fidesz-KDNP pártszövetségben Németh-en kívül csak a XX. kerületi jelölt „büszkélkedhet” három vereséggel.)  A cikkre, amelyből teljesen hiányzott az ilyenkor szinte kötelező önértékelés, a szembenézés a vereség okaival, a konzekvenciák levonása, blogunk már pénteken reagált.

https://csepeliek.blog.hu/2022/04/22/dobbenetes_dumak_alszent_mellebeszeles_csepel_fideszes_vezereitol_a_csh-ban#more17813403

Mostani írásunk apropója Németh úr fb oldalán április 20-án megjelent köszönet, amely sok fórumon kiverte a biztosítékot! A Fidesz-listáról képviselőséghez jutott Németh, mandátumának átvétele után, mosolyogva állt a kamera elé, s az elkészült kép fölé simán odaírta: „Köszönöm, Csepel, köszönöm, Soroksár! Meg fogom szolgálni.” Ezek szerint azt köszöni, hogy választókerülete egyik településén, még közvetlen lakókörnyezetében sem nyert, sőt összességében kevesebben szavaztak rá, mint pártjára? Ebből azt a következtetést is levonhatjuk, hogy

jelöléskor a Némethet ajánló pártok hibáztak: rossz, a választópolgárok többségi támogatását, bizalmát nem élvező jelöltet ajánlottak a választóknak. A felelősséget a csúnya bukásért tehát nemcsak Némethnek, de a jelölő szervezeteknek is vállalnia kellene. Némethnek pl. a képviselőségről való lemondással. 

Megjegyzés: a 100 százalékos feldolgozottság utáni választási eredmények szerint egyébként, a CSH 2022./7. számában közölt adatokkal szemben Szabó Szabolcsot a választók 46,5 %-a, míg Németh Szilárdot 41,7 százaléka támogatta. 

*********

A csepel.hu csütörtökön lehozta a Gulyás Gergely: Erős a kormány legitimációja című, magyarnemzet.hu-n aznap megjelent cikket. Három megjegyzésünk van a miniszterelnökséget vezető miniszter kormányinfón elhangzott véleményével kapcsolatban:

> A kormány legitimtációjáról: a Freedom House szerint a magyarországi választás nemhogy igazságos, szabad sem volt.  https://nepszava.hu/3154144_freedom-house-demokracia-magyarorszag-albania-szerbia   

„...Orbán Viktor miniszterelnök – a jó demokratát játszva – engedélyezte a versengő választásokat ez év április 3-án, de pártjával a teljes államapparátust és a politikailag befolyásolt médiumok zömével együtt – az ellenzék ellen fordította….választási manipulációval tettek szert törvényhozói szupertöbbségre, vagyis a negyedik kétharmadra.” 

Most jöhet a sorosozás, a ballibek meg a libernyákok emlegetése és a Gyurcsány fóbia, de azért ez csak egy 81 éve működő civil szervezet, amelyre odafigyelnek a világban, s amely idén is „csak részben szabadnak”(!) minősítette Magyarországot. 

> Gulyás úr a kormány tagja, nincs funkciója a Fidesz-KDNP-ben, s mint kormánytagnak kormányinfón sem illene értékelni, minősíteni a pártok helyzetét. Nem az ő feladata. Az pedig már komoly kétségeket ébreszt Gulyás úrnak a demokráciáról vallott nézetei őszinteségében, hogy a pártokkal kapcsolatos helyzetértékelésében, hogy még saját pártja nevében is nyilatkozik egy kormányinfós fórumon: „...a Fidesznek megfelel, ha Jakab Péter marad a Jobbik elnöke.” Ráadásul demokráciából oktatja az ellenzéket, akkor, amikor annak a kormánynak a tagja, amelyik az elmúlt 12-ben mindent megtett a demokratikus intézményrendszer leépítése érdekében, amelyet az EU tagok döntő többsége autokráciának tart.

Gulyás úr szándéka egyértelmű: szétverni az ellenzék még meglévő egységét, a választásokon legtöbb szavazatot vesztő Jobbik szavazóinak megnyerésével.

> Ami pedig a miniszter úrnak a magyar gazdaság helyzetéről, az egyre növekvő inflációról szóló mondatait illeti, idézzük Surányi György néhány megjegyzését:

Az elmúlt fél év számai alapján azt látni, hogy erőteljesen nő Magyarország külső egyensúlyának hiánya. Idén már elérheti a folyó fizetési mérleg hiánya a GDP öt-hat százalékát, nyolc-tízmilliárd eurót. Ez új helyzet, hiszen a korábbi masszív többlet hasonló mértékű deficitre változott”...Hasonló folyamat játszódott le a fogyasztói árak emelkedésében  is, 2017  óta erősödik az infláció...A korábbi periódusra jellemző 0-0,5 százalékos infláció helyett ma már 8,5 százalékos a fogyasztói árak emelkedése úgy, hogy legalább három-négy százalékos elfojtott infláció van a rendszerben”...Ebben nyilván fontos szerepük van a kedvezőtlen külső eseményeknek, de a belső tényezők adják a teljes, vagyis a hivatalosan kimutatott (8,5 százalék) és az elfojtott (3-4 százalék) inflációnak nagyjából felét, úgy 6 százalékot...az államháztartás esetében is romló folyamatokat látni. A GDP-arányos államadósság a 2010-es nyolcvanszázalékos szintről 2019-re 67 százalék alá süllyedt, de 2021 év végén már ismét 77 százalék fölött állt. A költségvetés GDP-arányos hiánya a 2019-es két százalék körüli szintről tavaly év végére 6,8 százalékra ugrott.”

https://www.szabadeuropa.hu/a/suranyi-sokkal-fajdalmasabb-koltsegvetesi-kiigazitas-lesz-ha-nem-utal-az-eu/31802067.html?fbclid=IwAR2cw2x4OgRr_moTCCGF0dQtJFw7pKBYE50yfDuH1CevRBNicQvIxyiZzjU 

**********

A hétvégén (szombaton és vasárnap) nem járt/nem jár, karbantartás miatt, a csepeli (H7-es) HÉV – közölte a BKK szerdán az MTI-vel, amit még aznap több hírportál (többek között a 21.kerulet.ittlakunk.hu is megosztott. 

https://21.kerulet.ittlakunk.hu/kozlekedes/220420/hetvegen-potlobusz-jar-csepeli-hev-vonalan 

Pótlóbuszok közlekedtek/közlekednek a Szent Imre tértől a Boráros térig, míg a csepeli HÉV-állomás és a Szent Imre tér között egyéb járatokkal lehet/lehetett utazni. Az önkormányzat honlapja, a csepel.hu nem tartotta fontosnak tájékoztatni olvasóit a forgalmi rend változásról. Ki a felelős a lakossági tájékoztatás elmaradásáért?

**********

Pénteken délután a csepel.hu-n megjelent: április 28-án, csütörtökön tartja következő ülését az önkormányzat képviselő-testülete. Mint ismeretes a választások miatt a testület, a február végi ülésen törölte a munkatervben jóváhagyott március 31-i rendes ülést, s így most több mint két hónap „választási szünet” után folytatódhat a testületi munka. Borbély úr a kiküldött meghívóban 17 napirendi pont, illetve 20 előterjesztés megtárgyalását kérte a testülettől, így a képviselőknek összesen kb. 800 oldalt kell az ülésig áttanulmányozni, s többek között dönteni kell majd a rendvédelmi szervek tavalyi munkájának tapasztalatairól, az előző költségvetési év zárásáról, a 3 önkormányzati gazdasági társaság eredményeiről, idei üzleti terveiről vagy az önkormányzat esélyegyenlőségi programjáról. A témák iránti érdeklődést jó mutatja, hogy a kerületi rendőrkapitányság tavalyi munkájáról készült beszámolót már szombat délelőtt két kerületi civil közösségi oldal (csepeli vagyok; csepeliek) is megosztotta.

Az ülés előtti napokban (jövő héten hétfő és csütörtök között) üléseznek a testület bizottságai is, amelyek véleményezik az előterjesztők javaslatait. Blogunk a későbbiekben foglalkozni kíván néhány előterjesztéssel, véleményünket, kérdéseinket a testületi ülés előtt igyekszünk közzétenni.  

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr9017814695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása