CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hivatásos ígérgetők nagy napjai - A plafon még nem szakadt rájuk...- Egy hét hordaléka Csepelen

2022. október 16. 00:02 - csú

gubacsi_hid_nagyobb_3.pngAmi kimaradt az e héten megjelent 3 éves polgármesteri mérlegből. 2019-es választási ígéret volt a Gubacsi híd felújítása…a Gerincút teljes szakaszának kiépítése, a Corvin-csomópont kétszintűsítése, a HÉV vonalának meghosszabbítása…, de már látjuk, semmi se lesz belőle...

Ígérni Németh Szilárd felsőfokon tud. E heti ígérete: megvédi a nyugdíjakat és az energiaárakat. A csepeliek által leszavazott, a kerületben élő politikus oda sem figyel arra, amit közzé tesz saját fb oldalán, vakon követi Orbánt és a fideszes kampánykorifeusokat. Hétfőn pl. az alábbiakat íratta/írta ki közösségi oldalára:

 „Idén is lesz 13. havi nyugdíj és nyugdíjprémium is várható!

2010-ben megígértük: megvédjük a nyugdíjakat! Számunkra ez becsületbeli ügy, és a gazdaság teljesítménye megengedi az idősek további támogatását.

Teljesítjük az ígéretünket és megőrizzük a nyugdíjak értékét!”

Ami csak két helyen nem állja meg a helyét:

 

1) Idén már nem lesz 13. havi nyugdíj, mert év elején már kifizették.

2) Dr. Belyó Pál, a közgazdaság-tudományok kandidátusa, a KSH korábbi elnöke idén közreadott elemzése szerint:

„Amennyiben a 2010 évi 132.000 Ft-os nettó átlagkereset és a nominális nyugdíjszerű ellátás 86.361 Ft-os összegének aránya (65 %) fennmaradt volna, úgy 174.460 Ft-ra nőhetett volna a nyugdíjszerű ellátási összege. Az egy főre jutó átlagos öregségi nyugdíj 2010 évi 97.259 Ft-os havi összege pedig - amely az akkori egy főre jutó átlagos nominális átlagkeresetnek a 73 %-át tette ki – most 201.300 Ft-os havi átlagos nyugdíjat jelentene. A jelenlegi 2021. évi átlag-nyugdíj (160.500,- Ft) a nominális átlagkeresetnek csupán 56 %-át éri el.” https://www.edutus.hu/cikk/a-nyugdijak-realertekenek-megorzese-a-korrekciokhoz-alkalmazhato-indexek/ 

Tehát nem védték meg a nyugdíjakat, a 2010. évi átlagkeresethez viszonyított arány 9 százalékkal csökkent, s akkor még az idei, eddig 20 % körüli, illetve a „nyugdíjas kosár” 21,9 százalékos inflációját figyelembe sem vesszük! Németh úr! Néha a fideszes kampányszövegeken kívül mást is kellene olvasni.

**********

Szerdán folytatódott a kisebb botrányt kiváltó, gyári „Zászlós Szálló” története, amelyet nem régiben a saját sikersztorijaként adott elő a polgármester. Blogunk kétszer is foglalkozott a témával, legutóbb október 7-én. https://csepeliek.blog.hu/2022/10/07/csepeliek_kabitasa_kozpenzen#more17948496 

A merce.hu újságírója hosszabb írásban reagált a témára. https://merce.hu/2022/10/12/a-zaszlos-szallo-megmentett-lakoinak-esete-avagy-a-munkasszallas-mint-a-lakhatasi-valsag-tunete/  Néhány megállapítása, amely hiányzott Borbély úr előadásából:

„ „...a cégcsoport közleményében valótlanul állította, hogy már értesítették a helyi és a fővárosi önkormányzatot, továbbá az illetékes szerveket a sajnálatos helyzetről, de a megkeresésre egyik szervezet sem reagált...A főpolgármester felvetette, hogy szívesen egyeztet a tulajdonossal a helyszínen, az ott élő budapestiek bevonásával, akiknek a szállását felszámolni tervezik. Erre a felvetésre... nem érkezett semmilyen válasz...A „szerencsés végkifejlet”, a „lakók megmentésének” hátterében mégis egy olyan alku született, amely a cégcsoport növekedését biztosítja, a helyi polgármester támogatásával, és rendszerszinten nem hoz javulást.” Hogy az önkormányzat számára milyen előnyöket jelent a megállapodás, az még nem derült ki. 

**********

A héten a kormány képviselői az EU sok országánál alacsonyabb energiaárakkal, míg Németh Szilárd „kiemelkedően sikeres energiapolitikával” büszkélkedett, miközben júliusban energia vészhelyzetet hirdetett a kormány, Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón az energiaár-emelkedésről beszélt. Néhány megjegyzés:

 > Szerintünk az energia többletfogyasztásáért felszámított kétszeres, illetve hétszeres árak, egyes önkormányzatok, cégek, intézmények, alapítványok esetében pedig a 16-17 szeres távhőemelés átírja „alacsony” magyarországi energiaárakat. Arról nem is beszélve, hogy nem csak a lakosságtól, de a vállalkozói szektortól is komoly plusz bevételekhez jut ezáltal a magyar költségvetés – pótlandó a választások előtt felelőtlenül kiszórt milliárdokat. Az ország fizeti meg, részben az energiaáremelésben a kormány választási kampányát, a választók megnyerésére fordított milliárdokat.

> Az urak dicsekvés közben elfelejtik, hogy a magyarországi bérek messze az európai bérek alatt vannak, ráadásul a magyar infláció ~ kétszerese az eurozónában bekövetkezett inflációnak.

> Hazai szakértő szerint

Eddig a magyar átlagfogyasztó háztartás bevételeinek 16–18 százalékát vitte el a rezsi, Németországban ez 6–8 százalék volt. Ráadásul a szakértő szerint most a magyar háztartásokban a rezsiköltségek 30–40 százalékra ugorhatnak, míg Németországban ez még mindig csak 10–12 százalékot tesz ki.”

https://24.hu/fn/gazdasag/2022/08/03/rezsicsokkentes-lakossagi-piaci-ar-gazar-aramar-europai-osszehasonlitas/

Reális tehát a veszély, hogy sok ezer vállalkozó mehet/megy tönkre, szállodák, önkormányzati, kulturális intézmények zárhatnak/zárnak be, szociális szolgáltatások szűnnek meg, óriási károkat okozva ezzel az ország lakosságának, a gazdaság, a kultúra egészének. A helyreállításra kevés lesz a COVID miatt az EU-tól várt sok ezer milliárd, aminek jelentős részét, állítólag már előre elköltötte a kormány. 

A csepeli önkormányzat eddig ismertté vált intézkedései pedig azt mutatják, hogy az önkormányzati intézmények esetében. még a Csepeli Strand „bezárásának” sincs köze az energiaáremelésekhez. Állítólag. Vajon az intézmények vezetői és dolgozói is egyetértenek mindezzel? A budapesti ellenzéki kerületek ezzel szemben „Bezárás helyett inkább támogatnak.” (Népszava, 2022. október 14.)

**********

A pedagógus béremeléssel is foglalkozott Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón:

„A tanári béremelést nem a helyreállítási alapból, hanem a kohéziós pénzekből fizetnék. Ezt a Népszava kérdésére pontosította Gulyás. Szerinte erről is megállapodhatnak idén Brüsszellel.”

Hónapok óta a brüsszeli megállapodáshoz kötik a pedagógusok általuk és megérdemelt bérfejlesztését. A hvg.hu „Tényleg Brüsszelen múlik, mikor és mennyi béremelést kaphatnak a tanárok? Elmagyarázzuk” c. csütörtöki cikknek újságírója utánanézett az állításnak. https://hvg.hu/gazdasag/20221013_Brusszel_unios_forras_pedagogus_beremeles?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR1Tx0kqhdoXH3cETy-UUYHch5tou0G3_EUfZL62fROcASmYygIW6Y5ozzA#Echobox=1665652146 

Idézünk az írásból:

„...a közoktatás tagállami hatáskör, finanszírozása pedig állami feladat, nem az Európai Unióé. A kohéziós alapokon keresztül az EU ettől függetlenül minden tagállamban hozzájárul az oktatási felzárkóztatáshoz, a hátrányos helyzetű diákok fejlesztéséhez, vagy akár az ehhez szükséges eszközök beszerzéséhez, de a tanárfizetéseket nem a tagállami költségvetésből kell megoldani.”

A csepel.hu – természetesen a magyarnemzet.hu írása alapján –, ezzel a címmel adta le a miniszeri beszéd néhány részletét: Gulyás Gergely: Három év múlva a pedagógus átlagbér 750 ezer forint fölött lesz. Nem az a kérdés, mi hiszünk-e a miniszternek és a mindent kritika nélkül közlő csepel.hu-nak, hanem az, hogy a tanárok hisznek-e a kormánynak, amely ilyen helyzetbe hozta a pedagógus társadalmat. Arról nem is beszélve, hogy a beígért jövő évi 21 százalékos béremelést gyakorlatilag már „lenullázta” a 20 %-os infláció. 

Egyébként Paulo Coelho szerint „A hazugság nagyon fáradságos dolog, az embernek meg kell erőltetnie a memóriáját, ha nem akar lebukni.” Akkor a sok hazugság miatt lettek a korábbi fiatalos Fidesz vezetők amnéziával küszködő, fáradt, öregemberek?

U.i.: péntek reggel az Eötvös József Általános Iskola tanárai és a szülők is kiálltak pedagógusok mellett: élőlánccal tiltakoztak a pedagógusok elbocsátása, az oktatás állapota miatt. https://21.kerulet.ittlakunk.hu/civil/221012/csepelen-elolanccal-tiltakoznak-pedagogusok-elbocsatasa-az-oktatas-allapota-miatt 

**********

„Három éve újrázott Borbély Lénárd polgármester” – adta közzé az „örömhírt” a csepel.hu, csütörtökön.  https://csepel.hu/hireink/kozelet/item/14457-harom-eve-ujrazott-borbely-lenard-polgarmester   A beszámolót olvasva, már-már eluralkodott rajtunk az eufória, ám eszünkbe jutottak a 2019-es választási kampány során elhangzott azon polgármesteri ígéretek, amelyekből semmi sem valósult meg. Csak néhány közülük:

> Két-három éven belül felújítják és meghosszabbítják a csepeli HÉV-et. (CSH, 2019. évi 29. szám) A HÉV felújítása és fejlesztése elmaradt, a kormány a nyáron kivette a megvalósítható fejlesztések köréből, ami azt jelenti, hogy várhatóan még hosszú évekig csak ígéret marad.

> Csillagtelep szociális célú rehabilitációja. A 2017-ben indult program befejezése kérdésessé vált, sőt, eddig alig valami valósult meg, pl. a 11 lakóépület panelszigeteléséből mindössze kettő, míg az Erdősor u. 45-47. sz alatti közösségi fejlesztés elmaradásáról szeptemberben döntött a képviselő-testület.  https://www.csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2022/09.29/125_sz_et_vekop_dontes.pdf

> „.. A jövőre nézve folyamatban van ...a Corvin csomópont kétszintűsítése, a Gubacsi híd felújítása…a Gerincút teljes szakaszának megépítése.”   https://www.csepelivaroskep.hu/hirmondo/2019/07/17/csepeli-hirmondo-x-18-szam/

Tizenkét év után sem lett ezekből az ígéretekből semmi, de mind folyamatban(!) van….. Hogy a folyamatnak mikor lesz vége, arról semmi hír. 

Legnagyobb gondunk a cikkel kapcsolatban, hogy ebben a gazdasági, energia, inflációs, illetve az erősödő társadalmi válságban, a három év értékelése mellett, lehetőség lett volna a jelenről és a jövőről is néhány őszinte mondatot leírni. Borbély Lénárd ezt elmulasztotta. Lehet, hogy nincs is mit mondania?!

Csak érdekesség, hogy a 21.kerulet.ittlakunk.hu a napokban szavazást indított „A 3 évvel ezelőtti önkormányzati választás óta inkább jó vagy inkább rossz irányba halad Csepel?” címmel. Még kevesen szavaztak, de a tendencia egyértelmű: az „inkább jó irányba mennek a kerület dolgai”-ra a szavazók mindössze 29 %-a voksolt! Lehet, hogy csak ennyien osztják a polgármester optimizmusát? 

**********

Kitekintés – egy mondatos hírek a magyar média világából:

1) Ennél lesújtóbb már nem is lehetne a magyarok véleménye az egészségügyről. https://qubit.hu/2022/10/14/ennel-lesujtobb-mar-nem-is-lehetne-a-magyarok-velemenye-az-egeszsegugyrol?fbclid=IwAR00ta1OMEX7R_Snex-i7JAuR2W09ILNyncZevXXSz5_XE8YCGEpsneujmc

2) Sztrájk, flashmob, élőlánc, otthon maradt diákok: folytatódik a tiltakozás az oktatásban. https://24.hu/belfold/2022/10/14/pedagogussztrajk-pedagogus-sztrajk-tuntetes-tanar-tanarsztrajk-tanartuntetes-elo-percrol-percre-kozvetites-tudositas-oktober-14/

3) Napelemfrász kezdődik, a szakma szerint vége az iparágnak. https://nepszava.hu/3172352_napelemfrasz-kezdodik-a-szakma-szerint-vege-az-iparagnak

4) Budapest az energiaválság kezelésében is különutas: az ellenzéki kerületek inkább rezsitámogatást osztanak és hosszú távú stratégiát írnak a bezárás helyett. https://nepszava.hu/3172306_budapest-az-energia-valsag-kezeleseben-is-kulonutas-az-ellenzeki-keruletek-inkabb-rezsi-tamogatast-osztanak-es-hosszu-tavu-strategiat-irnak-a-bezaras-helyett

5) A tankerületi rendszer felszámolását követelik polgármesterek. https://hvg.hu/elet/20221011_A_tankeruleti_rendszer_felszamolasat_koveteli_14_keruleti_polgarmester 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr517954870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása