CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hova lettek az eltűnt csepeli óvodai helyek?

2022. október 03. 00:02 - csú

ovodas.jpgA pedagógusok számának csökkenése, az energiaárak és az infláció negatív hatásai, a pedagógusok társadalmi és anyagi megbecsültségének hiánya, illetve az emiatt növekvő elégedetlenségek kerületvezetői  lebecsülése, megnövelhetik a csepeli óvodák  belső feszültségeit. 

A KSH szerint brutálisan sok férőhely van az óvodákban – írta meg a 444.hu. https://444.hu/2022/09/14/a-ksh-szerint-brutalisan-sok-ferohely-van-az-ovodakban A közzétett adatok: „..a 2020/2021-es nevelési évben „4575 óvodai feladatellátási hely működött Magyarországon, ezek száma tíz év alatt 5 százalékkal nőtt”. Akkor azt írták, hogy az óvodás gyerekek létszámának „2016 óta tartó növekvő tendenciája 2020-ban megállt, és 2021-ben az előző évinél 7,8 ezerrel kevesebb, összesen 323 ezer gyerek részesült óvodai nevelésben”. Akkor országosan 84 gyerek jutott száz óvodai férőhelyre.”

Csepelen másképp alakultak az adatok, bár az a gyereklétszám csökkenése itt is tetten érhető. A helyi adatok szerint míg 2016-ban 2.801 férőhely állt rendelkezésre, https://www.csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2020/01.30/16_1_sz._et._gyermekeknek_szolgaltatasok.pdf 

az idei májusi testületi ülés napirendre vett előterjesztésében a vezetés az ősztől már csak

2.235 felvehető gyereklétszámmal számolt. „Eltűnt” több száz férőhely. https://csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2022/05.26/76_sz_et_csepeli_potlek.pdf 

Az utóbbi két évben tehát csökkent a felvehető gyereklétszám, azaz az óvodai férőhely, aminek oka elsődleges oka a képviselő-testület fentiekben idézett 2020. január 30-i döntése, amely a felszabadult óvodai férőhelyeket átcsoportosítva, három óvodában bölcsődei ellátást valósított meg, óvodai előkészítési igényre hivatkozva. Ezzel együtt ez sem oldotta meg az alapvető gondot: az óvodáskorú gyerekek csökkenése hosszabb távon egyre több gondot okozhat a kerületi vezetésnek. Az utolsó hónapok óvodás társadalmat is érintő eseményei (a pedagógusok számának csökkenése, az energiaárak és az infláció negatív hatásai, a pedagógusok társadalmi és anyagi megbecsültségének hiánya, illetve az emiatt növekvő elégedetlenségek lebecsülése) megnövelhetik a nem kis számú óvodai közösség belső feszültségeit. 

Nehéz ősz vár – mindezek miatt is – a csepeli önkormányzati vezetésre. Sokat segítene – többek között –, a nyílt őszinte tájékoztatás, a valamennyi érintett réteggel való korrekt együttműködés is. Sajnos ez az elmúlt években komoly hiánycikk volt a kerületi vezetésben. Ami azért is érdekes, mert most már csak az óvodai és a háziorvosi rendszer maradt kerületi hatáskörben – az általános iskolák már 2013-ban az államosítás áldozatai lettek. Most majd kiderülhet, tudja-e a polgármester a növekvő gazdasági, társadalmi és politikai válság helyi hatásait kezelni vagy csak úszik tovább az árral, mint ahogy eddig tette. 

H.-R.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8517935982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása