CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Biztos, ami rezsibiztos – Bizonytalan, amit biztosra ígértek - Egy hét Csepelen

2022. június 19. 00:02 - csú

tancsics_mihaly_utca_sajtotaj_-2021-06-29_utepites.pngArchív kép. Ki emlékszik már erre, hiszen olyan régen volt Csepelen, a Táncsics Mihály utcában? Június 29-én ‑ lesz egy éve annak, hogy a polgármester, Németh Szilárd és láng Zsolt társaságában, sajtótájékoztatón jelentette be: „a fővárosi önkormányzat helyett felújítják a Táncsics Mihály utcát”. Ezen a héten ugyancsak ő, de már csinnadratta nélkül, az fb-oldalán közölte, hogy csúszik a felújítás. Vajon mi lesz a következő bejelentése és hol?

A hét ismét Németh Szilárd körüli botránnyal kezdődött. A rezsibiztos kormánybiztos, most a Kölcsey Lakásfenntartó Szövetkezet hibája miatt – amit egyébként a szövetkezet vezetése elismert –, ment neki a fővárosi vezetésnek. „Felszólította Karácsony Gergely főpolgármestert a jogtalan számlák “azonnali stornójára, visszavonására, rendezésére, a rezsicsökkentés maradéktalan végrehajtására és a sértett lakóktól való bocsánatkérésre“.” https://azuzlet.hu/szazezres-csepeli-tavhoszamlak-a-fotav-megnevezte-a-felelost/ Ezután több mint 30 hír jelent meg, többnyire a kormányhoz közel álló médiumfelületeken, többnyire feltupírozott, el sem hangzott megjegyzésekkel, véleményekkel együtt.  

A Főtáv azonban jelezte:

„A konkrtét esetekben a Főtáv rendszere által jelzett figyelmeztetés ellenére a hibás adatokat feltöltötték….Az érintett ingatlanokkal kapcsolatban a Főtáv telefonos ügyfélszolgálata a megváltozott elszámolási értékek miatt még a számlazárás előtt megkereste a telefonon elérhető ügyfeleket, hogy tájékoztassa őket a megemelkedett mértékű elszámoló számlákról, “de ez jelen esetben többségében nem vezetett eredményre”.” Kedden az is kiderült, hogy „nem kell kifizetniük a csepeli társasházaknak az irreálisan magas távhőszámlát”.

A kormánybiztos azonban nem szokott kérdezni, tájékozódni, csak ítélkezni, és mivel rangon alulinak tartotta/tartja, hogy utánajárjon egy ügynek, s utána nyilatkozzon, rögtön rákente az egészet Karácsonyra. Jobb ma egy vádaskodás, mint holnap egy kérdés a szakterülethez, különösen Karácsony esetében, aki egyébként is bögyében van az egész kormánynak, a Fidesznek, s pláne Németh Szilárdnak. Magyarázkodásról pedig szó se essék, Ő nem hibázott, csak megvédte a csepelieket. A maffiától, meg Karácsonytól. Egyébként is, biztos, ami rezsibiztos!

**********

Újabb felmérést tett közzé a penzcentrum.hu a főváros és az agglomeráció közötti lakosság vándorlásról. 

https://www.penzcentrum.hu/otthon/20220617/tomegevel-koltoznek-el-ezekbol-a-keruletekbol-a-pestiek-mi-elol-menekulnek-ennyien-1126015?fbclid=IwAR0GEhWr4PdL7Ae9j2xmAwhI2W0HwwYEMT-MKaLoQamFeJE9vbYj3PxdJfs 

Blogunk fb oldalán meg is jelent a cikk, mégis fontosnak tartjuk néhány, leginkább a kerülettel összefüggő megállapítását újra közzétenni: 

Hazánk lakossága változatlanul fogy, aránya egy év alatt 0,5 %. Ugyancsak csökken a fővárosi lakosok száma, míg a kerületek esetében, 2012-2022 között szintén létszámcsökkenés figyelhető meg, négy kerület (XIII., XVI., XXII., XXIII.) kivételével, ahol viszont 1-4,6 százalékos növekedés tapasztalható. A többi 19 kerület esetében, ugyanezen 10 esztendő alatt, ha különböző mértékben is, de csökkentésről kaptunk adatokat. A kerületben a második legnagyobb arányú, 8,1 százalékos létszám fogyás következett be, ami 6253 fős csökkenést jelent. Ha csak 2021. január 1-2022. január 1. közötti változást nézzük, akkor 4 fővel lecsúsztunk a „dobogós” helyezésről. Ezek szerint az egy év alatti 1423-as csökkenés „csak” a negyedik legnagyobb a kerületek közötti „versenyben”.

Mindez azért is elszomorító, mert egy korábbi felmérést támaszt alá: a Duna House tavaly novemberi adatai szerint a fővárosban az ingatlanvásárlók legkevésbé a csepeli és soroksári ingatlanokat keresik. https://www.penzcentrum.hu/otthon/20211117/ezek-most-budapest-legnepszerubb-keruletei-de-megeri-e-most-ingatlant-vasarolni-1119454

Nincs tehát oka a kerület vezetésének dicsekvésre, a zöldfelületi és sportfejlesztések nem igen tartják meg a kerületi lakosságot, míg az elmaradt közlekedési, környezetvédelmi fejlesztések, az új, önkormányzati lakások építésének hiánya, a munkaerő elhelyezkedési nehézségei, a kerület lassú „elöregedése”, az ebből adódó szociális feszültségek stb., változatlanul nem vonzzák az ingatlankeresőket Csepelre. Át kellene már gondolni a fejlesztési stratégiát.

**********

A szerdán megjelent Csepeli Hírmondó írta meg, hogy a Csepel SC Alapítvány tulajdonosa, Németh Szilád, kitiltotta Béke téri sporttelepéről az összeolvadás előtt álló Csepel FC SE és a Csepeli Utánpótlás Sportegyesület fiatal labdarúgóit. Csepel egyik legnagyobb ingatlantulajdonosa és Borbély Lénárd polgármester közötti többéves hatalmi harc újabb állomásához érkeztünk: most a fiatal utánpótláskorú csepeli labdarúgókon csattan az ostor. (Lásd még korábbi cikkünket: https://csepeliek.blog.hu/2022/06/17/sulyos_konfliktusok_csepelen_a_hirmondo_derus_cikkeinek_arnyekaban#more17859967

Kérdésünk: meddig fognak még marakodni az urak a koncon, miközben azok, akikért időnként harcolnak, lassan elfordulnak tőlük, ami még nem lenne baj, de a sporttól és Csepeltől is elfordulhatnak. Uraim: nem kellene már leülni, s megegyezni, az utálat és a politikai egyet nem értés, a pártból való kölcsönös kiátkozás lehetőségének fenntartása mellett, legalább néhány, Csepel jövőjével kapcsolatos kérdésben? 

********** 

A csepel.hu a magyarnemzet.hu-tól átvéve, azonnal közreadta Gulyás Gergelynek, a Miniszterelnökség vezetőjének a péntek délelőtti kormányinfón elmondott véleményét, miszerint „soha nem volt hasonló mértékű infláció az euróövezetben.”  https://csepel.hu/hireink/kozelet/item/14198-gulyas-gergely-soha-nem-volt-hasonlo-merteku-inflacio-az-euroovezetben 

Gulyás úr nem magyarázta az elfogadhatatlan bizonyítványt, a májusi 10,7 %-os inflációt, jó szokásához híven, inkább rákente az egészet az euroövezetre, sőt Amerikával példálózott: ott 40 éve nem volt ekkora, 7 %-os infláció. Azt nem mondta, hogy áprilisban az euroövezetben 7,5 % (!) volt a rekord magas infláció. Arról sem beszélt, hogy nem összehasonlítható az euroövezethez tartozó országokban és az USA-ban és hazánkban a gazdaság helyzete, az emberek életszínvonala. Tény, hogy „az EU egyik legkisebb béréért dolgoznak a magyarok” (https://privatbankar.hu/cikkek/makro/friss-adat-erkezett-az-eu-egyik-legkisebb-bereert-dolgoznak-a-magyarok.html ) és egyre jobban mélyül a szegénység Magyarországon. Azt is elfelejtette megemlíteni, hogy éppen 1999-ben, az első Orbán-kormány idején volt utoljára 10 %-os hazánkban az infláció (https://www.hirbalaton.hu/az-inflacio-alakulasa-magyarorszagon-mti/ ), most meg ismét az Orbán kormány van hatalmon, immár 12. éve, s májusban a KSH szerint az árak 10,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi árakat.

https://24.hu/fn/gazdasag/2022/06/08/inflacio-majus-10-szazalek-fogyasztoi-arak-emelkedes/ 

Emlékeztetnünk kell még Gulyás urat arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, akit most neki védenie kell, 2008 áprilisában, azt mondta a parlamentben: "Az a Miniszterelnök, akinek a kormányzása alatt az EURO 300 forint fölé emelkedik NEM TUD KORMÁNYOZNI ÉS LE KELL MONDANIA.” https://index.hu/tech/hoax/2013/03/13/orban_viktor_es_a_300_forintos_euro/ 

Most már 400 forint fölött vagyunk. Mikor mond le Orbán Viktor? 

**********

Még 2021. június 29-én, sajtótájékoztatón jelentette be a polgármester: „a fővárosi önkormányzat helyett felújítják a Táncsics Mihály utcát”. https://www.csepel.hu/hireink/fejlesztesek/item/13455-a-kormany-tamogatasabol-ujitjak-fel-a-tancsics-mihaly-utcat 

Kedden viszont azt írta közösségi oldalára, ami megjelent csepel.hu-n is, hogy „Csúszik pár hónapot a Táncsics felújítása”. Nem örülünk a hírnek, s valószínűleg a csepeliek sem, hiszen fontos közlekedési útvonal felújításról van szó, amit felvállalt az önkormányzat vezetése, helyesen, mivel van pénz fejlesztésre, s várható volt az állami támogatás is. Két gonddal azonban nem számoltak. Az egyik komoly hiba volt: az út alatt várhatóan közműcserére is szükség lesz, ezért az ígéret előtt(!) kellett volna egyeztetni az illetékes szakmai szervezettel, ugyanis a közműcseréhez is sok száz millióra lesz szükség. A másik gond, ami még felmerülhet, az önkormányzattól függetlenül: a kormány döntése szerint, az el nem kezdődött beruházások esetében, a gazdasági válság miatt, csökkenni fognak az állami támogatások. Ezért a „pár hónap” csúszás talán több is lesz. Arról nem is beszélve, hogy jó lenne még a tél beállta előtt befejezni, mert ha nem sikerül, akkor….

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr5617861003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása